Nincs új a nap alatt: Borulunk…

Török belpol balhé, líra válság, FED döntés, költségvetési határidő, államadósság rendezés, gyenge eredményt produkáló kínai és egyéb feltörekvő piaci adatok és persze az arany. Ennek a fele is bőven elég lenne egy komolyabb boruláshoz, de nem aprózzuk el. A VIX index olyan hegymenetet nyomott le amihez hasonlót utoljára tavaly október-december között láthattunk amikor beindultak a folyamatos Fed döntéssel kapcsolatos spekulációk.
VIX_20140124
Az elmúlt hetekben persze nem ez az első eset amikor korrekció zajlik a vezető tőzsdéken, de a jelek szerint a mostanit nem ússzuk meg 1-2 napos gyengélkedéssel. Szerencsére már a hét eleje óta láthatók az aggasztó jelek, amire tegnap még időben jöttek az első komolyabb korrekciók, így aki odafigyelt, annak volt lehetősége reagálni és elkezdeni átszervezni a porfólióját/realizálni a mikulás rali profitját. Aki eddig nem reagált annak legyen intő jel, hogy 2012 óta ez a legrosszabb eredménnyel záró hét az Egyesült Államok tőzsdéin.


Legalább két hete már a ‘háziasszonyok és a taxisok‘ szintjén is megy a spekulálás, hogy közeledik a korrekció, hamarosan zuhanni fog minden, nos eddig kellett várni, hogy valóban kezdetét is vegye. Érdekes statisztikai adat, hogy a – minden bizonnyal – most befejeződő bika piac 80 éves távlatban vizsgálva a harmadik leghosszabb ideig tartó időszak volt, ami S&P500-ra vetített realizálható profit szempontjából szintén benne van a TOP5-ben. Ami számomra meglepetést okozott az az AAII Sentiment Indexének tegnapi publikált eredménye, amely alapján bár kissé emelkedett (+3%) a medve piacot váró elemzők százaléka, cserében továbbra is 38% hiszi, hogy még vagy nincs vége a jelenlegi bika piacnak, vagy hat hónapon belül újra bika piacot remél. Mindenesetre a jelenlegi piaci hangulat egybecseng a FactSet január elején kiadott előrejelzésével, melyben január hónapra ~17%-os bukást prognosztizáltak az S&P500-as indexnek, majd ezt követően szépen év végéig hozza vissza magát a tavalyi év végével közel azonos szintre.
Nem szeretnék találgatásokba kezdeni… megteszik helyettem ezt a vezető sajtó orgánumok, ha valaki ennél is több pánik keltésre vágyik, az kezdjen lapozgatni. Mindenesetre ahhoz nem kell nagy látnoki képesség, hogy február 7-ig ne igazán akarjak komolyabb beszállókat keresni. Fontosabb dátumok amikre érdemes figyelni: Január 27-28 Fed ülés, ahol nyilván újra szereplő lesz a monetáris lazítás visszafogása, majd azt követően február 7, ami ugye az USA államadósság kezelésének és ezzel együtt a költségvetés korrekciójának céldátuma. Addig is a fő témák: fejlődő piacok valutapiaci pangása, egyre fokozódó dél afrikai helyzet. Ja és persze isten éltesse a bátor arany longosokat!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *