A Google nyomott egy *micdrop*-ot…

A mai napon komolyabb népünnep alakult ki a crypto szcénában annak okán, hogy a Google mobile keyboardon (android alap és iOS hozzáadható keyboard) a pénznemek között megjelent váratlanul a Bitcoin szimbólum is.

#Update: Idáig tartott a cikk tudományos ismeretterjesztő szakasza… innentől pedig következik a szórakoztató fakenews szekció, amit spec én is jól bekajáltam…

Ennek okán a nép egyszerű gyermeke, a clapping mágus Vitalik mester, a méltán népszerű Ethereum platform atyja úgy döntött, hogy itt az ideje szerencsét próbálni, hiszen ahol az ütött kopott Bitcoin elfér, ott csak van helye az Éter szimbólumának is.

Az angollal hadilábon állóknak röviden az átirat: Realizálva, hogy a Google Keyboard immáron natív módon támogatja a Bitcoin szimbólumot Vitalik felajánlkozott, hogy szívesen egyeztetne a Google-el az ETH icon natív támogatásáról egy soron következő kiadás kapcsán, kérve, hogy ennek kapcsán DM-ben (privát) vegyék fel vele a kapcsolatot. Hogy pontosan miért kellene erről egyeztetni Vitalikkal azt ezen a ponton elképzelni sem tudom… Megrajzolja nekik? Vagy mi lehetett itt a szerző szándéka? Mindenesetre a Google kommunikációs gépezete beindult és perceken belül meg is született a válasz:

A válasz rövid és nyers: Köszi az érdeklődést, de sajnálattal közöljük, hogy a google-nek esze ágában sincs bármilyen más crypto icont is hozzáadni a keyboardjához a Bitcoinon túl, mivel számunkra minden más jogilag erősen kérdőjeles és hosszútávon nem életképes.

Erről az egy mondatról azt gondolom, kis esszét lehetne írni. Kezdjük talán ott, hogy miért is áll egyáltalán szóba Vitalikkal a Google, hiszen minden bizonnyal naponta több millió mention-t kap a @Google és @Android twitter fiók és tartok tőle, hogy vajmi kevesen kapnak rá nyílt választ.

Még 2018 nyarán Vitalik elég pofátlanul kipublikált egy privát emailt, amit a Google egyik HR-ese küldött neki, amiben egy titkos crypto projekt kapcsán szerették volna behívni interjúra. Nem, csak hogy publikálta a dolgot és ezzel kvázi kiszivárogtatta a Google egyik potenciális üzleti titkát, de mindjárt egy szavazást is kiírt a drága communityjének azzal a kérdéssel, hogy: “Dobjam az Ethereumot és dolgozzak inkább a Googlenek?

A közösség válasza azt gondolom mindent elárul: 41% szerint húzzon a vérbe a boldogítsa inkább a Google-t, 59% szerint pedig továbbra is clappingoljon az Ethereumnál.

Mindezen történet fényében talán nem annyira meglepő a Google nyers válasza az ETH ikon kapcsán.

Viszont legalább ennyire érdekes a Bitcoin szempontjából a Google válasza, hiszen kiszedve a mondatból a tagadó jelleget: az a Bitcoin kapcsán így hangzik: A Google hivatalos véleménye szerint a Bitcoin jogilag NEM megkérdőjelezhető és a crypto projektek közül az EGYETLEN ami hosszútávon életképes…

Ezzel a Google csatlakozott Jack Dorsey-hoz a Twitter atyjához, aki szintén ezt hangoztatja már egy jó ideje és személyes érdeklődésén túl egyébként komolyabb mennyiségű pénzt tol lelkesen pl. a Lightning Labs alapítványába…

Bookmark the permalink.

18 Comments

 1. Hiteltelen számomra minden olyan vélemény, amelyik a Bitcoin kizárólagosságát hirdeti.
  A Google sok okos embert foglalkoztat, de úgy tűnik, ők sem látják, hogy itt egy együtt lélegző, egymással összefüggő rendszer alakult ki.
  Nem fog x év múlva eltűnni kétezer projekt és marad csak a Bitcoin.

  Érdekes mindenesetre a reagálás.

  • A Google (egyébként teljesen jogosan) történelmi alapon szemléli ezt a piacot is. Amikor a google indult a kilencvenes évek végén, akkor az indulásával párhuzamosan indult a nagy dotcom lufi, amikor a google mellett több ezer internetes cég jelent meg, hajtott végre IPO-t és indult el a saját hype gépezetük, ami szépen ki is pukkant a legtöbbnél egy éven belül. Akkor a hype csúcsán biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan mondták ezt:

   “A X elemző cég sok okos ember foglalkoztat, de úgy tűnik, ő sem látják, hogy itt egy együtt lélegző, egymással összefüggő rendszer alakult ki. Nem fog x év eltűnni kétezer projekt és mrad csak a Google.”

   Márpedig az akkori ‘kistigrisek’ közül egyedül az Amazon és a Google maradt talpon és lett ma az internetes tartalom ipar “kapuőre”. Én ugyanezt hajtogatom immáron két éve itt a blogon a Bitcoin kapcsán és persze simán lehet, hogy én is úgyanúgy tévedek mint Jack Dorsey vagy a Google reprezentjei… de mentségemre szóljon, hogy az történések egyértelműen ebbe az irányba tartanak. Kerek egy éve itt a blogon a kommentekben nagyon sokan azzal jöttetek, hogy a Bitcoin meghalt és nincs is már neki értelme tovább létezni, el kell pusztulnia, hogy a piac tovább tudjon növekedni. Ehhez képest pont az ellenkezője történt.

   Az “együtt lélegző” gondolatodhoz pedig csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy nagyon komoly a különbség a szimbiotikus és a parazita együttélési viszony között, de tény, hogy mindkettőre igaz az “együtt lélegzés”.

   • Ezek szerint eltűnik a Binance Coin, az Ethereum és az összes többi? Kétlem.
    Önmagában a Bitcoin nem tenné ennyire izgalmassá a piacot.
    Érzem a gúnyolódást a szavaidban, pedig te sem szeretnéd, ha egyedül a Bitcoin maradna.
    Ezt tárgyaltuk is annak idején. A Bitcoin egyedül sokkal nehezebben vinné el a “vállán” a piaci mozgásokat. A többiek kisegítik.
    Mindenki megtalálja magának a fontos, érdekes projektet.
    Napi szinten omlik össze egy-egy közülük még most is: Substratum, BABB, Opacity (Oyster Pearl) – hogy csak párat említsek. Így megkapja a showműsorát az is, aki arra vágyik, hogy “előbb tűnjenek el az életképtelenek és csak utána mehetünk felfelé”.
    Akik viszont túlélik, a Bitcoin mellett fognak “felnőtté válni”.

    • Nem igazán osztom ezt a véleményt. Nem gondolom, hogy a Bitcoin egyedüli szereplőként uralná a crypto piacokat, erre sok szemponból is alkalmatlan. Talán leginkább governance okokból. A válaszommal csak arra reflektáltam, hogy nekem teljesen reálisnak tűnik, hogy az aktuális cryptowinter olyan szintű nagytakarítást hoz el, ami leradírozza a sokezer cryptocoin/projekt akár 99%-át is. Akik megmaradnak, azok persze valóban túlélők lehetnek, de rövid-középtávon elképzelhetetlennek tartok, hogy bármelyik is a Bitcoint túlperformálja… Persze ez is csak egy vélemény.

   • István Szoboszlai

    Megjegyezném azért, hogy az alábbi listából vannak azért komoly cégek amik még most is működnek, vagy felvásárolták őket szemmel látható összegért:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dot-com_bubble#Notable_companies

   • Na igen, de mi van akkor, ha rossz a gondolatmeneted és a BTC a dotcom lufi előtti yahoo-t testesíti meg?
    Én jelenleg azt látom, hogy a BTC A kriptó, mindent ez határoz meg.
    Viszont a jövő azon áll, hogy a web 3 miként fogja hasznosítani a blokklánc technológiát és a mostani altok közül kinek van életképes projektje, megfelelő fejlesztőkkel és anyagi háttérrel.
    Amennyire olvasgatok erről, azért van pár, kínaiak nagyon nyomulnak.
    Ráadásul a BTC farvizén hosszú évek óta “elevickél” néhány érme, XRP, XLM, LTC, ETH, Dash, XMR.
    Ezek már mind minimum 4-5 évesek és köszönik jól vannak.
    Ráadásul ezek között van olyan amit például nem is tartok sokra és nem is vennék soha. (Dash, LTC)
    Hogy a Bitcoin Cashről már ne is beszéljek, de szerintem az is jópár évig velünk lesz.

    Te például nem tartod elképzelhetőnek, hogy a mobilos fizetést mondjuk az Electroneum és a Pundi X fogja letarolni pár év múlva?
    Vagy a mindent tokenizálás alapon az Iota és a Vechain fog sikeres pályára állni?
    Vagy az okosszerződések tényleges beindulásával Ethereum, Cardano, Neo fog megindulni?
    Félreértés ne essék, én nem azt mondom, hogy biztos ez fog bekövetkezni, csak abban vagyok biztos, hogy a változás elkerülhetetlen lesz a technikai fejlődéssel.

    • Ezen scenariok bármelyike teljesen reális. Viszont az általam látott scenarion közül nekem most az a leglogikusabb, hogy ezen a piacon a Bitcoin rövid-középtávon nem veszíthet. Persze varázsgömböm még mindig nincs, pedig rendeltem Aliról, csak a vámon megfogták.

 2. István Szoboszlai

  Érdekes, hogy a Google reakciója nem éppen proffeszionális. Hiába, úgy tűnik ott is csak emberek dolgoznak, egy AI nem írna ilyet 😀

 3. Ezt az álhírt ügyesen sikerült elültetni a médiában! 😀
  https://twitter.com/CryptoScamHub/status/1098228976504487936

  • A cikket tegnap hajnalban írtam alvás helyett, majd reggel felkelve realizáltam, hogy ez a fakenewst bizony jól bekajáltam, de mivel nem szokásom takarítani magam után, ezért kint hagytam a saját bénaságom mementójaként és amúgy is annyira üde szinfolt lett az amúgy igen komor időszakban itt az aktuális bull trap hurrá optimizmusban, ami remélhetőleg immáron végre beindítja a capitulationt…

   • Csaba, meg kérdezhetem mire alapozod a bull trap felvetésed?

    …az én véleményem a Kriptok hosszú távú maradásáról az, hogy a legnagyobb esélye a hosszútávú túlélésre a leg jobban decentralizált Kriptok-nak van!
    Ez a decenteralizáció azonnal el esik amint egy koin mögött bármilyen cég és nem puszta közösség áll. A közösségek és eszmék jóval nagyobb túlélési képességgel rendelkeznek mint akármilyen csilli-villi, Inc, kft stb… sorolhatnánk. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs lét jogosultságuk, (igen is van bizonyos %-nak, de úgy vélem nem lehet őket egy lapon említeni!

    I♡BTC!

    • Bull trap: megérzés. Nem látok most olyan fundamentális okot ami miatt pont most kellene elindulnia egy valós bull runnak. De egyébként empirikus, TA alapja most nincs a véleményemnek.

     A második szakaszhoz: Teljesen egyet értek veled, viszont csak egy nagyon fontos limitációval: amit leírtál az az alap infrastrukturára igaz, tehát magára a blokkláncra és az értékre. Azok a projektek amik a bitcoin alternatíváját építik, azok olyanok mintha párhuzamos internetet akarnának építeni. Az internet és a bitcoin közötti párhuzam napnál világosabb. Melyik cég üzemelteti az internetet? Nincs ilyen, független szereplők ezrei teszik ezt folyamatosan megvívva egymással a protokoll fejlesztése kapcsán. Ki az internet atyja? Nyilván ezt a szerepet ráragasztották Vint Cerf-re, akinek köszönhetjük a TCP/IP-t, de az internet ennél sokkal több, ráadásul tartok tőle, hogy az olvasók nagy részének Vinton neve semmit sem mond… Ő az Internet Satoshija….

     Ám ugyanezen demokratikus, konszenzus elven működő protokolláris alapok már koránt sem érhetők tetten az internet tartalma terén. A tartalom és az információ az érték, mely bizony mára világméretűvé duzzadó magánvállalatok kezében összpontosul, akik országok GDP-jét megszégyenítő vagyon felett diszponálnak az internetnet köszönehetően.

     Az elmúlt 2 év tokenizáció és koinizáció hajszolása ugyanerről a folyamatról szólt. A Bitcoin még eléggé gyenge volt ahhoz, hogy elfogadott alap infrastruktúraként tekintsünk rájuk. Éppen ezért született meg sok száz alternatíva, amik mind párhuzamos “érték internet”-et próbáltak építeni, azonban ezek rendre azon véreztek el, amit te leírtál: Egy decentralizált alap infrastruktúra felett nem atyáskodhat egy vezető személy vagy szervezet. Hívják azt Vitaliknak, vagy. Wrightnak vagy akárkinek.

     Ugyanez azonban az érték internete esetén sem érvényes az alap infra feletti rétegekre. Amikor egy pl Bitcoin protokollra épülő szolgáltatásról beszélünk, akkor ott igenis szempont lehet, hogy legyen mögötte egy vállalkozás, aki mögé áll. Badarság azt gondolni, hogy mindenre jó a dApp koncepció. Tény, hogy nagyon sok esetben lehet hatékonyan alkalmazni, de sok esetben akár csak regulációs okokból is szükség lehet, hogy legyen ott egy szolgáltató. Ezen szolgáltató persze tokenizálhatja a működését, azonban az ő coinjait (tokenjeit) nem érdemes összekeverni az alap infrastruktúra üzemanyag és értéktovábbító funkcióját ellátó coinokkal (legyen az akár btc, akár ether, vagy bármi más).

     Sejtésem szerint a következő bull run akkor fog eljönni, amikor ezt a szemléletet a közösség nagy része megérti és elkezdi alkalmazni a projektek értékelése során.

     • Ez a bull trap jóslat most megint bejött! Én meg nem játszottam meg, oda is lett megint a crypto vagyonkám 🙁

 4. Nem akartam mert nem tetszik az ASIC dominancia de be kellett látnom hogy sokaknak a BTC “A” kripto, így spekulációs céllal van BTC-m is.
  Ugyanakkor pl. az ILK sem a BTC-hez van kötve, nem véletlenül.
  Részemről vadászok az érdekes coinokra, amiket érdemes lehet HODL szempontból gyűjteni és spekulálok a BTC-re.
  A lényeg: “never go full retard”

 5. Ezzel a Google lényegében ugyanazt mondja mint CSW. Csakhogy Wright szerint a BSV a legális, a Core-féle Bitcoin a Lightning miatt nem.

 6. lehetne egy olyan változtatást, hogy ami fake, az dőlt betű? vagy az egész az? 😀 mindenesetre nix bitcoin bellentyűm

 7. Újszászi Roland

  Nekem nincs ott a BTC jel 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *