Fura egy nap volt ez… blokkláncrádió az űrből?

Nem tévedek szerintem nagyot, ha azt gondolom a mai napot a legtöbb bitcoin fan (és mégtöbb bitcoin gyűlölő) már nagyon várta. Kerek 15 napja töretlenül mászik felfelé a bitcoin árfolyama, sorban hagyta el a kerek ezres szinteket és ma végre benézett egy pillanatra a $4500 árszint felé is. Ez volt az a lélektani határ, ahol a legtöbb anti-#HODLer keze megremegett, volt aki egészen a legközelebbi Tesla szalonig rohant a pénzével: (dehogy…)

Még vasárnap jelent meg a hír, amiből kiderült, hogy a Goldman Sachs aranykezű, csillogószemű és elbűvölő mosolyú technikai elemzője, Sheba Jafari szerint az árfolyam belépett az 5. eliot hullámba, ami várhatóan $4827-es szintig repíti azt, ahonnan a korrekció akár a kétezer dolláros árszintre is visszanyomhatja az árfolyamot. A spekulatív befektetőknek nagyjából ennyi pont elég is volt, a piac kvázi beárazta a 4500 dolláros árszintet, ahol elindult az eladási hullám. A hullám több fázisban söpört végig és sorban kiütve a stop-loss küszöböket vitte le az árfolyamot egészen 3821 dollárig. Ez egyébként egy alig 20%-os korrekció, ami még sehol sincs a Jafari által jósolt kétezres szinthez képest. Mindenesetre az árfolyam azóta egy komolyabb recoveryt nyomott le és egészen a $4100 dolláros szintig visszamászott. Mindezt a rallit alig 12 óra alatt tolta le.

Hogy milyen hírek álltak mindennek a hátterében:

 • Egyrészt ahogy arról már tegnap este itt a blogon is ment a spekuláció: Újabb bedugulás miatt a bitcoin hálózatban komolyabb lassulások tapasztalhatók, emiatt elég drága lett megint a ‘gyors’ tranzakciók díja. A problémán egyébként némileg javított a mai árfolyam hullámzás.
 • Az utóbbi időben szélsőséges crypto-piaci megnyílvánulásairól híres John McAfee ma újra hallatta hangját. Egy lényegretörtő cikkben foglalták össze gondolatait arról, hogy a bitcoin márpedig nincs buborékban és itt bizony vannak komolyabb eredmények. Mindezt persze azok után, hogy alig két hete még a SegWit az emberiség legnagyobb baklövése volt és a Bitcoin halálra van ítélve…
 • Tegnap nagyon komoly felhajtás volt akörül, hogy a Bitcoin piaci kapitalizációban megelőzte a PayPal-t.
 • A Standpoint csapatából Ronnie Moas ma reggel osztotta meg a nagyvilággal abbéla gondolatait, hogy az egy hónapja tett predikciója (bitcoin eléri az 5000 USD-t év végéig) a jelek szerint túlságosan is pesszimista volt és módosítani a célárat 7500 USD-re.

És ami igazán hab volt a tortán: A Blockstream végre értelmet adott (szó szerint) a cégnevében szereplő stream szónak: Leszerződve néhány nagyobb műhold üzemeltetővel (GALAXY 18, EUTELSAT, TELSAT) dedikált sávszélességet szerzett, aminek egyetlen célja a bitcoin blockchain folyamatos sugárzása lesz a Föld teljes felszínére. Itt jegyezném meg persze, hogy a ‘Roger Ver’s fanclub’ (alias BCH reddit közösség) szerint ebből az egészből semmit sem igaz, a Blockstream nem lőtt fel műholdakat, nem sugároz semmit és különben is, a föld lapos….

Annyi jó hír összesen nem történt a chain split óta, mint amennyi a mai napon előkerült. Sorsszerű volt, hogy pont ma mutasson a bitcoin chartja egy heartbeat-et jelezve, hogy “valójában még életben vagyok…”

Mint gyógyulófélben lévő akkudt árfolyamparanoid, bizton állíthatom, hogy ez a mai nap egy nagyon jó nap volt. Jelentem (extra beruházás nélkül) sikerült megdupláznom a NEO készletemet és egy kihagyhatatlannak tűnő OmiseGo (OMG) tradebe is beugorva megvettem életem első olyan coinját amiről gyakorlatilag a nevén és szalagcímén kívül egyedül annyit tudok, hogy Vitalik Buterinnek zsebét pont annyira vastagon tömik ki, amiért cserében a notebookján lévő Ethereum logók mellett feltűnt egy OmiseGO matrica is. Örülök egyébként a véletlen szűlte hirtelenül szembe jött lehetőségnek, hiszen az utóbbi időben a NEO mellett az OmiseGO-t jeleztétek a legtöbben mint érdeklődésre érdemes témát… Megpróbálok a héten időt szánni a témára, most viszont visszakanyarodnék jelen cikk témájához, a bitcoinhoz…

Szóval mi a franc is ez az műholdasított bitcoin? Nagyjából két napja kering a levegőben a hír, hogy a Blockstream egy nagy bejelentésre készül, tegnap már elspoilerezték, hogy ez valami műholddal és bitcoinnal kapcsolatos történet. Ma pedig kiderültek a konkrétumok is. Adja persze magát a kérdés, hogy miért is kell a világűrből sugározni a bitcoin blockchaint, ha egyszer ugyanezt megkapjuk az interneten keresztül is. Ennek az oka igen kézenfekvő:

 • A Föld lakosságából 4 milliárd ember vagy nem rendelkezik infrastrukturálisan internettel, vagy ha mégis, akkor az cenzurázott és/vagy kontrollált.
 • Egy node teljes letöltése (kb 130Gb), majd annak a SegWit aktiválódását követően a fenntartása átlagosan havi 8,7 Gb adatforgalmat fog igényelni. Ez nem tűhet soknak, de a világ nagy részén az internet adathasználati ára miatt a blockchain (full node) elérése olyan luxus ami megfizethetetlen.
 • A hálózatok stabilitása szintén sok esetben kérdéses, márpedig egy full node üzemeltetéséhez nagyon fontos, hogy mindig rendelkezzen a legfrissebb kanonikus blocklánccal.

Oké, ez így jól hangzik, de nagyon techno-bla-bla. Ki a francnak fontos mindez és mit nyer ezzel? Nézzünk néhány életszerű példát, ami minden bizonnyal alátámaszthatta ezen kezdeményezés értelmét a Blockstreamnél:

A világ számos országában az internet nem csak technológiai okokból elérhetetlen, egyszerűen a rezsim számára ellenséges propagandális eszköz. Jó példa erre a nemrégiben liberalizálódott Kuba, ahol állami engedéllyel lehetett nagyon sokáig bárkinek is internet elérése. Másik tökéletes példa erre az éppen háborús helyzet szélés lavírozó Észak-Korea. De a streamelt blockchain indokoltságára a legjobb példa minden kétséget kízárólag Egyiptom, ahol nem is oly régen az arab tavasz közepette az aktuális karhatalom úgy döntött, hogy lelövi a teljes internet szolgáltatást csak azért, mert nem szívlelte a twittert, mint közösségi lázító eszközt.

A blockchain technológiák között kialakuló egyre élesebb verseny miatt nem elképzelhetetlen, hogy olyan országok is szankciókat kezdeményeznek, melyek korábban teljes mértékben támogatták a bitcoint. Gondoljunk csak bele egy bitcoin vs NEO blockchain közötti ‘vallási háborúra’, ahol a NEO-t egyébként kormányzati szinten is támogató hatalom úgy dönt, hogy letítlja a kínai nagy internet tűzfalon a teljes bitcoin blockchain protokollt csak azért, hogy az országon belül ezzel kényszerítse a lakosokat a saját preferált megoldás irányába.

[commercial_break]

A legnyilvánvalóbb és leginkább indokolt okot a lista végére hagytam: Azt ami az interneten keresztül érhető el, azt ma már lehet kontrollálni, lehet szabályozni és lehet szankcionálni. Legyen bárhol akár háború, döntsön úgy egy kormány, hogy a bitcoin illegális, akadályozzák technológiai alapon annak elérését, a jövőben a világ bármely pontján, bárki képessé válik egy alig 20 ezer forintos barkács USB rádió antennával arra, hogy elérje a bitcoin blockchaint és azon keresztül részt vegyen a globális pénzügyi forradalomban.

Szép elképzelés és tartok tőle, hogy a Blockstream nem véletlenül áldozott tetemes mennyiségű pénzt és energiát erre a projektre.

Ui: Az elkövetkező két hétben erősen limitált mennyiségű időm lesz érdemben foglalkozni a bloggal és a cikkekkel. Azokon túl pedig kb nulla interrakciót látok reálisnak. Szóval aki akár FB-n, akár emailben keresne, az most ne csodálkozzon azon, ha a szoksásosnál is lassabban reagálok.

Bookmark the permalink.

9 Comments

 1. Sziasztok!
  Először is nagyon-nagy köszönet a blogért! Fénylő csillag ez a blog a magyar crypto éjszakában! Nagyon komoly tudás áll mögötted, ez nagyon érződik. Ez abból is érződik, hogy rengeteg mindent nem értek.  Csak így tovább! Abban kérném a segítségetek, hogy hogyan tudnék NEO-t és OmiseGo-t venni? Eddig csak Krakenre regisztráltam, de ha jól sejtem ott nem lehet ilyeneket venni.. Illetve mivel a tőzsdékben nem bízom (túl sűrűn van történés náluk), így szeretném ezeket papír tárcán tárolni és a többi közé betenni a családi bérelt széfbe. Ezt hogyan tudom megtenni úgy, hogy komolyabb tudással azért nem rendelkezem az informatika területén? Gondolom meg lehet csinálni. Nagyon hálás lennék ha valaki tudna egy leírást adni, mert főleg a NEO szerintem megér egy próbát. Hosszabb távon ha ennyire mögötte állnak az ázsiaik elérheti a mostani Ether árát szerintem, ami persze akkora még több lehet. Ez ugye még nincs annyira felfedezve (vagy csak én maradtam le nagyon), talán nagyobb a növekedési potenciál is benne. Egy szóval nagyon tudnék örülni ha valaki útba tudna igazítani, remek kis csapat formálódik itt. Köszönöm előre is!

  • Szia!
   Én a bitfinexen kereskedek OMG-vel, de sajnos a többi kérdésedre nem tudok válaszolni, elsősorban trader vagyok. NEO nincs az általam használt platformokon sajnos 🙁

  • Egyszerű a folyamat NEO kapcsán:
   – letöltöd a NEON-t a cityofzion.io-ról.
   – Elindítod. Indításnál rányomsz egy “New Wallet”-gombra. Ott kapsz két hosszú számsort, a rövidebb a publikus addressed, a hosszabb pedig a privát kulcsod. Ezt a kettő kell berakni a széfbe. Ha ezek megvannak (igazából csak a privát kulcs a lényeg), akkor bárhol, bármikor hozzá tudsz férni a NEO és GAS egységeidhez.

   OmiseGO:
   – Az OMG egy ERC20-as token, amit a Omise cég adott ki fundzine/crowdsale jelleggel a működésének finanszírozására. Később ezzel lehet majd privát blockchaineket és payment channeleket létrehozni.
   – Ennek megfelelően az OMG tokenjeidet bármilyen meglévő Ethereum tárcádban tudod tárolni, ahol hozzá férsz a privát kulcshoz. Itt is a privát kulcsot kell csak berakni a családi széfbe.

   Alapvetően bármilyen új token/coin esetében igaz, hogyha hosszabbtárva vásárolod befektetési jelleggel, akkor vagy eleve legyél ott az ICO-nál, vagy ha arról lemaradtál akkor vedd meg a tokeneket tőzsdén (pl. bittrex), majd utald ki azt privát walletbe. Ezt követően akár le is törölheted a privát walletet, lényeg, hogy a privát kulcsod maradjon meg jól elrakva. Azzal bármikor hozzá fogsz férni a tokenjeidhez akár évek mulva is.

 2. Reggelt 🙂
  OMG-t én is vettem ma rövidre, 7,5nél kaptam jelet (én csak technikai kereskedést folytatok), 9,3-10 környékére hamar felérhet. A többit meglátjuk 🙂

 3. Köszönöm szépen! Majd másik gépről próbálok “garázdálkodni”, mert itt melóhelyen se időm nincs rá, meg le is van tiltva minden kb.. BTC, ETH ilyen jellegű birtokbavétele ment, remélem ez is fog. Ha nem, akkor fogok még itt kérdezősködni. 🙂 Ha jól érzékelem nyaralni mész, jó feltöltődést, pihenést kívánok!

 4. Ha jól értem, most egy időre “megpihensz”? Vagy épp ellenkezőleg, több lesz a munka. Mindenesetre köszönöm az eddigi cikkeket.

  Nagy élmény részese lenni az új forradalomnak. Amit eddig elért a fejlődés, arra létrát téve új szintekre jutunk. Még csak 44 éves vagyok, így remélhetőleg lesz időm végigélni mindennek a kibontakozását. Lehet, hogy most fog egymásra találni az emberiség.

  A pénz/nyereség pedig csak hab a tortán.

 5. Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz, gratulációk és köszönetnyilvánítás tekintetében.

  Valóban érdekes ami kibontakozóban van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *