Egy év – számokban, tényekben, viccekben…

Kicsit lekéstem az évfordulót… Tavaly május elején rebootoltam a blog ‘crypto’ részlegét, amivel akkor le is zártam egy jó időre a bigdata, ElasticSearch és machine learning szekciót. Megmondom őszintén amikor megírtam az első cikket a reboot után álmomba se gondoltam volna, hogy ennyire be fog húzni újra a kripto és blockchain világ. Szó szerint megfordult körülöttem a világ, ami persze a kezdeti toporgás után azért javarészt tudatos építkezés volt. A reboot post egyébként pont arról szólt, hogy újra “bányászunk“. A többesszám akkor is már barátomra és azóta üzlettársammá lett Petyatraderre vonatkozott, akivel akkor már jónéhány hónapja elemezgettük, hogy mit is kellene kezdeni ezzel a témával.


A Zcash témával foglalkozó cikksorozat első részében a bitcoin mellett létező alternatív coinok térhódításáról írtam. Ha érdekel, hogy mik ezek az alternatív coinok és mi milyen módon védettek az ASIC mining ellen, akkor olvasd el ezt a cikket: Zcash (ZEC) – újra bányászunk!


Akkori naivitásom egyik legjobb mementója a reboot cikk. Van abban minden, pl “LightCoin”-névre kereszt LTC 🙂

Hogy mi minden történt ebben az egy évben a “Variance” brand alatt?

 • Megközelítőleg 50 nyilvános és legalább még egyszer ennyi zártkörű rendezvényen evangelizáltam, prezentáltam, paneleztem. Meséltem majd 50.000 embernek a Bitcoinról, a kriptopénzekről, a blockláncról, az ICO-król és a tokenizációról. Mindenhol arról, ami az adott közönséget leginkább érdekelte. Volt olyan nap, amikor kora reggel egy konferencián adtam elő, majd napközben oktattam és az estére még becsúszott egy A38 hajós kerekasztal beszélgetés a Bitcoinról… Mondanom sem kell, a napvégi kaland minden volt már, csak nem produktív. A leginkább emlékezetes események: Blockchaineum, Blockchain Budapest Conf, a Simonyi konferencia és a Simonyi napok, A BME Blockchain kurzusa, a FintechShow… és még hosszan sorolhatnám. Talán a legviccesebb az volt, amikor bő három hónapos elkészítés után a Veszprémi Agórában tartottam egy előadást, amiről nemes egyszerűséggel elfelejtettem írni a blogon és az egész leutazáson azon agyaltunk, hogy vajon egyébként lesz-e bárki is a rendezvényen… Persze a szervezők leleményessége és a téma a különösebb reklámozás nélkül is elég volt ahhoz, hogy megteljen a nagy előadó.
 • Ezeken túl a naptáram szerint közel 100 alkalommal ültem le face2face beszélgetésre olvasókkal az “egy kávéra jó vagyok bármikor” jelige alatt… Személyes kudarcom, hogy ennél nagyságrendekkel több igény lett volna, ezekre a személyes beszélgetésekre… A levelesládámban most is ott vannak az immáron több hónapja felflagelt: “kéne erről beszélni” levelek… Néha tényleg nyomasztóan kevés ez a napi 24 óra…
 • 261 db cikk született a blogon
 • A tavalyi évben született majd 200 postba 178828 szó került (javarésze természetesen elgépelve…), az idén eddig született 52 postba pedig eddig 45752 szó. (Számomra) érdekes módon a tavalyi és az idei words/post arány is szinte pontosan megegyezik: 880.9 és 879.8
 • Hogy miről szóltak a cikkek? Meg se kellett néznem, hiszen mindenki tudja, hogy ha Variance, akkor Bitcoin maximalism… De a számok is alátámasztják ezt: 151 pontban szerepelt a Bitcoint tag. Ehhez képest a bitcoin cash csak 29 postban került említésre, ami persze már önmagában is nagyon soknak tekinthető lévénhogy közismert a BCH kapcsán viseltetett véleményem. A (számomra) partvonalon mozgó ethereum is kapott 24 postot, a bányászat 21 postban került említésre, a Zcash pedig 17-ben. A 10+-os kategóriában még ott van a segwit, segwit2x, satoshi, ico és a lightning network tag is.
 • Ezekhez 5072 alkalommal szóltatok hozzá komment formában.
 • A blogra picit kevesebb mint egymillió alkalommal jutottatok el, ebből csak a nyitóoldal gyűjtött be 395651 hitet.
 • A blog legolvasottabb napja 2017 november 27 volt, amikor napon belül 7593 alkalommal érezték fontosnak az olvasók, hogy idetévedjenek. A naphoz egyébként nem kapcsolódik semmilyen extra nagy dolog, leszámítva, hogy akkoriban indult be a Bitcoin árfolyamának elszabadulása és a csapból is a Bitcoin ömlött… ja és talán pont aznap jelentették be a CME Bitcoinfuturest. Szóval lehet, hogy még is csak történt ott valami…
 • A legtöbbet olvasott postok az elmúlt egy évben:

 • A ‘hogyan jutottatok a blogra’ kérdés kapcsán toronymagasan a facebook és a portfolio.hu áll az élen. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki érdemesnek tartotta az írásaimat, hogy megossza facebookon és szintén örülök annak, hogy a portfolio is érdemesnek tartotta a blogomat, hogy bekerüljek a portfolio bloggers kategóriába. Persze köszönöm mindenki másnak is, aki érdemesnek tartotta az irományaimat arra, hogy forrásként felhasználja és linkelje a saját oldalán.
 • Persze a legtöbb új látogatót a keresőmotorok hozták. Csak az elmúlt egy évben 59 ezer alkalommal jutottatok el ide a blogra. A keresőkifejezések top listájában nincs semmi meglepetés: variance, bitcoin, crypto, bányászat, kriptopénz, stb. A sok-sok éves bloggeri múltam okán pontosan tudom, hogy általában ezen listák alsó szekciója rejtegeti az izgalmas csemegéket. Volt itt minden, kezdve a: “Hogyan tudok az aldiba Bitcoint venni?”-tól kezdve egészen a “Speciális erste megtakarítás”… Nem vagyok benne biztos, hogy mindenki meg is találta itt amit igazán keresett…
 • Más szempontból persze, de szintén érdekes (nekem), hogy mennyire tartottátok érdemesnek a blogpostokban szereplő linkeket arra, hogy meg is nézzétek a megjelölt forrást, vagy információt. Nyilván ezen a listán is első helyen állnak a social mediumok, úgy mint a twitter, facebook, medium vagy youtube. A fix tartalmak közül az első helyen az unalomig ismételt Bitcoin NVT ratio található, nemsokkal utána jön a fork.lol és a bitcoin mempool vizualizáció, látszik, hogy ezen témák is sokunkat izgatott az elmúlt évben. Vicces (?) módon a top20-as listában ott van status.kraken.com-is, amit ugye egyetlan alkalommal linkeltem csak, amikor éppen zajlott a kraken FUD és heteken keresztül használhatatlan volt az egész szolgáltatás.

Köszönet minden olvasónak/követőnek…

Bookmark the permalink.

12 Comments

 1. Thank you! Keep up the good work…

 2. Gratulalok ehhez a tenyleg evangelizacios munkadhoz. Csak igy tovabb!

 3. Csaba, esetleg pár sort a most kialakult piaci helyzetről? Konszenzus ? – az elmúlt évek trendje nem jött be a sok pozitív hír ellenére sem ez esemény után. Úgy néz ki valóban átalakult a piac , nem hozza a múlt gyakorlatát.

  • Nem feltétlenül logikus arra következtetni, hogy egy Consensus esemény majd jól felpumpálja a piacot. A piacot sokkal inkább befolyásolja a sentiment, mint egy rendezvény. Az, hogy az elmúlt három évben a consensus pumpát okozott, azt sokkal inkább tudom be a sentimentnek mint magának a konkrét rendezvénynek. Márpedig idén a sentiment szerintem továbbra is erősen bear jellegű. Továbbra is tartom az amit már április végén írtam:

   “A bull vagy 3k-nál, vagy 12k-nál kezdődik… függően attól, hogy melyiket éri el előbb.”

   Személy szerint továbbra is arra spekulálok, hogy a nagy második féléves hajrá kitörés előtt benézünk újra az 5k alatti régióba is.

 4. Milyen statisztikát használsz?

 5. Tamas Somogyi

  Szia Csaba,

  Azt szeretnem kerdezni hogy van valamilyen statisztikai adatod, hogy a BTC arfolyama milyen gyakran es mennyi ideig esik be a 200MA ala, ill. nem tudom hogy hallottal-e a mayer multiple ertekrol es statisztikailag milyen gyakran vesz fel hasonlo erteket mint mostanaban?Ne haragudj ha irtal errol korabban, lehet hogy elkerulte a figyelmem.
  Koszi, es minden jot!
  Tamas

  • Ismerem, de nem különösebben szentelek nagy figyelmet a mayermultiple-nek. Az egyik legalapvetőbb követő tech elemzést használja (200D SMA), ami kétségtelenül jól mutatja UTÓLAGOSAN, hogy mi történt. Az a baj, hogy a lokális csúcsok semmilyen szinten sem jelzik elő a gap-ek méretét, így ha valaki pl vakon bevásárolt idén februárban a BTC-be, mondván, hogy na az 1.0-ás multiple alatt vagyunk, az azóta is csak malmozhat, hiszen bár a multiple azóta bezuhant 0.7-re (logikusan…), de valójában az árfolyam ugyanúgy a 7000-9000-es sávban táncol. Számomra továbbra is sokkal beszédesebb a Woobull féle Bitcoin NVT ratio, ami továbbra is azt mutatja, hogy nincs meg a valós network volume, ami növekedési pályára helyezhetné a Bitcoin árfolyamán. A jelenlegi network volume mellett az árfolyamnak 3k-4k szintig kellene visszakorrigálnia ahhoz, hogy elindulhasson az accumulation phase és újra valós bull pályára kerülhessen a Bitcoin és vele együtt az összes többi crypto is.

   • Es egyebkent mekkora bull-ra szamitasz ha visszacsorogna 3k kornyekere?

    • Ennyire messzire nem spekulálnék. Nyilván historikus adatokból spekulálni valamelyest badarság, de érdemes megnézni, hogy mi történt a 2014-es bullrun után. 1200 dollárról bezuhant az árfolyam 177USD-ra, ahonnan stabil menetelésben emelkedett 19400-ig, ahol is az utca emberének a zsebéből kifogyott a szufla…

     • Ha ezt lerajzolna, nyilvan mindenki happy lenne. De azert az mar eleg meresz dolog lenne.

   • Tamas Somogyi

    4k ala szerintem nagyon pici az eselye hogy benezzen, persze nem tudom kizarni.
    Ettol fuggetlenul en mar masfel-2 honapja elkezdtem gyujtogetni, de en mindig tul koran kezdem (6-18honappal korabban mint az alj).Nevezhetjuk FOMO-nak.
    Kivancsi lennek mennyi most 1 BTC eloallitasi koltsege?
    HIVE-ba belevett a Genesis Mining LTD kozel 25%-os reszesedest.
    Ok pedig a 2020-as felezesnel mar 6500-7000$-os koltseggel szamolnak uj/regi chippekkel ha a hash rate hasonlo utemben valtozik, ami szamomra eleg durvan hangzik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *