Stop loss és take profit, ésszel is lehetne csinálni…

Követve a hazai és nemzetközi közösségi oldalakat nap mint nap szembesülök azzal, hogy mennyire nincs meg még a minimális pénzügyi előképzettsége se azoknak, akik nem csak, hogy beleugranak #HODL-ként a crypto világba, de egyből aktívan neki is fognak kereskedni a tőzsdéken. Ha nem tudod, hogy mi az a limit áras megbízás, nem használsz trailing stop ordert és a conditional close opció sem mond nagyon semmit, akkor ez a post neked készült, ne riasszon el a végig olvasásástól az a tény, hogy esetleg sértőn hathat rád a bevezető általánosítása.

Szóval tisztelet persze a kivételnek, de azt látni kell, hogy a fent megnevezett emberek igen komolyan hozzájárulnak a crypto valuták volatilitásához. Hogy mennyire? Nézzünk egy példát:

 • Nagy para hangulatot okozott nálam 2 napja, amikor először megérintette a bitcoin árfolyam a 4000 usa dollárt. Akkor az árfolyam hirtelen visszakorrigált 3700 dollárig, ahonnan persze igen hamar recoveryzett újra a 4000-es tartományba, ahol azóta is látványosan jól érzi magát.
 • Kellett némi idő akkor, hogy realizáljam: nincs itt semmi látnivaló, valójában csak tele volt pakolva az összes tőzsde take profit orderekkel amit a szép kerek 4000 dolláros küszöbértéken aktivizálódtak. Nem hiába, az emberek szeretik a kerek számokat. (Pedig a π mennyivel egy menőbb szám már!)

Hogy mi is történt pontosan 2017.08.12 18:57 és 19:03 között? Az árfolyam elérve a 4000 dollárt, aktivált egy halom ‘take profit – market price’ megbízást. Egészen pontosan ebben a kb. 6 percben 269 BTC-nyi eladás történt a kraken.com-on, amiből 218 btc marketprice-on lett rögzítve! Valójában persze a kraken-en nem érte el az árfolyam a 4000 USD-t, ellenben a coinbasen igen, aminek határása az arbitrage robotok elkezték aktiválni az automatikus ordereiket mindenhol. Így bár a konkrét esetben a kraken-en éppen nem aktiválódtak a bután berakott take profit orderek, de a történet szempontjából a továbbiakban kezeljük úgy, hogy mégis. (Lusta vagyok a cikkhez készített scriptet átportolni a coinbase API-jára…)

Ezzel a mennyiséggel gyakorlatilag sikerült kinullázni az orderbook ‘ask’ oldalát alig 4-5 perc alatt, ezzel az árfolyamot lelökni 300 dollárral mínuszba. Ha 2x ennyi take profit megbízás lett volna, akkor az árfolyam akár 3000 dollár alá is be tudott volna zuhanni, annyira kevés ask megbízás volt már ebben a pillanatban az orderbookban. Emlékezetes a június középén bekövetkezett GDAX Ethereum crash, akkor is gyakorlatilag annyi történt, hogy beindult egy stoploss bomba, ami az egyébként 300 dollár feletti Ethereum árfolyamát egészen 1 dollár alá vitte le. Mindezt csak azért, mert a stop lossok nagy része piaci áras megbízás volt.

Kis tőzsdei alapok: A piaci áras megbízás (market price order) lényege, hogy meghatározol egy árfolyam szintet, aminek az elérésekor a tőzsde automatikusan berak a nevedben egy vételi vagy eladási műveletet, amit a lehetőségeihez mérten végrehajt. Namost, ha a Te megbízásod mellett egyszerre aktivizálódik másik 100 megbízás is (mert éppen elérte az árfolyam valamelyik szép kerek szintet), akkor mind a 100 megbízást megpróbálja a tiéddel együtt végrehajtani. Az, hogy a Te megbízásod a végrehajtási sor elejére, vagy a sor végére kerül az elég nagy lutri. Vannak tőzsdék akik eleve prioziálnak ilyenkor, például attól függően, hogy mikor lett elhelyezve az eredeti take profit/stop loss megbízás. A tőzsde a nagy mennyiségű megbízást mindig a kínálat erejéig tudja végrehajtani. Ha piaci áras vételi megbízást kötöttél, akkor azt bizony azon az árfolyamon fogja végrehajtani, ami éppen a legjobb ajánlat az orderbookban. Amennyiben az orderbookot előtte már másik 100 instant tranzakció lepusztította, akkor bizony a hullám tetején fogsz várásolni, függetlenül attól, hogy hova szólt a megbízás aktiválási küszöbe. Ugyanez igaz az eladási megbízásokra is.

A Kraken és a többi tőzsde is tele van jobbnál jobb order típusokkal amiknek pont az a lényege, hogy ne történhessen ilyen eset. A market priceon történő eladás és vétel egyébként teljesen jó eszköz ha csak úgy be akarsz vásárolni egy coinba vagy éppen el akarod adni. De a nagyon kerek számokra berakott piaci áras take profit (és főleg stop loss) megbízások csak arra jók, hogy hosszabb-rövidebb időre kivégezzék a piacot és emellett arra, hogy post írás közben szívrohamot okozz nekem… Ez pedig szerintem senkinek nem jó.

Csak érdekességképpen megosztanám, hogy mi is történt pontosan a fentebb jelzett időpontban:

 • Kiütődött a 4000-es USD-s árfolyam, aminek hatására beindultak a take-profit megbízások (egy része automatikusan, egy része robotok által, egy része pedig a felhasználó keze által). Mondván: Na ez egy szép kerek szám, ezt bezsákoljuk. Ehhez persze minden joguk megvan.
 • A tőzsde ekkora azt látta, hogy megjelent az eladási oldalon 3 perc alatt összesen 600 megbízás, melyekből, több mint a fele piaci áras volt. A kraken szépen elkezdte kiszolgálni az ordereket. Minden árszinten kiszolgált annyi limit price-os megbízást is amit éppen ki tudott, de közben a market priceos megbízások folyamatosan vitték lefelé az árfolyamot.
 • Ennek köszönhetően a piaci áras megbízásokból ALIG 4 BTC-nyi tudott végrehajtódni 3950 dollár felett.
 • Nagyjából 60 BTC-t tudott kiszórni 3950 és 3900-as árfolyam között.
 • A fennmaradó ordereket pedig már csak ez az árfolyam alatt sikerült kiszolgálnia a tőzsdének.

A gödör alja:

 • 0.93059000 btc: $3780.00000 – $3517.6302
 • 0.50000000 btc: $3780.00000 – $1890.0
 • 0.24001019 btc: $3780.00000 – $907.2385182
 • 1.00000000 btc: $3780.00000 – $3780.0
 • 0.13315000 btc: $3780.00000 – $503.30699999999996
 • 9.00751421 btc:  $3780.00000 – $34048.4037138

A sor végén álló 9 BTC-t eladó jótét lélek minden bizonnyal egy életre megbánta ezt az ordert.

[commercial_break]

Néhány gondolat a kraken által nyújtott order typeok kapcsán:

Stop Loss Limit, Take Profit Limit:

A sima stop loss és take profit mellett van mindkettőnek “limit” áras verziója is. Ezeknek a lényege, hogy az aktivációs küszöb mellett meg tudod adni azt az árat is, amin te szeretnéd eladni/venni az adott coinodat, így el tudod kerülni, hogy az piaci áras megbízások miatti árfolyam spirál legalján/tetjén teljesüljön az ügyleted. Persze ebbe benne van az a kockázat, hogy a megadott limit áron senki nem akarja megvenni/eladni a coinodat. Pont ez miatt érdemes jól végig gondolni az aktivációs küszöb (stop price) és a limit közötti távolságot. Ennek hatékony kezeléséhez lehetőséget ad a kraken arra, hogy relatív limit priceokat használj. Erre néhány példa:

A leginkább triviális verzió. Megadod, hogy az adott order 293 EUR-n aktiválódjon, továbbá megadod, hogy az alatt (- jel!) 10 EUR-n belül próbálja eladni. Ha az árfolyam 283 EUR alá zuhan, akkor viszont már inkább hozzá ne nyúljon. Ez a módszer főleg azoknak nagy segítség, akik úgy egyébként alap készségként nem tudnak kivonni 293-ból 10-et.

Ez a ‘jó éjszakát order’. Az order pillanatában érvényes árfolyam-hoz képest 10 EUR-val lentebb helyezi el az aktivációs küszöböt, mely alatt MAXIMUM tovább 10 EUR-n belül hajtja végre azt, ha aktiválódik.

És persze akad itt két százalék jel is… Nem csak fix értékeket lehet beállítani, hanem akár százalékos küszöböt és limit price-t is. A fenti konkrét esetben az order akkor aktiválódik, ha 10%-ot meghaladja az árfolyam esés és maximum tovább 10%-on belül próbálja az eladást végrehajtani.

Trailing Stop / Trailing Stop limit

Ezek sokak nagy kedvencei. Itt is erősen javasolt csak a limit-es verziót használni, de mivel ennél kevésbé valószínű a komolyabb aktiválódás feltorlódás, így a sima piaci áras verzió sem feltétlenül okozhat komoly krízist. A megbízás lényege, hogy egy folyamatosan gördülő árfolyam küszöböt hoz létre:

A ‘gördülő’ jelleg annyit jelent, hogy az order rögzítését követően keletkező legmagasabb árfolyam lesz a baseline, amihez képest figyeli az aktivációs küszöböt. Tehát ha az ordert követően az árfolyam csak zuhan, akkor a fentebb bemutatott megbízás egy sima 1%+1%-os stop loss limit megbízás lesz, ha viszont elkezd emelkedni, akkor folyamatosan az emelkedés során keletkező új csúcshoz igazítja az -1%-os aktivációt küszöböt és a további 1%-os limit eladást. Természetesen ebben az esetben is van lehetőség a százalékos értékek helyett konkrét (euro) stop és limit eltéréseket megadni.

Aki ennél vizuálisabb, annak sokban segíthet megérteni a Trailing Stop limit funkcióját a kraken saját trading chart eszköze:

Látható, hogy az árfolyamot folyamatosan követi a trailing stop offset (lépcsőzetesen haladó piros vonal alul), azonban ez az érték csak növekedni tud, ha viszont az árfolyam keresztezi azt, akkor ott aktiválódik limit áras eladás.

Conditional Close: Ez nem egy külön kategória, hanem extra paraméterként bármilyen order type estén használható. Lényege, hogy megadható egy ellenirányú order arra az esetre, ha teljesülne az eredeti megbízás. Ez például arra jó, hogy ha kiütődne egy stoplossod, akkor meg tudd adni azt az árszintet, ahol mindenképp visszaszállnál pozícióba. Talán ragozni is felesleges, hogy a conditional close mennyire veszélyes. Pl 5%-os korrekció esetén egy -1%-os stop loss-ra rárakott -4%-os limit priceos visszavásárlás alapvetően jó ötlet, de ha ugyanezen beállítások mellett egy 25%-os korrekció történik, akkor máris nem annyira fényes a megbízás kimenete.

Nagyjából ennyit gondoltam volna leírni a különböző order typeok kapcsán. Van még néhány egyéb típus is, de meglátásom szerint a ‘játékosok’ 99%-ának az is bőven elég lenne, ha a fentebb felsoroltakat jól tudnák kezelni. Fontos, hogy az egyes megbízás típusoknak főleg az eladási oldalát mutattam be, de ezeket mindet lehet használni vételi megbízások esetén is.

Ezzel a posttal kívánnék mindenkinek logikus, okos és sikeres kereskedést és persze nyugodalmas jó éjszakát a trailing stoppok és conditional closeok védelme által 🙂

 

Bookmark the permalink.

13 Comments

 1. Ez nagyon klassz írás. Köszönöm.

  Itt:

  “mi is történt pontosan 2019.08.12 18:57 és 19:03 között?”

  érdemesebb lenne 2017-et írni. 🙂

 2. Mi az a darkpool? Vmi ilyen lehetőség is van már a párok között….

  • A darkpool a kraken privát nagy ügyfeleknek fenntartott speciális orderbookja. Annyiból speciális, hogy amit abba beraksz azt senki nem látja. Csak limit áras megbízásokat lehet berakni és a minimum mennyiség 50 BTC (vagy azzal ekvivalens alt). Ennek az a lényege, hogy ne lehessen a nagy játékosok ellen játszani, mivel az ő ordereik rejtettek mindenki előtt.

  • Van olyan arbitrázs robot amit ismersz és érdemes használni?
   Vagy egyátalán van a crypto piacon lehetőség arbokat kötni?
   Én már láttam 100-150 dolláros arbokat csak h le lehet-e kötni?!

 3. Am köszi ezt a cikket, elég hasznos. Nem mondom, h mindent értek. Conditional close beállításával lennének azért bajaim, ha kereskednék.
  Az arbitrage robotok hogyan képesek profitot felmutatni, ha egyáltalán képesek, mivel elvileg ők sem látják a jövőt, nem??

 4. Hali,
  az Uphold pénztárca elnézést kér a késedelmes tranzakciókért a mempool állapota miatt. Gugli első találata erre:
  https://blockchain.info/hu/charts/mempool-size

  Segítenél értelmezni, mi történik 08.12-én kétszer is, mik ezek a lenullázós ürítések?

  • A blockchain.info-n lévő mempool size chart glitches. Gondolom éppen upgradelték mögötte a nodeot ami miatt a rögzítő script hülyeséget mért. Amit az uphold mond az viszont igaz. A mempool perpillanat már nyaldossa a 60Mb-os hátralékot. Ez persze még nincs a májusi 175Mb-os mempool sizehoz képest, de ez is már éppen elég, hogy komolyabb lassulások legyenek tapasztalhatók. Perpillanat aki 220 satoshi/B alatt akar tranzakciót küldeni, annak jó eséllyel akár napokig is keringhet az mempoolban a tranzakciója. Ezen a helyezeten némileg fog talán segíteni a kb egy hét múlva aktiválódó segwit, de nagy csodákat attól sem várnék.

  • Az is csak egy glitch. Valószínűleg leszakadt az a node a p2p hálóról amiről szedi Jochen siteja a mempool adatot.

 5. Nem értek még nagyon hozzá, de az utóbbi 1-2 napban el kezdett érdekelni a kereskedés. Azt látom, hogy napi szinten az árfolyam ingadozásokból szép summát lehetne keresni. Nyerjek ügyletenként 0,5% körül, de ha naponta ebből többet csinál, abból azért szép summa tud kikerekedni. Gondolom az automatákkal ezt lehetne kezelni.

  • Tuggyafene. Én is kereskedek néha. De jobban járok, ha csak tartom. Úgy vagyok ezzel, hogy a saját szakmámban keressek pénz és abból tegyek a crypto-ba.
   Aki ért hozzá, csinálja. Valóban sokat lehet rajta nyerni, ezt egyértelműen látni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *