FinTechShow: Közel a blockchain áttörés?

A mai napon került megrendezésre hazánk talán legnagyobb éves FinTech rendezvénye a kongresszusiban. A rendezvény fő témája idén természetesen mi más lehetett, mint a PSD2 és az azonnali fizetési rendszer kérdésköre, azonban már a meghírdetett programokban is számos utalás történt a blockchain alapú témákra. Pont emiatt jómagam is őszinte érdeklőséssel figyeltem, hogy vajon a nagybankok fejtörői (PSD2, DIP) mellett mennyire fog valódi szerepet kapi ez a téma. Ha az egész napot egy frappáns és persze ezzel együtt kissé lekezelő gondolattal szereném összefoglalni, akkor talán annyit tudnék mondani, hogy “végre átjött nekik…”

Kibontva ezt: számtalan érdekes privát és persze nagyvállalati történettel ismerkedhetünk meg ma is. Amit biztosan ki tudok jelenteni: ugyan a nem szakmai szereplőknek továbbra sincs fogalma arról, hogy technológiailag mi a blockchain, de azt mára már pontosan megértették, hogy miért fontos ez és azt is, hogy miért fogja ez megváltoztatni a világunkat.

Kerekasztalbeszélgetésen az egyik hazai biztosítótársaság vezetője hosszan méltatta a blockchain adta decentralizált jövőkép előnyeit. Ahogy megfogalmazta: eljött az idő, amikor be kell fejezniük az üvegpaloták építését és helyette egy teljes hozzáállás változtatáson kell átseniük. Az utolsó utáni pillanatuk van, hogy ezt megtegyék. Egy olyan rendszert építettek, ahol a biztosítási alkuszok képesek (reményeim szerint csak képletesen…) a halálos ágyon fekvő embernek is életbiztosítást eladni a bónuszokért cserébe. Egyértelműen megértették a blockchain alapú üzleti modell lehetséges előnyeit, megértették, hogy egy decentralizált környezetben miért tud jól működni egy megfelelő incentíva rendszer. És ami talán a legfontosabb: megértették, hogy a blockchain nem csak adattároló egy hagyományos alkalmazás mögött, hanem a blockchain maga a célalkalmazás.

Az egyik hazai nagybank képviselője még ennél is messzebb ment: “A blockchain nem technológiai, hanem kulturális váltás!”. Ahogy megfogalmazta: nehezen tudja elképzelni, hogy a saját életében el tudnánk rugaszkodni a centralizált megoldásoktól, ahol 2-3 ember hozza meg a döntéseket, de nagyon reménykedik abban, hogy a gyermekei már egy olyan decentralizált világban fognak élni, ahol a konszenzus modellek mentén születnek meg a döntéseket, amiket ma még csak ízlelgetünk és próbálgatunk a blockchain kapcsán.

Hosszan tudnám még sorolni a számtalan pozitív feedbacket a blockchain kapcsán, helyette had fejezzem ki inkább abbéli örömömet, hogy eljutott ideáig a hazai pénzügyi szakmai is. Ezt egy picit szeretném a saját sikeremként is megélni, hiszen a mai előadásom a kerek 50. szélesebb kör előtt tartott előadás volt az elmúlt bő fél év alatt, amiben “evangelizációs” szerepkörömben tetszeleghettem.

Apropó előadás… A FinTechShow idén is megrendezte fintech startup versenyét, ahol idén 40 cég indult. Az indulók között természetesen ott volt az Income Locker (inlock.io) is, melyet jómagam képviselhettem a rendezvényen a 12 döntős között. 15 perces pitchben kellett nem csak a terméket, de magát az alap problémát is bemutatni. Fintech konferencia… startup verseny… a zsűriben pedig a hazai befektetői, startup inkubációs és nagybanki szereplők… Én pedig kiálltam a szinpadra egy “crypto” történettel…

Az eredmény? A negyven induló közül az aggreg8.io győzedelmeskedett, akiknek ezúton is gratulálunk! Azonban egyből mögöttük holtversenyben végzett az Income Locker és a Facekom! Sikerült úgy pozícionálnunk a terméket, a csapatot és az üzleti lehetőségeket, hogy egy hazai FinTech versenyen dobogóra tudott kerülni egy kriptopénz alapú megoldás… Ezt is megértük.

Megemlíteném, hogy a versenyzők között még megmérethette magát a https://galaxis.network is akik szintén blockchain alapú smart contractokkal operálnak. A Blockchain szekcióban pedig a taqanu.com mutatkozhatott be, sőt az érdeklődők még Szegő Danival is konzultálhattak. Nos, ennyit röviden a hazai Fintech világából.

Bookmark the permalink.

6 Comments

  1. Gratulálok! Kívánom, hogy az üzlet is legalább ilyen sikeresen fusson és a hagyományos pénzügyi szereplők homlokterében folyamatosan példát tudjatok mutatni.

  2. Akkor ezek szerint sikerült, gratula Csaba! Nekem, ahogy mondtam is neked, nem volt ilyen pozitív a tapasztalatom a Revolut, Figo, Barion trojkaval, de örülök, hogy ha más szereplők pozitívan nyilatkoztak.

  3. Akkor túl vagyunk a “Bitcoin hülyeség, egy privát blockchain viszont szuper lesz adatokat továbbítani 3 cég között” korszakon? Mi lesz, ha kiszamolo.hu ezt megtudja? 🙂

    • korrekt lenne tőle egy nem volt igazam, mea culpa. hibás döntés volt nocoinernek lenni kirohanás:)

      • Egyébként ahogy ismerem meg fogja tenni a kiigazítást, ha 30-50-100 ezer dollár lesz a Bitcoin. Már ha lesz annyi persze.

    • Semmi közöm a kiszamolo.hu-hoz, de sokkal több tiszteletet kérnék. Ráadásul ő mivel pénzügyi szakember, így főleg pénzügyi szempontból elemezte a Bitcoint, ami továbbra is egy rizikós befektetés, és nem tudni merre halad majd tovább.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *