Halloweeni rémtörténet

Ami az éjszaka történet a Bitcoinnal az tényleg már-már a halloweeni gyerekriogatások kategóriájába esik. Úgy néz ki, hogy a Bitcoin végig látogatta az összes altcoint és mindenhol ellőtte a “trick or threat!?” kérdést. A jelek szerint mindenhol csokit kapott.

Persze nehéz szó nélkül elmenni az a tény mellett, hogy irreálisan gyors volt az este folyamán a gyarapodás. A Bitcoin piaci kapitalizációja veszélyesen megközelítette a 100 milliárd dollárt. Ezen a szinten már az amerikai ipar igen neves szereplőit is beelőzte piaci értékben (hol van már a paypal és a netflix…)

Bár tény, hogy az elmúlt napok erősödését jellemzően az altok finanszírozták. Ma viszont már jól látszik, hogy mérhető szinten növekedett az összesített piaci kapitalizáció, ami arra utal, hogy tetemes mennyiségű új fiat áramlott be a piacra.

Óva intenék azonban mindenkit, hogy az “aranyláz” hatására most adja el mindenét vaterán és kiköltözve egy sátorba a természet lágy ölén várja ki a crypto-haven-t. Mindazon túl, hogy alapvetően értetlenül állok az ilyen opportunisták láttán sose feledjük el a nagy piaci befektetők és manipulátorok azon mondását, hogy: “Akkor veszek amikor mindenki elad ás akkor adok el amikor mindenki vesz…”. Ahogy épp az imént írtam az egyik barátomnak: “Ha most NEM veszel, akkor csak a kihagyott lehetőséget bukod el, ha viszont mégis most veszel és jön egy flash-crash, akkor viszont a pénzed”

Tessék ésszel játszani és ne feledjük, hogy ma péntek 13 van… Lehet, hogy ez neked semmit nem mond, de kellően nagy a Bitcoin befektetői bázis entrópiája ahhoz, hogy egy igen nagy részét ez kellően paranoiássá tegye. 🙂

Azoknak, akik esetleg még emlékszik erre a postomra: “Viszlát 4000… egy időre“. Jelezném, hogy újra a misztikus kék sávról fordult vissza az árfolyam. Erről anno ezt írtam:

Az ábrán megjelölt kék sáv a bitcoin eredeti növekedési csatornája, amit még a júniustól augusztus elejéig tartó öngerjesztő FUD gépezet előtt követett az addigi árfolyam pálya. A mai nappal (kora este óta) második alkalommal lépett vissza az árfolyam az eredeti csatornába.

Ma ugyanez történt, szintén elértük a kék csatornát és onnan szintén visszazuhantunk. Mivel ez már számszerűen is a sokadik alkalommal (eddig 6-7 alkalommal) mutatkozott komoly ellenállásként, ezért bátorkodom kimondani, hogy ennek a csatornának az alsó vonala fogja hosszú távon meghatározni a Bitcoin árfolyamának elvi csúcspontjait. Márpedig ez a trendvonal idén év végére a 9000 USD-t fogja éppen metszeni… Ami persze sehol nem jelenti azt, hogy a Bitcoin árfolyama is annyi lesz, de tény, hogy idén május óta az árfolyam folyamatosan ezt az ellenállást ostromolja…

Emlékeztetőül berakom az augusztusban kipostolt a képet azoknak, akik nem tudják elképzelni ezt a bizonyos kék csatornát:

[commercial_break]
Bookmark the permalink.

19 Comments

  1. mi legyen?adjam el az altjaimat?

  2. Elképzelhető, hogy megérkezett a befektetők következő hulláma? Ahogy múlik az idő és megy fel az árfolyam, úgy “pattan el” az emberekben valami. Jobb esetben felgyullad egy lámpa, mint nálam is volt. Döbbenten kóvályogtam napokig, hogy mit hagytam én ki az elmúlt években.

    A technológiai kibontakozás izgalmas, az árfolyamnyereség pedig édes. 🙂
    Idő kell sokaknak és valamilyen árfolyamhatás, hogy leessen: Itt valami nagyon nagy készül.

    A kezdeti szitkozódás után összeszedtem magam és a főállásom mellett ezzel foglalkozom a legtöbbet. Az említett srác mindenét eladta. Én azért ezt nem vállalom be, de – amint már korábban itt írtam – elég sokat feltettem az asztalra, hogy “időutazhassak”. Pár éve elég volt x forintot befektetni, most x-szer 10-et kell. Pár év múlva pedig átlagember nem fog tudni egyetlen egész Bitcoint sem birtokolni.

    Ilyen az emberiség történetében még nem volt. Ezért beszélnek össze-vissza a bankárok és ezért ér véget a “szakértők” tudománya a cryptovilág bejáratánál.

    Olyan ez, mint amikor egy űrállomás lezárt kabinját kinyitják és megtelik levegővel. Aki először érkezik, átéli a változás, az új világ felépülésének élményét – és ha jó döntéseket hoz – mellesleg nagyon komolyan meg is gazdagszik.
    Nekem már csak a morzsák jutnak, de az a célom, hogy tejbe áztatva felhízlaljam.

    Jó hétvégét!

    • Egyébként az is megérne valami fórumot, vagy post-ot, hogy melyek azok az új altok amik nem kamuk, lehet is belőlük valami, mondjuk még tőzsdék is alig jegyzik. Pl írta valaki itt a BTCZT. Arra kíváncsi leszek. Persze elég nehéz eldönteni, hogy van-e ezek mögött valami, de gondolom aki rutinosan követi ezeket az már ki tudja szűrni, hogy mivel érdemes foglalkozni, miben lehet nagy növekedés, mert ott aztán tudnak repkedni a százalékok..Ha tudtok ilyen tippet, vagy megérzést mondjátok bátran! 🙂

  3. mi legyen adjam el az altjaimat?

  4. Ide is bocsi:

    Sziasztok!

    Az elején még azt hittem értem, de most már teljesen elveszek itt a dolgokban, kérlek segítsetek ha tudtok..Az alábbi kérdéseim lennének:

    1, ha papír tárcában tartom a BTC-t HF-ok alatt, akkor az teljesen biztonságos? Ezt ugye akkor majd be tudom olvastatni egy addigra (HF után) elkészülő wallettal BTC lecsupaszítás után? Ez a módszer működik? A tőzsdékben nem bízom, képesek bármikor lehúzni a rolót..

    2, Ezt a replay protection-t marhára nem értem, papír tárcán tárolás esetén van ettől félni való, egyáltalán miért nem teszik bele ezt a védelmet? Pontosan nem is értem mitől kell itt félni, mi a félelem tárgya?

    3, Mi az a két dátum amikortól BTC tulajnak kell lennie annak, aki ki akarja venni a részét mindkét HF-ból?

    Egyelőre ennyi 🙂

    • Szia! Az igazság az, hogy nekem is zavar van a fejemben, részben azért, mert nem régóta foglalkozok a témával, részben azért, mert zavaros időket élünk. Tudomásom szerint 10.25-én zajlik majd az első fork, akkor kapsz majd bitcoin goldot. Ezen fork célja, hogy a bitcoin bányászat kevéssé legyen centralizált. A második november közepén zajlik-ennek nem tudom a pontos dátumát-, akkor kapsz B2X-et.
      Szerény ismereteim szerint a blokklánc ekkor kettéválik (Legacy-SegWit2x lánc). A replay protection hiánya miatt minden új transactio mindkét láncon érvényesülhet egyszerre, ami nem kívánatos.
      Ezért a nagyokosok azt tanácsolják, hogy amíg nem üllepednek le a dolgok, ne indítsunk új transactiokat. Viszont így nem is lehet majd gyorsan “megszabadulni” az új coinoktól, bár lehet nem is érdemes.
      Hogy a meglevő btc-t addig is hol a legjobb tárolni, az jó kérdés. Úgy tudom, hogy pl. a hardware walletek nem adtak még ki hivatalos nyilatkozatot, azzal kapcsolatban, hogy hogyan állnak a forkokhoz, gondolom előbb-utóbb megteszik, figyelni kell az oldalaikat. Egyes tőzsdéket sem javasolnak a forkok idejére, én részben a GDAX-et használom, onnan igyekszem majd “kimenekíteni” a coinokat, legalábbis átmenetileg, Ledger Nano-ra.
      Ha valami hülyeséget írtam, kérlek javítsatok ki.

    • Röviden:
      A papírtárca biztonságos. Aug. 1 splitet papírtárcán vészeltem át. Pár nap után a BTC-t felküldtem a Blockchain.info-ra. Majd az üres tárcának a privát kulcsát beadtam az Electron Cash tárcába. Szépen felvitte a BCH-kat. Aztán onnan tőzsde.
      Majd a BTC-t visszatettem egy új papírtárcába. Azóta is ott várja a jobb időket.

      Talán most is működik ez a megoldás. Az, hogy a forkolt coinokat (Gold, x2) hol és milyen tárcával lehet majd kiszedni – kiderül.

      Ledger Nano S – olvastam róla, sokan értetlenkednek (én is), hogy mivel nem birtokoljuk a privát kulcsot, miként tudjuk majd kiszedni a forkolt cuccokat.

      • “Ledger Nano S – olvastam róla, sokan értetlenkednek (én is), hogy mivel nem birtokoljuk a privát kulcsot, miként tudjuk majd kiszedni a forkolt cuccokat.”

        A Ledger Nanoval birtoklod a privat kulcsot. A legutobbi hard forknal a Ledger volt az elso amelyik tamogatta a forkot. Valoszinuleg most is igy lesz.

  5. Jamie Dimonnal is kérek egy “trick or threat” rajzot.

    • Ez egyébként “Trick or Treat”. Amit Variance írt (Threat) az a fenyegetés szó. 🙂
      Annyira nem durva az a szokás.

      Fordítva kellene legyen: Treat or Trick – csak úgy nem hangzik jól.
      Trick: Megtrükközünk, Treat: Ha nem kapunk édességet.
      Próbálták magyarra fordítani, de egyik bénább, mint a másik. Ráadásul nem a mi kultúránk. Ennek ellenére kedves szokás. Sajnos az ezredforduló környékére eldurvult. Mérgezett cukorkákat, csokikat kaptak néha a gyerekek.

      Most a Bitcoin játszik trükköt az elemzőkkel, akik már egy hete korrigálást várnak. De ez csak megy felfelé, oda, ahol még senki sem járt.
      Balázs Pali/Neoton Familia – Santa Maria.
      🙂

  6. Helosztok!
    Olvastam, hogy okt 18-an kinai partgyüles lesz. Hogy tudok NEO-t venni? 🙂

    • 🙂

      Bittrex, Bitfinex kereskedik vele.

      • ez a nagy gondom – reggolva vagyok rajuk, de meg sohasem vettem ott semmit. a wire transfer mindkettonel zarva van until further notice. hogyan vegyek akkor barmit?

        • Pl.ethereumért.Veszel mondjuk ethert valahol,azt átutalod bittrexre, aztán azon veszel neo-t.

        • A “bejáratoknál” beutalsz eurót. Pl. Coinbase. Ennek a tőzsdéje a GDAX. Erre átküldöd az eurót. Ott veszel Bitcoint. Azt utald át a GDAXról (ingyen) a Bitfinexre. Ott Bitcoinból tudsz NEO-t venni.
          Onnan – szintén ingyen – kiutalod magadnak valamilyen desktop walletre.
          NEO GUI – kissé fapados. Vagy NEON Wallet for Windows – szépen használható.
          Onnantól termelődik a GAS.

  7. Tudtok olyan tőzsédt ami bejelentette, hogy jegyezni fogja a btcgoldot?
    magyarul ahol be lehet gyűjteni az airdropot?
    vagy ez csak és kizárólag privát tárca? Ha igen melyiket javasoljátok?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *