Mi lesz veled Ázsia?

Bejött a múlt heti tipp, mely szerint a csütörtöki profit realizáció igen gyorsan le fog zajlani és már a hét végével újra erősödnek a nyugati piacok. A legtöbb underlying product chart péntek estére már ledolgozta a bukó nagy részét így nyugodalmas hétvégénk volt. Ázsia volt az egyetlen régió ami nem volt képes helyrerázódni és a jelek szerint nem is várható, hogy egyhamar komoly változás következzen be. Ez egyrészt jó hír azoknak akik hosszútávon terveznek az ázsiai piachoz kötött mögöttes termékekkel, hiszen a közel 2 hónapos stagnálás/oldalazgatás után stabil death-crosst és nulla felé száguldó RSI-t mutatnak a másodpiaci termékek.

asiafunds_deathcross

Másrészt viszont nem annyira jó hír azoknak, akik hozzám hasonlóan már pozícióban vannak és szeretnének ebből kiszállni. Mivel személy szerint nem nagy a kitettségem, ezért különösebben nem foglalkoztat a dolog, de saját ismeretségemben is van olyan befektető, akinek az arcán nem annyira őszinte a mosoly amikor szóba kerül az Ázsia befektetése.

Nem szívesen bocsátkozom találgatásokba, de azt kell mondjam igen szkeptikus vagyok az Ázsiai régió várható teljesítményével a 2014-es évre. A FactSet múlthét pénteken megjelent régió elemzéséből (forrás: -link-), hogy leginkább az energia szektorban várnak némi fellendülést a régióban, azonban pont a fogyasztás cikkek várják a leggyengébb teljesítményt. Ez előbbi esetben a szakértők mindösszesen 11%-a döntene az eladás mellett, míg az utóbbi esetben (fogyasztási cikkek) az eladói oldal aránya már átlépte a 20%-os határt, ami komoly figyelmeztető jel lehet az alapkezelőknek. Ez nem feltétlenül a legjobb forgatókönyv. A régió szereplőit tekintve továbbra is Kína és Korea hozza a legmagasabb várakozásokat, azonban a várakozások jelentősen romlottak a többi szereplő esetében. A nagyobb alapkezelők mögöttes termékei (pl. KBC NEW Asia fund – KEA2264:BB) 4 hónapos mélyponton közelében vannak.

[commercial_break]

Hosszan lehetne még elemezni a monetáris lazítás visszafogásának negatív hatását vagy a régió folyamatos rossz jelentéseit, de azt gondolom ezek hiányában is levonható az a következtetés, hogy 2014 nem az Ázsiai régió éve lesz. (Legalábbis Q2 közepéig biztosan nem)

Bár a fentebbi információk akár pozitív fordulati indikátorként is hathatnának, de a technikai elemzések további zuhanást jeleznek a régióban. Személy szerint az Ázsiai régiót lefedő alapokat az idei évben csak a hosszútávú unit-linked termékeimnél és a TBSZ számlán  tudom reális eszközként kezelni.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: Enervált piaci hangulat mellett száguld az Öko szektor | Variance Everywhere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *