Gömb alakú napelem?

btron_promoAmikor fotovoltaikus napelemről beszélünk, akkor a legtöbbünknek alapból a hagyományos solar panel jut eszünkbe, ami napjainkra egyre több lakóépület déli tájolású tetőszerkezetén már megtalálható. Maga a napelem és ezzel együtt a fotovoltaikus áramfejlesztés egy relatív új keletű találmánya az emberiségnek, hiszen az 1960-as években indult be a technológia térhódítása, de ezen rövid időszaknak is inkább csak az utolsó 10 évében beszélhetünk valóban hatékony kivitelezésekről a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően. Mindebből is jól látható, hogy maga a technológia még eléggé gyerekcipőben jár. A hagyományos solar panel koncepció mellett persze több egyéb hasznosítási megoldás is létezik, az egyik ilyen ugye a koncentrált napenergia betakarítás, amely vagy önállóan kerül kivitelezésre (parabolikus kivitelű tükörlap annak középpontjában elhelyezett hőérzékeny anyagra koncentrálja a fényt), vagy a napelem farmokról, ahol akár több száz tükörrel fókuszálják a napfényt egyetlen pontra. (Jó példa erre a Sevillai PS10 farm, ahol 624 mozgatható tükör továbbítja fixen a napfényt a középen elhelyezkedő toronyra, mely megoldás a nap energiájából 11 megawatt elektromos áramot állít elő. Köszönhetően a dél-spanyol éghajlatnak és a jó elhelyezkedésnek éves szinten tudnak termelni majd 24 ezer MWh elektromos áramot, melyet nagyjából melyből ~6,3 millió euró bevételre tesznek szert.)

Bár még hosszan tudnék elmélkedni a koncentrált napelem farm projektekről (és nyilván előbb-utóbb fogok is), de ezt a cikket most nem ennek a témának szeretném szánni, hanem a szintén Spanyol illetőségű Rawlemon solar architecture csapat egyik új koncepciójának. A jelenleg lakossági célra értékesített hagyományos sík napelemek hatásfoka igen alacsony. A napenergiának mindösszesen csak a 8-12%-át képesek hasznosítani. Egy megfelelő tracker rendszerrel (ami folyamatosan a nap irányába fordítja a lapokat), ezt az értéket fel lehet tornászni akár 18-20%-ra is. A cikkben fentebb említett koncentrált napenergia megoldásokkal akár már el lehet érni a 25-30%-ot is, de még itt is jól látható, hogy bőven lenne tartalék.

[commercial_break] A Rawlemon csapata egy olyan koncepciót rakott össze (és már valósított is meg) ami a hatásfokot akár 30% felé is tudja emelni és energiaforrásként akár a hold fényét vagy éppen a felhőkön keresztül átszűrődő/tükröződő napfényt is hatékonyan fel tudja használni:

gombnapelem_rawlemon001

A talán kissé groteszk kinézetű szerkezet lényegében egy hatalmas gömb alakú víztartályból áll, ami mögött egy két irányba mozogni képes pici napelem panel található, ami folyamatosan abban a szögben helyezkedik el a gömb mögött, ahova az a fényt koncentrálja. Egy igen stabil és masszív szerkezetről beszélünk, aminek az önsúlya alig néhány 10 kilogramm így könnyen mobilizálható, azonban a gömb méretétől függően teljesen feltöltve a szerkezet össz súlya akár az 500 kg-t is elérheti. Pont ezen utóbbi adatnak köszönhető, hogy a hagyományos napelem panelekkel ellentétben a gömb napenergia generátor bármilyen körülmények között használható.

gombnapelem_rawlemon002

A magas hatásfok a széles felhasználhatóság mellett azonban fontos előnye lehet a gömb alakú napenergia generátornak az a tény is, hogy ‘gömb’ alakú és ami gömb alakú az alapvetően jól tud kinézni, különösen ha megfelelően van tálalva. A Rawlemon ezt az irányt is  mindenképp érdemesnek gondolja kiaknázni. Álljon alább néhány koncepciókép a felhasználási lehetőségekről:

btron002
btron003
btron001

Bár azt kétlem, hogy a gömb napenergia generátorok jelentenék a fotovoltaikus energia termelés következő generációját (hiszen ma már több olyan speciális kristályszerkezetű napelem koncepció létezik, ami megfelelő tracking systemmel akár a 40% feletti hatásfokot is képes elérni), de a gömb alap miatt biztosra veszem, hogy a modern felhőkarcolók következő generációjában már ez a ‘látványelem’ is meg fog jelenni néhány éven belül.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *