A SushiSwap végül az FTX-nél kötött ki

Az elmúlt nap sem telt eseménytelenül a DeFi világában. Bár továbbra is óránként indulnak újabb és újabb hatalmas ígéretekkel a projektek, de perpillanat a médiát egyértelműen a SushiSwap története uralja. (Leszámítva ugye a blacklist->blocklist skandallumot a BitcoinCore háza táján… de ezt inkább hagyjuk.)

Aki esetleg nem követné ezt a témát szorosabban, annak röviden recap-elem:

  • A SushiSwap egy Uniswap klón, tehát a DeFi univerzumnak az exchange ökoszisztémáját erősítő szereplője.
  • Ellentétben az Uniswappal a SushiSwap már a trendi “governance token” modell szerint készült, tehát a protokoll szabályokat és paramétereket elvileg a közösség tudja megszavazni. Illetve a Uniswap LP token modelljét olyan módon alakították át, hogy akik SUSHI tokent stakelnek, azok extra jutalmat kapnak minden újabb Ethereum block után… De, erről kicsit később.

Hogy ezt megértsük érdemes feleleveníteni, hogy mitől is annyira jó a Uniswap:

Uniswap ELI5

A uniswap (pontosabban annak második verziója) egy merőben új, úgynevezett liquidity pool elvű tradinget valósít meg. Ennek lényege, hogy minden kereskedési pár esetén egy liquidity pool jön létre, amiben az első feltöltéskor jön létre gyakorlatilag az árfolyam függően attól, hogy mennyi egység kerül betöltésre. Ezt követően a uniswap az alapján mozdítja el az árfolyamot felfelé vagy éppen lefelé, hogy a kiindulási állapothoz képest milyen ügyletek futnak a poolban. Bárki bármikor beszállhat a már futó poolba.

A Uniswap az összes trade 0,3%-át elvonja és ezt az adott pool LP (liquidity pool) belső tokenében tartja nyilván, amit azok kapnak meg, akik likviditást tartanak az adott poolban. Ha a példa kedvéért egy WBTC-ETH uniswap v2 poolról beszélünk, akkor a kereskedési volumen 0,3%-át azok kapják meg az LP tokenen keresztül, akik likviditást biztosítanak az adott párnak.

A Uniswap lényegében azt és csak azt jutalmazza, ha valaki likviditást tart a platformon, tehát ha kivonásra kerül a likviditás, akkor nincs tovább passzív bevétel. A SushiSwap ezt a tulajdonságot támadta és önjelölt evulúcióként a modellt úgy alakította át, hogy ugyan megmarad az LP token, de mellette a likviditást biztosítók minden blokk után SUSHI tokent is kapnak, amit meg is tudnak tartani és a projekt ígérete alapján hosszútávon jól is tudnak járni vele.

Anélkül, hogy nagyon elvesznénk a részleteknek, lényegében erről van szó: Az Uniswap 0,3%-os LP token redisztribúciója a SushiSwap esetén úgy oszlop meg, hogy 0,25% megy a liquidity pool tagoknak, a fennmaradó 0.05% pedig a SUSHI stakereknek.

SushiSwap skandallum

Az augusztus végén landolt projekt anonim vezetője ChefNomi, akitől több alkalommal is megkérdezték a projekt indulásakor, hogy mi a terve a “devshare”-re. A devshare általában a kripto tokenizált projekteknél a kibocsátott tokenek bizonyos százaléka, amit a fejlesztők kapnak jutalomként. Kvázi ez a jutalmuk. A motiváció hosszútávú fenntartása érdekében ezen a devshare-n általában szokott lenni bizonyos időszakos zárolás. Ennek célja, hogy a befektetők biztosítottak legyenek arról, hogy a fejlesztő brigád nem lép le idő előtt és nem fordul scam exitbe a projekt.

Hogy a saját példámmal magyarázzam ezt el: Az INLOCK projektben a devshare 10% volt, tehát az összes kibocsátott token 10%-át a fejlesztő csapat kapta, viszont úgy, hogy 6 hónapig nem nyúlhattak hozzá és onnantól 2 évig tudták időarányosan kikérni jutalmukat a szerződésből.

A Sushi devshare tokenjein nem volt ilyen zárolás, amit többen fel is vetettek, mire ChefNomi jelezte, hogy nincs itt min aggódni, hosszútávon tervez a tokénekkel. Ez tekinthető a projekt első trust-issue eseményeként. A DeFi-t általában azért választják az emberek, mert nem akarnak senkiben megbízni a kódon kívül…

A SUSHI leírása alapján az összes kibocsátott SUSHI token 10%-a megy a devsharebe.

Tegnap hajnalban fogta magát ChefNomi és az összes SUSHI governance tokenét átváltotta Etherre. Hogy pontosítsam a dolgot, kiszedte a SUSHI-ETH liquidity poolból az összes ETH és SUSHI tokenjét, majd átváltotta a SUSHI-t is ETH-ra. A közösség nagy része ezt árulásként, sőt sokkal inkább scam exitnek tekintette, különösen, hogy korábban egyértelműen jelezte: nincs szándékában kiszállni a SUSHI tokenből.

A lépés leginkább azért tűnt sokaknak etikátlannak, mert a governance token kapcsán jogos elvárás lenne, hogy a Dev kezében maradjon jelentősebb mennyiségű token, hiszen a későbbi szavazásokon logikus, hogy a fejlesztő csapat is képviseltetve kellene hogy legyen.

A SushiExchange governance tokenje ($SUSHI) egy kifejezetten gyors inflációjú tokennek van tervezve. Minden ethereum blocknál 1000 új SUSHI token jön létre, mely két hét után konstans 100 SUSHI-ra csökken. Ez automatikusan szétosztódik azok között, akik Sushit stakelnek a SushiSwapen.

ChefNomi hosszan próbált érvelni, hogy a token eladása nem minősül exit scamnek és innentől ő bizony csak a fejlesztésre tud koncentrálni… “különben is ez semmivel sem ellenségesebb akció, mint amikor Charlie Lee eladta a saját Litecoinjait 2017 év végén közvetlenül a bubble crash előtt.” Ez az érvelés kifejezetten öngól lett.

Hogy minderről ki mit gondol… nos ezt felesleges is tippelgetni, azonban a community hangosabb tagjai elkezdték széttépni a Sushi-t, melynek hatására a token 2 dolláros árfolyam alá zuhant.

És akkor jött az FTX

Ha esetleg valakinek nem sokat mond az FTX, illetve az FTX CEO neve: Sam Bankman-Fried, akkor ezen ne csodálkozzon… ám biztos, hogy a jövőben ez változni fog. Az FTX egy kripto derivatíva tőzsde, abból is az egyik legdinamikusabban fejlődő. A spot piacok mellett főleg magas tőkeáttételű határidős piacokat üzemeltetnek.

SBF (Sam Bankman-Fried) nyíltan kezdte el kritizálni ChefNomi etikátlan lépését. Miután hosszan ekézte az exitelő alapítót; azt javasolta, hogy a további károk enyhítése érdekében határolódjon el a Sushi projekttől, mert ez az egyetlen módja, hogy legalább valamennyit meg tudjon menteni a projekt reputációjából.

Vasárnap reggel ChefNomi az összes jogosultságot áttranszferálta SBF-nek. Ezzel hivatalosan is elhatárolódott az éles SushiSwap környezettől, amit átadott – úgymond a leghangosabb kritikusnak: – az FTX tőzsdének.

Ezzel a történet mondhatni happy end-re fordult, hiszen most mindenki boldog, eltűnt az anoním founder, egy profi csapat kezében landolt a projekt, akik amúgy is tőzsdei tapasztalatokkal rendelkeznek és immáron a SushiSwap személyében egy komolyabb háttérrel rendelkező szereplő tud nekifeszülni az UniSwap kvázi egyeduralmával.

Mint a mesében… nemde?

A pozitív fejleményekre a SUSHI token ára $1,8-ról egészem 3,2 dollárig emelkedett, vasárnap, ahonnan némileg mérséklődve perpillanat 2,3 dollár körül kereskedik.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Lesz majd cikk a Uniswap airdropról? Egyszerűen ledöbbentem, hogy milyen összegek repkednek, és hogy nem állt bele az árfolyam földbe, mint ahogy az airdropok után lenni szokott. Érdekelne a véleményed.

    • Nekifogtam írni a téma kapcsán egy cikket, de annyira képlékeny még minden, hogy igazából csak spekulálgatnék, amit viszont most nem szeretnék. Ellenben azért egy rövid összefoglalót (főleg a kockázatokról) írtam itt: https://t.me/inlock_hun/13790

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *