Utinapló INLOCK témában

Korábban azt ígértem, hogy két havonta fogok itt a blog hasábjain összefoglalót írni az INLOCK projektről. A legutóbbi ilyen beszámoló azonban csak a privát mediumos blogomra került fel, így kétségtelenül itt az ideje, hogy elkészüljön egy aktuális cikk a témában.

A projekt elmúlt negyedéve talán kétségtelenül legpörgősebb és legfontosabb időszakot szakította ránk. Közel két éves előkészület és fejlesztés után végre élőben is ki tudtuk próbálni szélesebb közönség előtt, hogy miként is értelmeztük újra a közösségi kölcsönzés fogalmát. Akinek esetleg nem hangzana ismerősen az INLOCK projekt neve, annak egy nagyon rövid összefoglaló: Az INLOCK egy közösségi kölcsönplatform, aminek célja, hogy összekösse a kölcsönt nyújtókat és a kölcsönt igénylőket. A platform mindehhez egy kriptoeszköz-alapú fedezetkezelés szolgáltatást biztosít. Az INLOCK platform célja, hogy teljesen eliminálja a felek közötti kényszerű bizalmat, ennek okán természetesen az INLOCK nem nyújt megoldást bárkinek, csak azoknak, akik amúgy is rendelkeznek kriptoeszköz befektetésekkel és hosszútávon meg is akarják azt tartani. A megoldás abban segít, hogy ha valakinek rövidtávú anyagi problémája akad, akkor legyen számára más alternatíva is mint hogy eladja a kriptoeszköz alapú megtakarításait.

INLOCK homepage

Talán az őszi szezon leginkább várt központi eseménye a platform saját tokenjének első komolyabb exchange listingje volt. Fél éves előkészítés után szeptember elején az INLOCK token (ILK) sikeresen listázódott a Liquid by Quine tőzsdén. Hogy miért pont ott és miért pont akkor… nos erről legnagyobb örömünkre lényegében a teljes hazai kriptoorientált sajtó hírt adott; a kriptoakadémiától a fintechzone-ig bezárólag. Nehéz is kiválasztani, hogy melyik forrást linkeljem, így engedjétek meg, hogy a kriptoworld cikkén keresztül mutassam be mindezt, mivel hirtelen ez jutott először eszembe. Mindenesetre ezúton szeretném megköszönni, hogy a hazai kriptofókuszú média szinte egyként állt mellénk és nyújtott komoly támogatást a szeptemberi időszakban!

A listázás óta hetente átlagosan 15-20 millió ILK token cserélt gazdát a Liquiden, ami azért mindenképpen kiemelendő információ, mert az INLOCK platform indulása óta (2019 január) elérhető saját belső tokenmarketen összesen ezeddig ~6,5 millió ILK token trade történt.

A Liquid listázódással így már nem csak az INLOCK platform, de annak saját utility tokenje is debütált, aminek köszönhetően közel 1 hónapos folyamatos egyeztetés után végre trackelt projektként felkerülhettünk a coinmarketcapre is.

INLOCK on coinmarketcap.com

Hogy mindennek az elérése mekkora büszkeség számunkra azt szavakkal nehéz leírni, de az mindenképpen sokat sejtet, hogy az itthoni háttérbázissal indult kriptoprojektek közül igen kevés tudott eljutni erre a szintre. Konkrétan annyira kevés, hogy ha igencsak kétbalkezes szerencsétlen bútorasztalos lennék, akkor is elférne egy kezemen, hogy mennyi…

Kérdésed van? Csatlakozz az INLOCK hazai telegram csoportjához!

Persze e téma kapcsán azért nem teljesen felhőtlen az örömünk. Bár maximálisan meg vagyunk elégedve a Liquiddel, de azért akad a kriptotőzsdék világában néhány nagyobb vad is, ahol viszont koránt sem ennyira felhőtlen a progresszünk. E kapcsán nyilván konkrétumokat egyelőre nem árulhatok el, de folyamatosan görgetik elénk a válogatott akadályokat. Szeptember óta újra aranykorát élik a közösségi befektetési formák a kriptovilágban, csak éppen most nem ICOnak nevezzük ezt, hanem IEO-nak, ami ugye annyiban különbözik, hogy a befektetőknek nem a projektek kínálják fel direktben a befektetési lehetőséget, hanem ehhez egy köztes exchanget használnak. Ennek okán mérhetetlen terhelés kerül most az exchangekre, ami eléggé elviszi a figyelmet a már érett, de még azért bizonyítani és növekni akaró projektekről.

forrás: cryptodiffer.

Az IEOk okán azonban újra fénykorukat élik a crypto-scamek is. Nemrégiben majd az összes nagyobb exchange be-be húzott egy szénné hypolt projektet, ahol az IEO után szinte azonnal lelépett a csapat a teljes begyűjtött pénzzel. Ez okból a legtöbb exchange most extra-paranoid módba kapcsolt, ami bizony ránk nézve is hátrányos, hiszen hetente kapunk egy-egy olyan újabb “házifeladatot” melyek már messze túlmutatnak egy komolyabb tőkebefektetési due-diligence-n is. Mindenesetre azt biztosan jelenthetem, hogy jó úton vagyunk ahhoz, hogy az INLOCK token további nagyobb szabású tőzsdékre is bevezetésre kerüljön, de ennek időpontja jelenleg igencsak kérdéses.

Na de mi a helyzet a platformmal?

Etéren – jelentem – szintén jó hírekkel szolgálhatok. Az eltelt negyedévben az platform regisztrált ügyfélbázisa közel 50%-kal gyarapodott. Ennél is fontosabb, hogy az aktív kölcsönnyújtók száma közel 300%-kal növekedett. Az aktív (futó) kölcsönügyletek száma is hasonló mértékben emelkedett. A platformon átfolyó kriptopénzek értéke pedig éppen nemrégiben lépte át usa dollárba átszámolva a 10 millió dollárt.

A folyamatos növekedés jól látszik, ahogy az is, hogy igen sok aktív ügyfél egyben visszatérő is. A szoftverfejlesztés kapcsán az elmúlt egy évben leginkább azzal foglalkoztunk, hogy aki már meglévő aktív ügyfél annak minél inkább egyszerű legyen azt használni. A következő fél év ezzel szemben arról fog szólni etéren, hogy miként tudjuk az újonnan regisztráló felhasználónak eljuttatni oda, hogy használják is a szolgáltatásokat. De erről részletesebben kicsit később fogok írni.

Hogyan tovább a szolgáltatásokkal?

Az elmúlt bő egy hónapot annak szenteltem, hogy minél szélesebb körrel megismertessem az INLOCK szolgáltatásait és annak üzleti lehetőségeit. Nagyon sok együttműködési szerződés alapjait raktuk le, amikből néhány már MOU közelbe is került. Alig egy hónap alatt közel 200 lehetséges partnernek mutattuk be az INLOCKot és annak jövőbeli szolgáltatásait, amik kapcsán már igencsak számítunk a partnereinkre is. Itthon több meetupot is szerveztünk, illetve több pitch competitionön is részt vettünk. Ott voltunk az máltai AIBC konferencián, továbbá részt vehettünk kiállítóként a malagai Convergence kongresszuson is (ez utóbbi kapcsán hatalmas köszönet a Blockchain Hungary Egyesületnek)

Mit hoz a jövő?

Már javában zajlik a következő nagy csomag fejlesztése, melyet várhatóan ismét ütemezni fogunk kisebb darabokra. Van benne jónéhány könnyebb és számos nagyon komplex fejlesztés is. A csomag eredetileg az “End of 2019” nevet kapta a dev roadmapben, de mivel lényegesen bővült a scope, ezért reálisan november és január vége közt fog több részletben megjelenni.

Egyelőre csak címszavakban, hogy merre tartunk:

  • A következő nagy csomag fókuszában az “inlock token ökoszisztéma” utilizálása és az “onboarding” folyamat fejlesztése fog állni. Számos olyan új funkció fog megjelenni, amik komolyan fognak kapcsolódni az ILK tokenhez. Ezzel az ILK ki fog lépni a “fee only” modellből.
  • Az előző ponthoz kapcsolódóan mind a borrower oldal, mind pedig a lender oldal kap egy-egy olyan totálisan új funkciót, ami legjobb tudomásunk szerint egyedülálló nemcsak a kriptoalapú kölcsönzés, de a hagyományos kölcsönzés piacán is. Ezzel kvázi bemutatva, hogy mit is jelent számunkra az, hogy nem csak követni akarjuk a piacot, de az élére állva akarunk innoválni!
  • A kölcsönt igénylőknek (borrower) készülő új termék időközben már nevet is kapott köszönhetően a közösségnek: INLOCK Shield.
  • Szintén fontos újdonság lesz a korábban már számos alkalommal jelzett transzparensebb lender offer kérdéskör is. Az elmúlt hónapokban számos módot megvizsgáltunk arra, hogy miként tudnánk segíteni abban, hogy a kölcsönnyújtó el tudja dönteni, hogy milyen kamattal helyezze ki a kölcsöneit. Nagyszámú ügyfél interjú után arra kellett ráébrednünk, hogy az onboarding folyamatunkat erősen akadályozza az, hogy még mindig túlságosan bonyolult mind a kölcsönfelvétel, mind a kölcsönkihelyezés. Ezeken a folyamatosan drasztikus módosítások/egyszerűsítések várhatók.
  • Nagyon fontos hangsúlyt fog kapni a releaseben a Pioneer program (affiliate), illetve bemutatkozik a korábban már sokszor előkerült Investor Prime program is.

És persze ezek mellett sok apróság, javítás, fejlesztés fog bekerülni a release kapcsán. Amelyek természetesen a UI használhatóságára is reményeink szerint jótékony hatással lesznek.

Fontos, hogy ez a csomag lesz az utolsó web-only release. Ezt követően freezeljük a felületet és elkezdődik az INLOCK mobil alkalmazás fejlesztése. Erről előljáróban annyit elárulok, hogy az INLOCK mobilos verziója lényegesen kevesebb funkciót fog tartalmazni mint a web-es felület, mivel szeretnénk átállni a “mobil for beginers, web for pros” elvre.

Bár még közel sincs vége, de igen kemény év áll mögöttünk és mint láthatjátok eszünk ágában sincs lábat lógatni a jövőben sem. Remélem továbbra is támogatni fogjátok a projektet a jelenlétetekkel, ötleteitekkel, illetve azzal, hogy használjátok. Sőt ha már így tesztek, akkor osszátok is meg másokkal, hogy mi is az az INLOCK! Köszönjük.

A végére hagytam, november utolsó péntekén este várunk benneteket személyesen is egy kötetlen beszélgetésre a Barcraft BUDA-ban. Ha kérdésetek lenne az INLOCK funkcióit illetően vagy más blockchain kripto témában, vitassuk meg, hogy növeljük a mindennapok pénzügyi szabadságát és reális alternatívákat találjunk akár az INLOCKON keresztűl az egyre kiábrándítóbb tradicionális banki megtakarítási és befektetési termékek mellett/helyett.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Ha bevásárolok ILK tokenből, azt ki tudom küldeni saját tárcába? Mégiscsak jobb lenne, mint egy exchange-n tárolni, ahol tudjuk mik történnek.

    • Az ILK ERC20-as token. Bármilyen walletben tudod tárolni, ami alkalmas ERC20 tokenek tárolására. Én MyCrypto-t használom erre, de MyEtherWallet is alkalmas rá. Ledgeren is tudod tárolni, sőt a Trust mobil wallet is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *