Napi banki agyvérzés…

Alábbi kis történet lehetne akár a képzelet szüleménye is, ha nem éppen az imént történik meg és kezeljük úgy, hogy egy képzeletbeli hazai banknál történt, amit nevezzünk mondjuk BIC Bank fantázianéven, persze az is lehet, hogy összekevertem a betűket, már nem tudom.

A történet előzménye, hogy felvásárlásra került egy cég, aminek az új tulajdonosa forintos és eurós számlát nyitott a bankfiókba. Ez már eleve egy igen körülményes folyamat volt, hiszen a kérdéses ‘képzeletbeli’ banknak csak néhány kitüntetett fiókjában lehet vállalati ügyeket intézni. A kihívás sikeres megugrása után persze megnyitásra kerültek a bankszámlaszámok, amikre már lehet utalni minden gond nélkül és a forintos számla immáron elérhető is a webfelületen keresztül.

Jött azonban a pillanat, hozzá kellett volna férni az eurós számlához, ami azonban nem látszott az ebankban. Semmi gond, gyors telefonos ügyintézés, ahol 2×30 perc után jelezték, hogy legyen kedves az ügyfél befáradni a legközelebbi megfelelő fiókba, ami egész véletlenül Siófokon van, de ne csak úgy nekifusson az ügyfél a 70 kilométeres útnak, tessék csak várni, értesítik a fiókot, ahonnan majd felhívják az ügyfelet, hogy mikorra lehet érkezni, hiszen vállalati ügyek intézéséhez nem lehet csak úgy az utcáról beesni.

Oké… majd egyszer felhívnak és lehet menni. Semmi gond, próbáljuk meg elutalni a pénzt telebankon keresztül. Na itt jött az agyvérzés. A kedves ügyintéző képtelen volt felírni 3×8 karaktert (utalási cél számlaszám) és perceken keresztül próbált érvelni, hogy miért is jó egy teljesen másik számlaszám, amit nem is diktált be az ügyfél…

A történet vége… a digitális banki forradalom kellős közepén, amikor a bankok a PSD2 nyitásra készülnek az, hogy közel két órányi telecenterezés után a következők derültek ki (hogy ez a valóság azt nem tudni, de mindenesetre ez derült ki):

 • Sajnos a kérdéses banknak új webfelülete van, amin sajnos még nem készült el az EURO számlavezetés. Van egy régi banki felület, amihez csak a régi számlatulajok férnek hozzám az újak sajnos nem.
 • Utalni persze lehet telecenteren keresztül, ha a kedves ügyfél elfogadja, hogy egy totálisan más számra megy az utalás mint amit bediktál mivel a “középső négyes szám kiesik…” (agyfasz…)
 • Vagy persze lehet utalni 70 km utazás után Siófokon, már persze ha a Siófoki fiók majd egyszer visszahív, hogy mikorra lehet menni.
Bookmark the permalink.

13 Comments

 1. Ha nem akartok utazni, telecenter béna, akkor a papír alapú átutalási megbízást nem lehet bármelyik BIC bank fiókban leadni?

  • De persze…, de az nem a múlt évezred rendszere lenne?! Amúgy meg szerintem itt nem a megoldás kerestetik. A megoldás a küszöbön van… pár év és az ilyen és hasonló BIC-ek lehúzzák a rolót… remélem!

 2. Roppant gagyi, de szerencsére van választék. Kell nyitni máshol, előtte megkérdezni ismerősöket, kinek hol mi hogyan megy. Gondolom néhány cégtulajt ismersz, ezt a bénaságot ha ajánlotta valaki, nem a barátod 🙂

 3. Szeretnek megosztani egy opciot, amit en a legoptimalisabbnak talalok cegalapitas es banking teruleten. Letezik egy pici EU-s orszag, ahogy az eloremutato gondolkodasu vezetok, szerettek volna a korrupciot visszaszoritani, es egy transzparenssebb mindenkinek egyertelmubb es egyszerubb, kevesbe burokratikus orszagot, es ugyinzezet letrehozni. A leirtak alapjan kiderult, nem kishazankrol van szo 🙂 Ez az orszag Eszt orszag, ahol bevezettek az elektronikus szavazast, ugynitezest, adozast, stb. Most mar inkabb tartoznak Skandivaniahoz mint kelet europahoz. Az interent egy alapveto jog, es elerheto a haztartasok 99%-ban, mivel minden hovatalos dolgot mar csak online lehet intezni fokent az egyszeruseg, burokracia es a korrupcio visszaszoritasaert.
  Mivel a vezetok eloeremuato gondolkozasuak kitalatak hogy legyen ez a kis orszag valamiben erdekes az ujonnan alakulo cegek, startupoknak. Ezert kitalaltak az e-resideny prgramot. Amivel nem leszek helyi lakos, de mindenre feljogosito statuszod lesz cegalapitashoz es bankolashoz. Kapsz egy digitalis alairasra haszalhato ID kartyat. Amivel ceget nyithatsz, alairhatsz, ugyet intezhetsz, adot fizethetsz, konyvelhetsz, bankolhatsz. Nincs Company Tax, ha ujra befekteted a profitod, adomentes. 20% Fix ado van mind osztalekra mind fizetesre, hogy ne erje meg mutyizni.

  Letezik ket Online Penzintezet, Tarnsferwise es a Revolut, ahol lehet ceges szamlat nyitni. Mindkettoben tobb penznemre.

  Lehet nem Blockchain, de egy lepes a mostani fos es egy szebb jovo kozott.

  Azert irtam le, hatha erdekel valakit. Szemely szerint tokeletesnek gondolom olyan cegeknek akik nem penzt akarnak kiszedni a cegbol hanem epiteni valamit, es nem csak Magyraorszagra.

   • Az egyetlen baja, hogy egészen Bécsig kell utaznod, hogy meg is kaphasd. És nincs ingyen, de valóban jövőbe mutató.

    • Becsig kell menni, mert ide nem tartotta fontosnak Esztorszag h kovetseget tegyen. Az arcodba meg bele akarnak nezni ha atveszed a kartyad, le is fotoznak. Szemelyit sem kapsz postan, be kell menni erte a hivatalba.

     100 Euro a dijja ami a dokumentumot, a digitalis alairasokhoz a hitelesites es a background check-et fedezi meg minden mast ami kell, fingom sincs. Ez azt is eredmenyezi hogy hisznek az ott letrehozott cegekben, illetve letre tudsz hozni egy nemzetkozi brandet.

     Sztm nem gond egyik sem ha ilyen megoldasra van szukseged vagy nem bizol a rendszerben.

     Nem valo mindenkinek, ingyen meg nincs semmi.

     • Kérlek ne érts félre, kiváló kezdeményezés. Csak a hátrányát írtam. Bankszámlát is lehet nyitni személyes megjelenés nélkül, erre sem állampolgárság nélküli emberek jelentkeznek. Az egy nyilvánvaló hátrány, hogy távolra kell utazni. A személyidért itthon be kell menni, ellenben ingyen van. De csak a nehézségeit említettem. Kiváló kezdeményezés, nyilván a hátrányai sok embert kizárnak belőle.

     • Groska Zoltán

      Nem Észtországon múlott!
      Hirtelen és eléggé súlytalan okokra hivatkozva bezárták a tallini magyar nagykövetséget 2014.09.25-én és ezzel egy időben viszonzásként zárt be a budapesti észt nagykövetség is.

      Amúgy az induló vállalkozások figyelmébe ajánlom, hogy a római jogra alapuló kontinentális jogrendszerben támadott, ellehetetlenített postafiók- és alvócégek az angolszász jogrendszert alkalmazó országokban a mai napig legálisak, alapíthatók.
      Költségeik kifejezetten alacsonyak.

      Sajnos, a tevékenységük természeténél fogva csak a vállalkozások kis része tud így kiszakadni a hazai gazdasági/jogi környezetből. Azonban lehet, hogy az esetükben megoldást jelenthet pl egy Európai Szövetkezet, amit 5 fő min 2 tagállamból 30 000 EUR-s jegyzett tőkével alapíthat.

 4. És még mennyi mindent nem tud az “új” app, amit a 0.1-es verziója óta egyáltalán nem fejlesztenek…

 5. Ez a post inkább egyfajta “after-agyvérzés” post akart lenni… Senki ne kezelje ennél többnek 🙂

 6. Szia,

  Transferwise (vagy CurrencyFair – bár itt rosz tapasztalatom van) nem segíthet ideiglenesen? Ott magyar számlára utalsz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *