Mekkora valós erő, érték és támogatottság áll a Bitcoin mögött?

Az előző bejegyzésnél született hozzászólásokból kiemelném az alábbit, ami szerintem tökéletes vitaindító. Pontosabban én szívesen vitatkozom vele. Meggyőzni ugyan nem akarok senkit mivel bizton állíthatom, hogy álláspontom erősen ellentétes a fő sodrásiránnyal, mindettől függetlenül érdekel, bárkinek az ellenvéleménye avagy éppen támogató hozzászólása is. Szóval a ‘vitaindító’: (Köszi érte parano1d-nak)

Ezzel nem tudok egyetérteni.
A BTC egyetlen előnye a többi új generációs kriptopénzekkel szemben, hogy óriási piaci előnyre tett szert, az elmúlt években. Ez az előny, csak addig fog tartani, amíg valamelyik utol nem éri piaci kapitalizációban. És utol fogják, ennek már mutatkoznak jelei. Talán nem jövőre, vagy 2 év múlva, de ha megtörténik, onnantól már csak a technológiai előny fog számítani, amiben nem lesz esélye, egy sokadik generációs kriptopénzel szemben, bármennyit reszeljenek rajta. Az emberek az olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb stb. megoldásokat fogják választani, ez törvényszerű.

Elsőnek lenni minden iparágban nagyon komoly (már-már szinte leküzdhetetlen) előnyt jelent. Végig tekintve az elmúlt 100 év ipari forradalmának vívmányait ez szinte minden iparágban fellelhető. Csak, hogy egy konkrét példát hozzak fel: elektromos autók és ugye a Tesla. A Teslan keresztül jutott el szélesebb körökhöz az elektromos autó fogalma azáltal, hogy nagyon komoly erőműveket hoztak létre. Mára a Tesla az autógyártásban kvázi iparági szabvánnyá vált, persze naponta akadnak kihívói, amik minden szempontból technikailag jobbak, és “törvényszerűen” inkább azt kellene választania mindenkinek… ám mégis a Tesla örvend komolyabb hírnévnek és népszerűségnek. Jókor volt jó helyen és egy olyan ember nevéhez (Elon Musk) kapcsolódik a “termék”, aki önmagában is egy jelenség és a tech szektor figyel rá, márpedig ez öregbíti egyben a Tesla hírnevét is.

Persze kapásból mondhatnátok, hogy hohó… nem a Tesla volt az első elektromos autó. A Tesla pont annyira volt az első elektromos autó, mint amennyire az iPad az első tablet, vagy éppen a Bitcoin az első csak digitálisan létező kripto pénz. Természetesen a Bitcoin sem a semmiből keletkezett, mikorra Satoshi lerakta a whitepapert már 6 éve létezett az Adam Back féle hashcash és 3 éve létezett Hal Finney RPOW implementációja. Ezek mind működő megoldások voltak, melyek minden lényegi pontját örökölte a Bitcoin is. A különbség csak a csipetnyi misztérium (Satoshi) és természetesen a trustless peer-to-peer jelleg volt. Pont mint a Tesla esetében… A Tesla pont akkor robbant be a köztudatba amikor már-már leírtuk az elektromos autókat és nem véletlenül hoztam fel az iPad-et sem. Arra is igaz, hogy akkor robbant be a köztudatba amikor már sokadjára bukott meg az összes korábbi táblagép koncepciója. A megfelelő időzítés és egy csipetnyi misztérium.

Cirka fél évvel ezelőtt még teljesen osztottam volna a fent idézett gondolatokat. Április-május körül még szinte eszembe sem jutott volna az, hogy én valaha is újra komolyabban akarok bitcoinnal foglalkozni, hiszen hatalmas lehetőséget láttam az Ethereumban a ZCash-ban és még néhány egyéb izgalmas történetben. Ám május végére teljességében egyértelművé vált, hogy történhet idén bármilyen forradalmi dolog is (és történt is bőven), de ez az év közel 100%-ban a Bitcoinról fog szólni. Ennek nyilván a fő oka az volt, hogy erre a színjátékra közel 2 évet készültek az érintettek. Ha vissza tekintek a blogon az elmúlt negyedéveben közzé tett postokra, akkor itt is igaz, hogy a Bitcoin mint téma szinte egyeduralkodó lett. Néha persze át tudja ütni az ingerküszöbömet egy-egy Ethereum, Neo avagy éppen OmiseGo téma is, de a fókusz egyértelműen a Bitcoiné. Ennek a fő okait az elmúlt hónapokban alaposan kiveséztem. De emlékeztetőül:

 • A Bitcoin gyakorlatilag egyfajta crypto méter etalonként funkcionál. (“Azonban ha valaki hosszútávon gondolkodik, akkor EL KELL, HOGY SZAKADJON A FIAT ÁRAKTÓL és meg kell érteni, hogy az altcoinok egyetlen célja, hogy a btc keresztárfolyam segítségével a bitcoin vagyonunkat gazdagítsák!“)
 • Bitcoin mint commodity termék.  A commodity jellegéhez kapcsolódó termelés folyamatosan meghatározza, illetve igazítja a piaci árat, mely elvileg annak teljes összeomlásáig növekedő pályán kell, hogy haladjon.
 • Miért fogja megváltoztatni az életünket a Bitcoin?

Szóval mindezen cikkekhez kapcsolódó elmélkedések, hosszúra nyúlt éjszakai beszélgetések és rögtönzött találkozók során egyszerűen arra ébredtem rá, hogy jöhet, mehet itt ezer meg ezer kihívó, szakmai kompetitor avagy akár olyan ellenfelek mint maga a kínai, dél-koreai szabályzás avagy Jamie “Fraud” Dimon; ezt a story-t nem nagyon fogja semmi egyhamar elpusztítani.

Sokan a Bitcoin egy őskövület csotrogánynak nézik annak elavult technológiája miatt. Ha az ismert technológiai limitációkból indulunk ki (1Mb block size limit, 10 perc blocking time, 2016 blockonkénti diff adjustment, 210.000 blockonkénti reward halving), akkor helyesen feltételezhetjük, hogy ez egy elavult történet.

Miért ne lehetne a blocking time 2,5 perc (lásd LTC), vagy akár 15 másodperc (lásd Ethereum), miért ne lehetne a blocksize limit 4Mb, 8Mb vagy mindjárt unlimited? Mindre van már példa. Hogy miért? Azért mert nem ez a megoldás. Pontosabban megoldás, de egy olyan megoldás, amit legjobb szándékkal is csak workaroundnak lehet nevezni. A Bitcoin és azon keresztül a teljes hálózata annak minden felhasználója immáron két éve nyög a hálózat túltelítődése miatt.

Az Ethereum féle Solidity és lényegében az összes smart contract motor a Bitcoin hasonló funkcionalitására épül és a mai napig a legtöbb technológiai fejlesztés a Bitcoin protokolljába készül, ahonnan tovább implementálják azt a legtöbb blockchainre. Ráadásul a Bitcoin natív smart contracting képességei mellett számos olyan kezdeményezés van, ami konkrétan a Bitcoin blockláncra épít rá fejlettebb okos szerződés funkcionalitást. (lásd Rootstock, RSK)

A jelenlegi crypto valuta piacot elnézve perpillanat még mindig a Bitcoin rendelkezik bármilyen potenciállal arra, hogy elérje a mainstream réteget. Jó példa erre az egyre szaporodó Bitcoin ETF beterjesztések és pl az az apróság, hogy a sokadik hiperinflációval küzdő állam dönt úgy, hogy szabad utat enged a Bitcoin adaptálásának. Ennél is komolyabb, hogy van már olyan állam (pl. Bahrein), aki fejébe vette, hogy fiat helyett szeretne inkább Bitcoinban eladósodni és állami szinten vizsgálják a cryptocurrency alapú kötvény kibocsátás lehetőségét.

Ha az emberek valóban törvényszerűen az olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb dolgokat választanák, akkor nem lenne oly sok ember kezében iPhone, nem óhajtana minden hölgy Gucci vagy egyéb felkapott kiegészítőkben flangálni (és sorolhatnám még a közhelyeket…). A Bitcoin mint árucikk egyre inkább kezdi hordozni azokat a megkülönböztető luxus jeleket, ami kiemeli a crypto valuták mezőnyéből és igen, kétségtelenül igaz, hogy ennek legfontosabb oka a tény, hogy a Bitcoin teremtette meg ezt az egész iparágat de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Bitcoin mögött áll az egyik legnagyobb fejlesztői gárda is, akik folyamatosan hozzák ki azokat az új funkciókat, lehetőségeket amikből jócskán táplálkoznak az altok is.

Minden technológiai és gazdasági adottságok miatt azt gondolom, hogy a a jelenlegi crypto valuta piacot hosszú távon a Bitcoin fogja uralni. Ha lesz valaha ‘palotaforradalom’, az nem lesz csendes és pláne nem egy piaci kapitalizációs helycsere fogja előidézni.

Ha mégsem így alakul és egy-két éven belül csendben eltemetjük a Bitcoin az új forradalmi technológiák árnyékában, akkor fogok lógni egy mea cuplával. De természetesen azt már most megígérhetem, hogy a temetésről – is – élő közvetítést fogtok kapni itt a blogon…

Bookmark the permalink.

37 Comments

 1. Nagyon jól összefoglaló.
  Ismét ugyanaz a hasznos kis könyv jut eszembe, amit pár hete-hónapja említettem: “A marketing 22 vastörvénye.”

  Rengeteg területen tisztán látható, hogy aki első volt, az addig ott is maradt, amíg valami nagyon félre nem ment a cégnél, terméknél vagy a gazdasági környezetben.

  Valamint a cikkben is felsorolt okok:
  – divatos: most már mindenképpen az. Főleg, hogy egy Satoshi féle legenda rá is erősít
  – stabil: 10 perces blokk, komoly bányászati teljesítmény
  – drága: Ez bizony előny. Hatalmas előny. Az ember már csak ilyen. Ami drága, az kell. 🙂
  – végül a legfontosabb: az elsőség. az emberek nagy része még csak nem is hallott a többiről. Így nehéz nem a Bitcoint választani. Ezt az előnyét rettentően nehéz lesz elveszítenie.

  • Egyszer dől be a Bitcoin de akkor nagyon. Teljesen egyértelműen látszik a piaci buborék, ahogy emelkedik az ára. Kísértetiesen hasonlít a Dow Jones 1929-es grafikonjához. Akkor is ment felfelé és megőrültek az emberek a részvényekért, mindenki részvényeket vett. De eljött a fekete péntek….

 2. Most lebuktál, hogy androidos vagy! :DDDDD

  • Komolyan érdekel, hogy miből vontad le ezt a következtetést 🙂

   • “Ha az emberek valóban törvényszerűen az olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb dolgokat választanák, akkor nem lenne oly sok ember kezében iPhone”

    • Megtisztelsz azzal, hogy nem sorolsz engem is a mainstream fogasztási cikkeket majmoló “average joe”-k közé, de sajnos ezen a téren csalódást kell, hogy okozzak. Isten ments, hogy ezzel egy vallási vitát nyissak meg, de ha szétnézek magam körül, akkor az apple termékpalettájának java részét látom, beleértve az iphonet is.

 3. Köszi, hogy kifejtetted a véleményedet.
  Azért tartom magamat ahhoz, amit korábban írtam, mert a Tesla, vagy a IPhone, (túl azon, hogy kb ugyanannyi idős történetek mint maga a BTC) az üdítő kivételek. Sokkal több a negatív példa és főleg a tech szektorban. Ki ne emlékezne a Voodoo 3DFX-re, vagy akár a Commodore 64-re, és most had ne folytassam a sort. Ezek a cégek azért buktak el végül, mert hiába ismerte őket mindenki, nem voltak képesek megújulni, és lemaradtak a technológiai versenyben.
  Ami miatt pesszimista vagyok a BTC-vel kapcsolatban, az az, hogy hiába róla szónak a hírek, és a csapból is az folyik, de ezek egy része sajnos nem pozitív hír. És most nem csak kívülről jövő kritikák vannak, hanem egy része házon belüli dolog, ami rombolja a bizalmat.
  A másik pedig a tendenciák. Elég csak visszanézni fél évet, hogy hová lett a 90%-os piaci kapitalizáció.

  Üdv:Parano1d

  • úúú a 3Dfx… meg a Gravis! Emlékszem oda meg vissza voltam a gravis ultrasound PNP-től! Aztán egyszer pár évre rá egy gépbe volt berakva, meg mellette egy ratyi sound blaster valamelyik. Hát, a sound blaster hangzása úgy ötször volt szebb még az én süket füleimmel is… Azóta sokkal több teszt után mondom azt valamire, hogy tényleg jó, vagy tényleg rossz.

   • Itt a hangsúly a “pár évvel későbbön” van. Amikor a Gravis megjelent, akkor az egyetlen olyan kártya volt amibe valódi természetes hangokat tudtál betölteni (wav-ban) és akár 32 csatornán tudta azokat megszólaltatni MIDI jelleggel. A megjelenés évében a versenytársak csak hullámformákat és max ilyen 8bites rögzített hangokat tudtak megszólaltatni. A Gravis ultrasound szerintem csak azért nem tudott hangkártya etalonként elterjedni, mert valójában nem hangkártya volt, hanem midi kártya és mikorra szélesebb körben el tudott volna terjedni addigra már a játékok nagy része nem midi szintézissel operált, hanem előre rögzített hangokkal.

  • A Voodoo és a C64 szintén tökéletesen jó példák, amik szerintem a fentebbi analógiát erősítik. Vegyünk csak a C64-et. A 80-as évek amerikájának kultikus gépe ami nem csak az személyei számítógépet vittel el az otthonokba, de ezzel együtt nagyon fontos alapköve volt a ma ismert internet elődjének (BBS, betárcsázós játékok, chat, alkalmazások, stb.) széles körben elterjedésében is. Némileg kiszínezve pont ezt mutatja be a “Halt and Catch Fire” című sorozat, aki kimaradt anno ebből a buliból (mert nem élt), annak szerintem alapmű a sorozat.
   A gép 1982-ben jelent meg és Magyarországon még a kilencvenes évek közepén is etalon volt. Én személy szerint 1987-ben kaptam meg ajiba a C64-emet szüleimről, amit egészen 94-ig nyúztam, amikor is megkaptam a félelmetes erőművemet (386-os PC). Szóval szerintem a C64 pont hogy erősíti azt amit fentebb leírtam. A cég lerakott egy brutálisan előre haladott valamit, ami majd 20 évig meghatározó darabja volt a piacnak.
   A 3dfx hasonló történet. A mai napig piacvezető termék lehetne a GPU piacon (és ki tudja, lehet azon mineolnánk most ethereumot), ha nem követik el mindazt a sok ballépést aminek a végén a cég értéktelenül hullott bele az nvidia karjaiba.

   Mindkét termékre igaz, hogy lényegesen továbbig voltak piacvezetők mint amit a technológiájuk indokolt volna, olyan felhasználói bázist építettek akik szó szerint érzelmileg is kötődtek az eszközökhöz, szerves részét alkották az akkori popkultúrának (főleg gamer fronton)… Mint ha csak a Bitcoinról beszélnék 🙂

   • Azért látszik, hogy baromi gyorsan el tud tűnni egy brand a süllyesztőben. Ájfon előtt is volt valami kis Nokia nevű cég, aztán mire észbe kaptak már nem voltak sehol.
    De ahogy szoktad mondani, ilyen ez a pop-szakma.
    Utólag könnyen rá lehet mondani, hogy hibás döntések sorozata volt az oka, pedig csak nem követték az akkori trendeket.
    😉

    • Ezzel nem tudok vitatkozni. Árram szemben úszni baromira nem kifizetődő. Bár a Bitcoin javára legyen mondva, hogy perpillanat ez maga az “ár” 🙂

     • Ma a Bitcoin a sztár, de mi lesz holnap? Gyors tranzakciók? Alacsony utalási költség? POS?, Gráf? Vagy valami más? És hogy áll ezekkel a Bitcoin?
      Talán a Bitcoin is tovább uralta már a piacot, mint az indokolt volna, csak még nem vettük észre.
      Az érintőképernyőt sem az Apple találta ki, mint ahogy az elektromos Autót sem Musk. (bocs, hogy leragadtam ennél a két példánál 😛 )

     • Bennem ez kb úgy áll össze, hogy egy új iparág kialakulásának lehetünk a szemtanúi, (“Crypto Coin Market”, “Crypto Industry”), ahol – hasonlóan a legtöbb más iparághoz – verseny van, cégek versenyeznek cégekkel bizonyos szabályok alapján. Főleg az újak versenye ez egyelőre (a coinmarketcap szerint 1137 cryptocurrency van most), de mivel a distributed ledger koncepció “open source” így akinek van pénze és esze, az foglalkozik vele (AXA, Mastercard, JP Morgan, (tudom tudom), UNICEF, Microsoft és szerintem katonáék sem a seggüket vakarásszák).
      Szóval verseny van, ahol a csapatok terméke (szolgáltatása) – azaz maga a cryptocurrency – és a csapatok managementje, büdzséje, agilitása, kommunikációja és persze ára fogja végül meghatározni azt, hogy ki kerül ki győztesen a soha véget nem érő harcból.
      A Bitcoinból lehet Nokia is és lehet Apple is (vagy még valami nagyobb monstrum, mondjuk egy 10 Allpe-nyi őrület –
      az Apple mai méretét sem mondta volna meg senki 10 éve, pláne 20, mikor Steve Jobs ott sem volt).
      A nagyobb törvényhozók még ma is képesek érdemben befolyásolni néha váratlan döntéseikkel a nagyobb Internetes vagy akár automotive szereplők árfolyamait, szóval az egyelőre eléggé alul-szabályzott kriptovilág szereplőit nyilván még jó ideig érzékenyen fogják érinteni a nagyobb piacok új szabályai (jól és/vagy rosszul), de valószínű pár éven belül egy tisztábban kirajzolódott erőviszonyokkal rendelkező ökoszisztémát fogunk itt megvitatni … ha persze addig ki nem derül, hogy ez egész distributed ledger egy óriási nagy légypapír, amit egy már elszabadult AI hintett el (Satoshi álnéven) a gyarló, kapzsi és morálisan elhasznált emberiség elé, hogy pár év múlva mindenki fekete képernyőjén neonzölddel kiírhassa az összes létező kijelzőre a világon, hogy “it’s over, you are mine”
      nagyon remélem, hogy nem ez lesz, elég nagy kaka lenne hirtelen mindenfelé, de ha szerencsénk van, és nincs gonosz AI, akkor kicsit úgy vagyok vele mint a mobil korszakkal, hálás vagyok hogy ebben a korban élek, és átélhetek, végignézhetek ilyen korszakokat.

      ps. nagykösz Variance a sok okosság elhintéséért, a sok inspiráló tartalomért (kommentelők inculded)

   • A Commodoret sajnos a buta management vitte a csodbe, voltak tervek, hogy az uj Amigakban legyen hw-es 3D pl. lazasan dolgozott ezen az Amigas csoport de sajnos el lett kaszalva a projekt, mert nem volt penz. Kis erdekesseg, ha mar szoba kerult a Commodore : A Commodore UK reszlegenek regi tagjai es mas anno prominens Commodore arcok uj projektje : Friend Unifying Platform ( https://friendup.cloud ) remelem lesz ICO 😀

  • Ozzy! Ebbe bele kell kössek a Commodore 64 nem egy cég volt hanem egy termék, és maga a cég abba ment tönkre, hogy ezt rosszúl forkolta (C+/4 éssatöbbi). Amúgy innen nézve az első cég ami az othonokba vitte a számítógépet az az Apple volt (Aplle ][). Fura nem?

 4. Mintha erre a bejegyzése válaszul írták volna. 🙂

  Az utolsó bekezdés adja meg a csattanós választ:
  What’s the difference?

  https://cointelegraph.com/news/50000-bitcoin-could-happen-if-this-isnt-a-bubble-but-an-s-curve

 5. Mára a Tesla az autógyártásban kvázi iparági szabvánnyá vált, persze naponta akadnak kihívói, amik minden szempontból technikailag jobbak, és “törvényszerűen” inkább azt kellene választania mindenkinek… ám mégis a Tesla örvend komolyabb hírnévnek és népszerűségnek.

  Ezt nem értem, ha jól tudom jelenleg náluk a legmagasabb az energiasűrűség az aksiknál. Az autó maga király. Melyik autógyár múlta felül az elektromos autókat tekintve?

  • Elragadtattam magam. Úgy kellett volna fogalmaznom, hogy naponta akadnak kihívók, akik papíron jobbak. Gondolok itt az FF-re, Quantra vagy akár a Volvora.

 6. Én az utóbbi 1-2 évben az ilyen kérdések és prognózisok felmerülése esetén már nagyvonalúan csak megrántom a vállam, és azt mondom hogy “nem tudom, senki nem tudja”. És azért jutottam erre az álláspontra, már rájöttem hogy egyszerűen nincs semmi amihez a jelenséget hasonlítani lehetne. Ilyen eddig még nem volt, nincs analógia, nincsenek minták, nincs kapaszkodó. Lehet jönni Nokiával, meg C64-el, de folyton fals képet fogunk kapni. Itt minden először történik, először látjuk. Ez egy “pénz” (direkt tettem idézőjelbe), olyan paraméterekkel, tulajdonságokkal, és felhasználási móddal, ami miatt a “pénz” jelző is igazából csak egy címke, amit kétségbeesetten ráaggatunk, mert lám, mégis hasonlít valamire azért nagyjából amit ismerünk, és ez megnyugtató.

  Szóval magát a jelenséget kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mintha kilőnénk egy űrszondát az ismeretlenbe, és próbálnánk megtippelni hogy milyen bolygókkal, csillagokkal, netán életformákkal fog találkozni. Mondják majd százak, ezrek, milliók, hogy ilyennel és olyannal fog, illetve ha találkozott tegnap két kisbolygóval, akkor holnap bizonyára 3db fogja követni, hiszen múlt héten is így volt! Aztán akinek bejön a tippje, az döngetheti a mellét hogy “ugye megmondtam”. Pedig igazából csak ráhibázott. Ilyen a Bitcoin is, bármilyen vele kapcsolatos jövőbeli eseményre csak ráhibázni lehet, mert minden ötletünk és elméletünk csak vaktában tapogatózás. Ennek főleg az az oka szerintem, hogy nem kifejezetten a Bitcoint akarjuk “mebfejteni”, hanem a Bitcoin és az emberek kapcsolatát, illetve reakcióját, ami tekintve a fentieket szerintem lehetetlen küldetés.

  • Mivel több ezer ember tippelgeti, mindig bejön egy jó halomnak. És ezek a leghangosabbak, ezekkel találkozunk. Egyébként szét lehet nézni a piacon, elég sokan árulnak “bitcoin stratégiát”…. Lehúzás 2.0

   • Na igen. Stratégiát sosem szabad venni, azt alkotni kell. 🙂 Egyébként nem teljesen értek egyet @Csaba álláspontjával, különösen az űrszondás hasonlattal. A Bitcoin nem a vak ismeretlenbe repül, hanem egy jelentős mértékben ismert piacgazdasági keretben mozog és ezen nem változtat az sem, hogy merőben új és totálisan nem illik abba bele. Mindettől függetlenül alapvetően osztom a meglátásotokat, ellenben nekem az a feladatom (mivel magamat ezzel bíztam meg), hogy amikor éppen szabadidőm engedi akkor írjak néhány bekezdésnyi badarságot a crypto piacok kapcsán, ezen bekezdéseket pedig leginkább az határozza meg, hogy éppen azt megelőzőleg miről olvastam és mi milyen mértékben tudott megfogni. Most éppen egy IOTA post fortyog az üstben, aminek elolvasása után minden bizonnyal igen sok olvasó fog beleszerelmesendi az IOTA-ba is 😉

    • Azt hiszem hogy félreérthető voltam 🙂 Én is nagyon szeretek ötletelni, találgatni, elemezni, mások hasonló ötleteit olvasni vagy hallgatni meg különösen imádom (már ha értelmes emberről van szó :), főleg ha többféle lehetséges jövőképet is egymás mellé tesz. Szóval nem azt akartam ezzel mondani, hogy nincs értelme semmiféle találgatásnak, csak azt, hogy nagyon nehéz dolog megmondani a tutit, és hogy szerintem nem is lehet (és ez amúgy nem is neked szólt, mert elég higgadtan szoktad megközelíteni a témát).

 7. bubble vagy nem bubble, ez itt a kérdés?
  https://www.forbes.com/sites/wwoo/2017/09/29/is-bitcoin-in-a-bubble-check-the-nvt-ratio/#31ed8ca56a23
  E szerint a cikk szerint bitcoin, ethereum nem bubble jelenleg.
  Érdekes a technika az érdékelésben.

  • Szerintem ez csak akkor tekinthető helytálló analógiának (NVT vs PE), ha a hálózaton árfolyó pénznek reálgazdasági szerepe van. Ameddig a befektetők adják egymás kezébe a kilincset, addig a tranzakciók is ugyanúgy a lufi részét képezik, és az, hogy a spekulatív tranzakciószám és az árfolyam is magas, nem igazolja a rendszer létjogosultságát.

   • A napi jellegű crypto currency kereskedésnek csak nagyon pici része történik on-chainben. A tőzsdék nagy része saját belső ledgert használ, aminek köze nincs az onchain műveletekhez. Max csak a hodl faktor miatt használják a blockchaint amikor a felhasználó elpakolja a profitot. Szóval amit a blockokban látsz tranzakciókat azok mögött javarészt valós csereügyletek vannak, amikor valaki crypto pénzért vásárol valamit.

 8. Előrebocsátom, hogy sokat kell tanulnom a témában, de azért pár észrevétel.

  Elhiszem, hogy a bitcoin fejlesztők sok mindent kitaláltak, de akkor
  pl. miért az ethereummal futott be a smart kontract, ott vannak az ICO-k és EC20 tokenek?
  Hogy van az, hogy, a bitcoint fizetésre tervezték, de lassabb jelenleg az a tranzakció szám, mint az Ethereumon? Az Ethereum nyár végén naponta döntötte a rekordokat…
  Hogy van az, hogy a kisebb tételeknél az összeg és az utalási összeg összemérhető, az átutalási időt nem is említve.

  Azért egy idő után az ígéretek nem elegek, tettek kellenének.

  Én elismerem, hogy ennek jelentős oka, hogy dúl a “polgárháború” a bitcoin közösségen belül. Nekem sem szimpatikus a kínai bányászok nyomulása..
  Ellentétben pl. az ethereummal, ahol mostanában viszonylag botránymentesen zajlanak a dolgok. A DAO az nagy botrány volt.
  Az , hogy sorozatosok a hackek, az ICO-nál és a pénztárcáknál, az nem az Etheterum hibája, hanem az adott applikációt megvalósítóké.

  Ehhez kapcsolódón egy érdekesség, ami felkeltheti a GPU bányászok figyelmét bitcoinnal kapcsolatban.

  https://news.bitcoin.com/a-closer-look-at-the-suspicious-activity-involved-with-the-bitcoin-gold-fork/

  “es, we are implementing a proof-of-work change to Equihash – a GPU-minable algorithm – because we believe in Satoshi’s “one CPU one vote” vision. The current situation, where one erratic company in a totalitarian jurisdiction that is very hostile to Bitcoin has near monopoly domination over the manufacturing and distribution of the mining hardware that is required for the security of the global network, is unacceptable to anyone who understands the importance of decentralization to Bitcoin. ”

  Az Equishash a ZEC algoritmusa.

  • “One CPU one vote” 🙂
   Aha persze. Az 1000 kártyás házibányák vagy a G2-es antminer mellett teljesen tartható.

 9. Előző commenthez javítás:
  “kisebb tételeknél az összeg és az utalási összeg összemérhető, az átutalási időt nem is említve.”
  helyett
  kisebb tételeknél az utalási költségés az utalási összeg összemérhető, az átutalási időt nem is említve.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-29/paying-15-to-send-25-has-bitcoin-users-rethinking-practicality

  Érdekesek az ábrák bitcoin, Ethereum, litecoin összehasonlításban.

 10. Ha már szóbakerült a ZEC az Equihash kapcsán, akkor aki csodálkozott ( én is) az utóbbi napok ZEC akcióin, annak adalék:
  https://www.bithumb.com/event/e20170923_ZEC_open

 11. Nem kapcsolódik szorosan a témához, de vki meg tudja mondani az Aeon coin árfolyama miért emelkedik ennyire?

 12. ha már szóba jött a zec. igazából olyan semmilyen pénznek titulálom kicsit, pedig azt bányászom. szerintetek jobban járok, ha a sokszinű eth-ba átrakom, vagy maradon zec-ben? valaki tud nekem érveket mondani, ami miatt a zec is menő pénz lesz valaha?

  • Snowden megmondta, hogy jobb a Monerónál. 🙂
   Variance is ezt bányássza. Így rossz pénz nem lehet. 🙂

  • Az OK, hogy ZEC-t bányászol, de szerintem minimum portfoliót kell építeni.
   Azaz a ZEC egy részét eladhatod és abból vegyél ETH, BTC-t (ZECBTC eladás, fele annyi tranzakciós költség) stb.

   A ZEC mellet szól, hogy pl. az ETH is alkalmazza a titkosítása miatt. A fejlett technológiája miatt adaptálta a JPMorgan is a saját privát hálozatába és szerintem még jó pár adaptáció várható.
   Egy erős oldalkocsi lesz jó pár bloklánc mellett.
   Nem beszélve arról, hogy ez az új upgrade
   https://z.cash/blog/cultivating-sapling-faster-zksnarks.html
   hatékonyabbá teszi a titkosított utalásokat.
   A fenti blogon nyomon követhetőm ahogyan egyre több tőzsdén vezetik be (likviditás) valamint az újabb kooperációkat is.

   Az Openbazár az egyik ígéretes kezdeményezés a ZEC elkalmazásra.
   Ha ezen a platformon valósul meg a Dark Web új kereskedelmi felületete, nehéz lesz az FBI-nak rajtuk ütni és bezárni a weboldalt.
   És ICO formájában gondolom még pár elosztott kereskedési platform fejlesztése zajlik.

   • köszönöm, nagyon sok újdonságot tudtam meg arról amit bányászok 🙂

    sokmindenben van pénzem, amit “itthonról” raktam be, a portfólióm 50% btc, 20% eth, 20% omisego, és 10% kb 10 kisebb ico-ban elosztva.

    mit gondoltok a portfólióról? érdemes lenne változtatni?

    egyébként általában a termelt zec-et is átváltom, de mostmár lehet hogy lenyugszom és összevárok vagy 10 coint,

    sajnos az egész portfólióm legalább 10%-át elbuktam kereskedésen, megvolt a tanulópénz, mostmár megpróbálok HODL-olni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *