A ‘Killer Queen’ ezúttal odacsap a Bitcoin Cashnek

Az amúgy is Queen lázban égő világ kapcsán nagyon is vicces áthallást nyújt az együttes méltán népszerű ‘Killer Queen’ számának refrén szövege:

She’s a Killer Queen
Gunpowder, gelatin
Dynamite with a laser beam
Guaranteed to blow your mind
Anytime

Recommended at the price
Insatiable an appetite
Wanna try?
You wanna try

Nagyon sokat gondolkoztam az elmúlt hetekben, hogy írjak-e egyáltalán a Bitcoin Cash hardforkról… pontosabban chain splitről… akarom mondani 51%-os attackról, függően attól, hogy Craig S. Wright az ügyeletes drámakirálynő éppen milyen hangulatában ébred fel. A blog olvasói pontosan tudják, hogy ez a téma távolról sem érdekel, vagy ha mégis, akkor is inkább csak a káröröm fűti az érdeklődésem, hiszen nem kis túlzással most pontosan ugyanaz zajlik le a Bitcoin Cash háza táján, aminek az elkerüléséhez tavaly novemberben lényegében a teljes (megmaradt) Bitcoin rajongó tábor egységes összefogása kellett. Igen, itt a bebuktatott SegWit2X protokoll “upgradere” gondolok.

Ha a jelenleg ismert forgatókönyv teljesülne (márpedig ez egyre inkább elkerülhetetlen), akkor november 15 dátummal egy un. hashwar fogja kezdetét venni, ahol a Bitcoin Cash ABC  és a Bitcoin SV (Satoshi Vision –> Craig Vision) kódbázisú nodeok szétválnak és a Bitcoin SV nodeok egy 51%-os támadást hajtanak végre a Bitcoin Cash hálózaton, amivel invalidálják az összes Bitcoin ABC node által generált blokkot a BCH láncon… vagyis BSV láncon, mindezt replay protection nélkül.

A jelenleg ismert matek szerint a csatát papíron a Bitcoin SV nyerné meg, hiszen igen sok Bitcoin ABC miner node kapitulált már és állt át a Bitcoin SV kódbázisra. Ám a képlet koránt sem ennyire egyszerű, hiszen a legtöbb pool jelentős erőforrás tartalékokkal rendelkezik “odaát” a Bitcoin láncon. Aminek mozgósíthatósága okán tegnap – pl. az egyértelműen CSW – érdekeltségi körébe tartozó BMG Pool átpakolta a BTC láncon lévő hashpowerének nagy részét és sikeresen ki is mineolt 5 db 32Mb-os blokkot a BCH láncon. Ezen blokkok mindegyiket ~166k preparált tranzakciót tartalmazott, mely segítségével a hálózat elérte az elvi teljesítőküszöbét is (277 tx/sec).

A lépéssel CSW nem csak, hogy erőt demonstrált, de egyben azt is jelezte, hogy számára annyira fontos a Bitcoin SV győzelme, hogy akár hajlandó ennek oltárán rövidebb távon jelentős anyagi károkat is elszenvedi. Ahogy nyilatkozta:

When we move our hash off BTC into BCH (oh I forgot to say that we are there too) the BTC mining hash drops and suddenly BTC mining is MORE profitable.

Stay on BCH as we will and lose big time… Think of this as a short term gift to mining BTC.

Szóval várhatóan a HashWar nem csak arról fog szólni, hogy melyik fél rendelkezik prompt több erőforrással, hanem sokkal inkább arról, hogy melyik fél hajlandó komoly veszteségek árán is de növelni azt. Márpedig ezen a téren CSW (Bitcoin SV) sokkal inkább tűnik elvetemültnek.

Pont ez a fajta elvetemültség az, ami okán egyre több érintett áll a Bitcoin SV oldalára. Az erőviszonyok adottak, egyik oldalon a CSW és Calvin Ayre féle nChain+Coingeek csoportosulás áll (Bitcoin SV), a másik oldalon pedig a jellemzően kínai bányászok tömörülése, élükön természetesen a Bitmainnel. Az egészen sokáig hezitáló Bitcoin.com (Roger Ver vezetésével) nemrégiben fejezte ki szimpátiáját a Bitcoin ABC mellett, ezzel beállva a csatába a Bitmain oldalán. Persze postafordultával kapta is szerelmes levelet Roger CWS-től, benne ilyen vicces kis szakaszokkal:

Ha háborút akarsz… […] Ha az ABC-t akarod, akkor egy shitcoint kapsz, jobb ha tudod. A Bitcoinod meg fog halni mielőtt az ABC el tudna azt sz*rni. Én már látom, hogy a BCH-dat nullán fogják tradelni éven múlva. Te is látod? Az ABC oldalán, te a Bitcoin irányit gyűlöletedet fejezed ki, így az én ellenségem vagy. Bár most még fogalmad sincs arról, hogy ez mit jelent, de meg fogod érteni. Én vagyok Satoshi. Legyen boldog életed. Majd ráébredsz erre te is, de akkor már késő lesz. […]

A levél kapcsán sikerült megtudnom, hogy nem internetes koholmány, valóban Roger kapta/tette közzé és feltételezhetően valóban Craigtől származik.

Mitől is van vihar a biliben?

A kialakult helyzet kapcsán persze érdemes megérteni ennek az okát is, hiszen valami oka csak kell lennie annak, hogy ennyire egymás torkának ugrott a BigBlockers kvintett. Ennek kapcsán persze erősen megoszlanak a vélemények, de leegyszerűsítve: Az ABC csapat szeretné széttömni a BCH-t rengeteg új funkcióval (tokenizáció, storage layer, value split, stb.) míg CSW szerint ezek már kilógnak az original Satoshi Visionből és szerinte itt egyetlen cél van csak: lassabban és okosabban haladva növelni a skálázást az egekig.

Ahogy CSW sajátos stílusában fogalmaz: A Bitcoin nem egy cryptoanarchista eszköz, nem fognak SilkRoad 2.0-kat és Gyermekpornó oldalakat üzemeltetni azon és ha az kell, akkor minden erejével azon lesz, hogy eltapossa az Bitcoin ABC-t, ha megnyitja ennek az útját.

Konklúzió ezúttal elmarad, hiszen bőven előttünk van még 4 nap a tényleges akcióig és percenként történnek izgalmasabbnál izgalmasabb dolgok. Lásd a Poloniex féle hard fork futures listázás, amin bár elég csúnyán kezdett a BSV, de a hashwar alakulás fényében folyamatosan erősödik a BCH-val szemben. Legalább ennyire durva Craig azon mondása, mely szerint azok az exchangek, akik OP_DSV-vel (új opcode csak BCH/ABC láncon) oldják meg az opt-in replay protection-t, azok a BSV láncon 2 éves blacklistet kapnak. De a drámázás ennél messzebbre is eljutott már. CSW állítólag közel 1 millió BCH-val és BTC-vel készül a forkra és ha kell mindent a földbe dumpol,  csakhogy ezt a csatát végre ő nyerje meg.

Bár korábban már számtalanszor kifejtettem, hogy CSW-t konkrétan kettyósként kezelem és az állításainak 90%-a nettó szélhámosság… Ám ezúttal azt kell mondjam az a 10% is elég lesz arra, hogy hanyatt vágja az amúgy is éppen atomjaira hulló és sokadszorra megtépázott BCH community-t. Viszont be kell valljam végre mondott valami CSW, pontosabban tett egy jövőbeli utalást, amivel ezúttal 100%-ig egyet értek:

I will see BCH trade at 0 for a few years.

Bookmark the permalink.

6 Comments

  1. Készítsük be a popcornt 🙂
    A vita tárgyától függetlenül érdekes empirikus adatok ezek a blockchain governance tematikához…

  2. A blog befejezésén kicsit összeráncolodott a homlokom, mivelhogy az Inlock Token vásárláshoz BCH-t is elfogadtok…

    • Ez egy üzleti alapú döntés. A projekt (inlock) megkezdésekor történt egy piackutatás, melynek a célja az volt, hogy felmérjük a must-have támogatandó kriptoeszközöket a fedezet oldalon. Logikus volt, hogy ami ott kijön, azt be is engedjük a funding oldalon. A Bitcoin Cash belistázása egy racionális üzleti döntés volt, hiszen egyrészt reális jövőképpel rendelkezik, nagy a piaci kapitalizációja és mindemellett nekünk a kódbázis oldalon nagyon minimális munka volt supportálni, mivel futtatni egy bch nodeok pont annyi erőfeszítés mint egy ltc vagy btc nodeok, ráadásul az integráció (rpc) is ugyanaz lényegében.
      A racionális üzleti döntésen túl természetesen nekem meglehet a magam saját személyes viszonyom egy-egy kriptoeszköz kapcsán. Üzletileg mint cégvezető nem engedhetem meg azt a luxust, hogy saját kényem-kedvem alapján döntsek, ez nem lenne fair azokkal szemben akik bizalmat szavaztak felém. Másrészről viszont mint individum én is megérdemlem (szerintem), hogy meglehessen a privát véleményem bármiről is, ha azt indokoltnak tartom, akkor szóvá is tegyem. Mint blogger továbbra is ragaszkodom ahhoz, hogy saját vélemény lehessen és ne kelljen csak azért shillelnem egy eszközt (legyen az akár BCH, akár mondjuk XRP), mert üzletileg az előnyös lehet.
      Ezen a blogon csak akkor fog valaha is BCH shill post megjelenni, ha én személy szerint úgy döntök, hogy az általam képviselt Bitcoin Maximalizmus irányzat megbukott és a BCH olyan fundamentális és governance értékekkel ruházódik fel, melyek kapcsán képes leszek bizalmat szentelni.

  3. Na végre hogy a dolgok kezdenek jó irányba menni, Satoshi megelégelte hogy a egoista-idióta fejlesztők elcsesszék a protokollt mindenféle ICO-szutyokkal.

  4. Köszönöm az infókat! Ismét! 🙂

  5. el is kezdte a dumpot…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *