Ez is csak egy átlagos napnak indult…

Volt itt ma minden… A SEC (US tőzsdefelügyelet) szerint az összes cryptotőzsde szemétdomb, Japán is elkezdte piszkálni a tőzsdéket, India be is zárt mindjárt két tőzsdét és állítólag ma is feltörték a Binancet… Majd szépen lassan kiderült, hogy: egyrészt a SEC és Japán is csak azt szeretné, hogy kevésbé legyen kupleráj a tőzsdéken, a két indiai exchange napi forgalma kimutathatatlanul alacsony a piachoz képest, a Binancet meg valójában ma se törték fel (valójában az egyik traderbot-platform volt a ludas) . Persze a piac újabb pánikkal reagálta le a félinformációkból tákolt féligazságokat. A Bitcoin árfolyama éppen vadul visszateszteli a december közepe óta kialakult bear csatorna felső sávját (értsd 2 óra alatt zuhant 1000 dollárt a pániksell okán…) és az ember már szépen rajzolgatná is az újabb chartelemzéseket mondván, hogy nincs itt semmi látnivaló innentől már prediktálható az irány… szóval mindeközben az ember kezébe kerül egy jelentés, amiben az MtGox vagyonkezelője boldogan számol be arról, hogy milyen szépen keresett majd fél milliárd dollárt december közepe és február között abból hogy eladott majd 36k BTC-t és 34k BCH-t.

Mi-mi-mi-mi??? Mit csinált?

Emberünk 2017 december 18 és február 5 között adta el a fent jelzett cryptomennyiséget. Igen december 18-án kezdte el, amikor ugye topon volt a Bitcoin árfolyama és február 5-én fejezte be, amikor a piac bekarcolta azt a bizonyos “under 6k” árfolyamot… Hogy egészen pontosan milyen leosztásban történt mindez:

Hogy miként néz ez ki a grafikonon? A kék nyilacskák jelzik a dátumokat, amikor a vagyonkezelő kiutalt adott mennyiségű bitcoint az MtGox cold walletből:

Mark Karpeles (MtGox volt üzemeltetője) megerősítette, hogy a coinok eladása egy tőzsdén keresztül történt. Pontos részleteket nem lehet persze tudni, de félelmetes az egybeesés a nagy flashcrashek és a beutalások között. Tény, hogy a beöntött 16k+16k BTC/BCH nem kicsi nyomást helyezhetett az adott tőzsdére, amit az arbitrázsrobotok szépen szét is kentek, de balgaság lenne azt gondolni, hogy az egész medvepiacnak csak ez az eladáshullám volt az oka. Ennél viszont viccesebb egyébként, hogy a transzferek után a nagyobb crashek közül számos konkrétan tokiói idő szerint reggel 9:00 körül következett be.

Bár konkrétumok nem ismeretesek, de úgy néz ki, hogy a vagyonkezelő nemes egyszerűséggel beöntötte a tőzsdékre a pénzt, majd nyomott egy market-sell-t… Remélhetőleg a riport napvilágra kerülését követően valaki veszi a fáradtságot és elmeséli az úriembernek, hogy ekkora mennyiségű bitcoint inkább OTC traden keresztül érdemes eladni, amivel egyrészt sokkal többet keres, másrészt pedig nem járul hozzá egy nagyobb pánikeladási hullámhoz, amivel… szintén többet keres. Azért is fontos ez, mert egyébként a jóember még egy halom BTC-t ül, amit várhatóan a közeljövőben hasonló szakmai profizmussal fog a piacra önteni…

Mindebből mi a tanulság: Hihetetlenül jó találmány ez a blockchain… Bárki is találta ki (aki ugye tudjuk, hogy nem Craig “fake-satoshi” S. Wright volt…), de jól látszik, hogy némi információmorzsa után milyen szintű elemzéseket és összefüggéseket lehet kikaparni a tranzakciókból. Némi fantáziával megfűszerezve pedig olyan kalandok körvonalazódnak, amikből jobb helyeken forgatókönyvek készülnek. Azt az időszakot éljük most, amiből 10 év múlva fognak olyan filmeket forgatni, mint amilyen nemrégiben a Wall Street farkasa volt… (vagy nem)

Bookmark the permalink.

24 Comments

  1. CryptoPresence

    Ennek a jóembernek nincs “gyámja”? Ha már ennyire nem ért hozzá, valakit ki kellene küldeni mellé, hogy vigyázzon rá.

    Érdekes lenne eljátszani a gondolattal, hogy ennyi BTC eladás nélkül vajon lefelé fordult volna az árfolyam vagy megy tovább.

    • nem ért hozzá? mivel mindenki megismerheti ezeket az informáciokat (a pénzmozgások nagyságát, irányát, addressekre bontva), igy ezek nem informáciok. akkor lenne informácio ha csak kevesen tudnának hozzáférni. ergo az ilyen müveletek csak kis mértékben befolyásolják az árfolyamot, a hosszutávba semmmiképpen nem szolnak bele, és nyilván emiatt hülyeség a trendek kialakulását ilyen tözsdei manipuláciora fogni…az ilyen manipulácio vagy nem manipulácio, hozzáértés vagy nem hozzáértés cimszoval kiragadodtt ügyletek csak zaj az amugyis kialakulo kockázatokban, korlátokban és kilátásokban, amik mozgatják az árfolyamot végül (ahogy hülyeség a derivativokra is fogni hogy jaj most azért esik honapok ota mert jaj lehet határidözni vele jaj)…egy sokszereplős piacon a világ összes pénzével is max csak percekig tudnád bedönteni a piacot.

      • CryptoPresence

        Variance cikkéből – ha igaz, amit ír – egyértelműen kiderül, hogy nem ért hozzá. Ráborítani a piacra kétezer Bitcoint hozzá nem értés.

        • lehet félre értetted amit irtam…nem cáfoltam hogy ért vagy nem ért hozzá, csak arra reagáltam amit irtál hogy kiváncsi lennél hol lenne az árfolyam ha nem önti be a btc-ket…ugyan itt lenne… lényegtelen hogy ért e hozzá vagy sem, beboritja e a piacot a saját pakkjával vagy sem…hosszutávon ezek nem számitanak, nem ettöl fordul az árfolyam, vagy éppen kitör, vagy akármi…

        • Meglepne, ha emberünk annyira hülye lenne, amennyire annak van nézve.
          Futures start után szinte azonnal a tetherrel többszörösére fújt árfolyamra borította rá azt a bizonyos 2 ezer bitcoint, nem pedig pánikolva a gödör alján. Meg azóta további 34 ezret. Ebben a történetben azért bőven van hely gyíkembereknek.

          • CryptoPresence

            Lehet, hogy más grafikont nézünk. A gödör alján is adott el. A tetején pedig csak nagyon keveset. Ez nem profi hozzáállás. Inkább amolyan pánikgomb nyomogatás.

            Na mindegy. Nélküle is pukkadt volna az éppen aktuális lufi, mert eléggé fel volt pörgetve az árfolyam. Most jön (van) egy sokhónapos pihenő. Talán nyárra lenyugszik mindenki.

  2. És ugye volt valaki, aki kb. hasonló nagyságban bevásárolt magának egy addressre. Ha ez a valaki nem teszi ezt a szép gesztust, akkor az árfolyam még nagyobbat zuhant volna. Vannak itt azért érdekes dolgok, na…

  3. Mindig nagy nap számomra amikor creditors’ meeting van, mert ekkor sikerül -egyetlen fontos előrelépésként- meghatározni a következő meeting időpontját. /s

    Na de ma! Ma végre történt valami előrelépés: zseni trusteenk, aki az elmúlt években semmit nem csinált csak két marokra szórta a károsultak pénzét közölte, hogy az igazságosabb kártérítést célzó civil rehabilitation próbálkozás gáncsolásán túl a még maradt coinjaim fiat értékét is segített mérsékelni. Hurrá.

    Most komolyan, hogy lehet valaki olyan hülye, hogy 35k bitcoint a piacra borít? Cirka 2 nap munka találni valakit aki OTC megveszi piaci áron.

  4. Pici jóhír egyébként, hogy az eladott bitcoin mennyiség értéke nem véletlen, jelen pillanatban elegendő yen áll rendelkezésre minden elfogadott követelés kiegyenlítésére.

    Azaz a trustee végzett az eladással, ugyanis innen két lehetőség van.
    Ha a mostani úton haladnak tovább a dolgok és lezajlik a csődeljárás, a meglévő fiat pénzből kifizetnek minden követelést, a cég megmaradt értékeit (azt a szolíd pár 1-1.5 milliárd dollárnyi bitcoint) pedig szépen áttolják a részvényeseknek, leginkább Marknak a jól végzett munkáért cserébe.

    Ha pedig sikerül valahogy kigolyózni ezt az egészet a csődeljárás keretei közül, akkor esélyes, hogy inkább Bitcoin disztribucióra kerül sor mint fiatra.

  5. Remélem Scorsese rendezi ezt a sztorit is:D

    Jordan Belforték története sem különbözik sokban attól amúgy, ami itt megy. Vegyél meg (hozz létre) egy értéktelen vacak céget (coint), vezesd be a tözsdére (crypto”tözsdére”), shilleld szét és hitesd el a balekokkal (hodlerekkel), hogy majd a cég (coin) megváltja a világot, manipuláld fel az árfolyamot, közben passzold át részvényeket (coinokat) a balekokhoz, aztán ha kész az átpasszolás és a manipulátor kör kiszállt ATH-n ( Charlee Lee szép volt), akkor szabad az út lefelé. Ismételd, amig le nem kapcsolnak.

    Mondjuk itt lehet, hogy annyit okosítottak a módszeren, hogy az első kör “átverjeit” (mt gox , willy bot) kártalanitják a második kör (bitfinex,spoofy,tether?) hasznából, kérdés csak, hogy lesz e 3. kör, hogy a mostani baghodlerek is megússzák vagy sem..

    • Mindketten pontosan tudjuk, hogy itt még félelmetesen sok kör lesz. Akik az előző kör balekjai voltak (2013-as crash) és azóta is boldogan hisznek a HODLségben, azok közül még a leginkább csúcson bevásárlók is 900-1000% profitban ülnek. Nekik magyarázd el kérlek, hogy át lettek verve 🙂 Egyelőre ennek az egész cirkusznak a piaci adaptációja a fogyasztói társadalomban valahol 1% körül van és ez a tavaly év végi hisztériánál sem emelkedett sokkal fentebb. There’s a room for improvement 🙂

  6. Szerintem nem véletlenül tőzsdén adta el, gondolom egy haver meg elkezdett shortolni. Amúgy szerintem ez jó hír, így van némi kézzel foghatóbb ok a zuhanásra (persze nyilván nem magyaráz meg mindent, de azért elég komoly lökést adott az árfolyamnak), és nem csak annyi, hogy az emberek kiábrándultak, mivel más termék ára is hasonlóan reagálna ilyen eseményre.

    • CryptoPresence

      “Amúgy szerintem ez jó hír, így van némi kézzel foghatóbb ok a zuhanásra”

      Egyben figyelmeztető jel is: Egy viszonylag “kisebb” összeg is bedöntheti az árfolyamot.
      2 000 BTC eladás elsőre. “Mindössze” 40 millió dollár. Ami nem sok a világban forgó pénzekhez képest.

    • Végre van magyarázat?….ez nevetséges. Magyarázkodás van, valamivel alá kellene támasztani az értéktelen számítógépes jel árának zuhanását. Hitegetni kell mindenkit, a piramis további építésére Inkább azt kellene megmagyarázni, miért ennyire felelőtlenek az emberek, hogy már ilyenbe is be lehet ugratni őket. Tisztelet a kivételnek, de olyan generáció nő fel, akiket az internet hazug világa irányít, birkaként bedőlve az ott leírtaknak. Jútyuberek mondják meg a napi teendőt, fiataljaink meg tapsolva követik őket.
      Mit várhatunk el egy olyan generációtól, akik hitelkártyával vesznek csodás fegyvereket, hogy tankosdit játszva ők lehessenek a legjobbak. Ilyen egyszerű. Utalod a pénzt és te lehetsz a király. A hitelt majd törlesztheted később!
      A propaganda gépezet dolgozik ezerrel, hiszen ki kell használni minden lehetőséget a gazdagodásra. Csak kell egy jó projekt, hogy a birkák örömmel meneteljenek a vágóhídra.

      • reggel pont ezen gondolkoztam én is , remélem ez még nem a kijózanodási fázis
        – “későn ébredőknek már csak a csontok jutnak”

      • CryptoPresence

        Nem tudjuk, mi lesz ebből. Egy biztos: Nem lufit fújunk. Ezen jó lenne már túljutni, átlátni, hogy mi épül itt.

        Lecseréli a pénzt? Nem valószínű.
        Kiegészíti? Elképzelhető.
        Az új arany? Nem hiszem.
        “Mindössze” egy új eszközosztály jön létre. Itt, a szemünk láttára, a mi életünkben. Nem mindenkinek adatik ez meg.

        Piramis? Ami eddig százszor “elbukott” és ismét felállt? Ilyen egy piramis?
        Úgy látszik, igény van rá.

      • Szerintem más termék is hasonlóan reagálna egy hasonló arányú eladásra (mármint nem a teljes zuhanásra gondolok, csak a momentumra amit okoz). Persze ettől függetlenül én azt gondolom, hogy ez az árfolyam erősen lufinak tünik, de nem azért, amit te írsz.
        Nem a számítógépes jel az, ami az értékét hordozza, az csak a könyveléshez kell, mint ahogy a papírpénzt sem a ráírt szám miatt gondolom értékesnek, hanem mert a többiek is annak gondolják. Szerintem minden annyit ér amennyit mások épp hajlandóak megadni érte (persze ez nyilván időben folyamatosan változik). Pl. ha szektavezér lennék és pár idióta hajlandó az áldásomért cserébe adni egy sört, akkor azok számára az áldásom egy sört ér (bár így lenne :D). Persze mondhatjuk, na bumm pár hülyének megéri, viszont ha ezek hajlandóak érte adni valamit, akkor másoknak is érni fog valamit, mivel akkor az értelmesebb azt fogja mondani, hogy ad nekem egy sört, de az áldásért cserébe arra vegyem rá az idiótát, hogy neki végezzen el vmit. Oké ez elég béna példa :D, de pl a mosópórgyártó a szappanoperán keresztül éri el a fogyasztót.
        És miért gondolom mégis lufinak? Szerintem az a lufi, ami esetében egy apró információs morzsa is nagyon gyorsan nagy mértékben képes befolyásolni az emberek véleményét (vagy szalad fel az ár és csak nézünk hogy mi van, vagy hirtelen hagyatt vágódik).
        Nekem igazából fogalmam nincs, hogy a bitcoin mennyit érhet később, és szerintem a fiat-ot sem fogja felváltani, viszont megszünni sem fog, én is azt gondolom, hogy valamilyen új eszközosztály lesz, ahogy CryptoPresence írta.

        • Biztosan lesz helye a történelemkönyvekben. Természeresen mindig lesznek emberek, akik valamilyen dolgot gyűjtnek. Amikor egy-egy befektető több tízezer dollárt fizet akár egy majom mázolmányaiért, magyarázva a kép egyediségét ez csak azt jelenti, hogy a könnyen jött pénzt már nem tudják hova tenni.
          Mindent az ember birtoklási vágya működtet és ezt a média még fokozni tudja luxusálmokat elhintve az emberek között.
          Mindig van valami divat, ez viszont most nagyon elszállt, nagyon sokan hozzáfértek.
          Bármi lehet még, senki nem látja a jövőt, de a pénz szerepét átvenni szándékozó coinok egy zsákutca, vissza kell tolatni a legutolsó útkereszteződésig és jobb utat választani. Csak lehet, hogy addigra már jó messze járnak a többiek, behozhatatlan előnnyel.

      • Azért egy picit gondolkodj el azon, hogy mit is nevezel piramisnak és vágóhídnak. Egy éve ilyenkor csapkodva örültünk annak, hogy a Bitcoin kínkeservesen 1000 USD felett tudja tartani az árfolyamát… Nem az a lényeg, hogy most éppen mi az árfolyam, ahogy az sem, hogy X hónapja mennyi volt. Aki egy technológiába vagy termékbe fektet (avagy spekulál arra), az a jövőbeli értékbe fektet. Márpedig egyre többen látnak magában az alap termékben (nevezzük azt akár Bitcoinnnal, Ethereumnak, smart contractnak, blockchainnek, vagy akárminek) fantáziát. Lassan lecseng a farkasvakság és egyre többen fogják fel, hogy ezek a fogalmak elválaszthatatlanok és elkerülhetetlenül részét fogják képezni a jövőnknek. A tavaly év végi nagy árfolyam zakó valójában csak segített. Igen sok spekuláns (és vele együtt sajnos mégtöbb kisbefektető) kihullott és most újra érdemi szakmai munka folyik. Persze ahol fát vágnak, ott hullik a forgács is. Ahogy araszol előre a technológia úgy épülnek fel ennek a hátán az újabb és újabb csalások is.
        Ne kövesd el azt a hibát, hogy leírsz valamit nullára csak azért mert olyan dolgokkal társítod amik valójában csak a teljes egész egy apró részét képezik. A Bitcoin nem egyelőre a prompt árfolyammal, akik a Bitcoin és Blockchain technológiák jövőjébe fektetnek be azok nem buta és hiszékeny emberek. Nem baj, ha ezt most nem tudod beláni és Isten ments hogy pont én akarjalak meggyőzni, de kokettálj el a gondolattal, hogy vajon nem-e Te nem látod a fától az erdőt? Valamiért csak ide esz a fene időről-időre a blogra is. Ne mond, hogy csak azért jösz, hogy felforrjon az agyvized 🙂

        • Bocsánat, ha sértem köreidet, de soha nem mondtam, hogy a technológia nem érték. Természetesen jó lenne kihagyni az emberi tényezőt a döntésekből, okosszerződéseket összeállítva, automatikussá téve az ügyintézést.
          Olvastam egy jó cikket, mikor majd a robotok irányítanak mindent, algoritmusok döntenek bírák helyett. Következő lépés majd az emberek csippelése, olyan csippel, ami büntethet is egy kis elektrosokkal.
          Van sok ötletem, hogyan lehetne jobbá tenni a világot. Például autóknál egy GPS -es követőrendszer az autókba, ami csak teli bankkártyával indul, szabálysértés esetén automatikusan leveszi a büntetést. Nem lenne szükség közlekedési rendőrökre, aki hibázott, fizet. Legyen az stop-tábla, sebességtúllépés, de a parkolásnál sem az autópályánál sem kellene vacakolni.
          Egy tanulmány szerint 2020-ban 20% terhesség beültetéssel lesz csak lehetséges, fiatal fiaink terméketlenek, pontosabban természetes megtermékenyítésre alkalmatlanok.
          Tudom, semmi köze ennek a bitcoinhoz, csak úgy elmélkedtem egyet.
          Ha tudod, törölheted, ha nem, megmarad az utókornak.
          Aminek nem látom a jövőjét, az egy maszek pénz, aztán az is lehet, jövőre már csak az lesz. Természetesen, ha a jövőbe látnák, nem ide írogatnák.
          A fejlesztéseteknek sok sikert kívánok, remélen nem forintcoint alkottok. Ennél sokkal értelmnesebbnek tartalak és igenis felnézek rád. Aki hajlandó ennyi energiát fektetni valamibe, azt nagyon sokra becsülöm. Más szakterületen én is így tevékenykedtem, elég sikeresen. És ez nem a pénzről szól(t)!
          További szép napot kívánok, pontosabban jó éjszakát!

          • Az én köreimet biztosan nem sérted és talán tudod, hogy nem szokásom commentet törölni, minden commentnek megvan a maga értéke. Ez totálisan igaz a Te igen sok hozzászólásodra is. Nem is értem, hogy miért gondolod, hogy sértenéd a köreimet. Alapvetően görbe tükröt tartasz sokunk elé, ami nem hiszem, hogy bárminek a köreit is kéne, hogy sértse. Egyelőre nincs tervbe véve, hogy forintcoint alkotnánk, de ki tudja mit hoz a jövő.

          • “Valamiért csak ide esz a fene időről-időre a blogra is. Ne mond, hogy csak azért jösz, hogy felforrjon az agyvized

  7. És ha azt csinálta, hogy eladott Bitcoinjaiért kapott pénzből szépen felvette a short pozit rögtön? 🙂 Azzal még lejjebb tudta nyomni az árfolyamot. Tuti siker.

  8. “Remélhetőleg a riport napvilágra kerülését követően valaki veszi a fáradtságot és elmeséli az úriembernek, hogy ekkora mennyiségű bitcoint inkább OTC traden keresztül érdemes eladni, amivel egyrészt sokkal többet keres, másrészt pedig nem járul hozzá egy nagyobb pánikeladási hullámhoz, amivel… szintén többet keres.”

    Abban az esetben, ha feltetelezzuk, hogy kozben nem shortolja ezerrel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *