Csendben csilingelnek az aprók

Szeretem az olyan napokat amikor a vezető gazdasági hírek közé olyasmik is bekeverednek mint pl. hogy a Facebook és a Twitter papírjai újabb és újabb rekordokat döntenek meg vagy hogy pl. az Olasz kormány elfogadta a “Google adót” amivel az internetes cégeket fogja sújtani. Nyilván pont ezek azok a hírek amik legkevésbé sem érdekelnek, viszont jó hír, hogy nincs ennél ütősebb történet a piacon ami csak egyet jelenthet: szépen csendben erősödnek az alapok a másodpiacon ( otc ) és ezzel hivatalosan is – hol van itt valami fadarab hogy lekopogjam? – beköszöntött a mikulásrali. Bár totál laikusként ez inkább vágy, mintsem prognózis, de ide a rozsdás bökőt, hogy ez ki fog tartani a májusig? (Amikor is szépen kitárazunk, ahogy a piac is teszi a ‘sell in may and go away‘ effektus hatására. )

coins_split_placeholder_w800px

[commercial_break]

A mai napon nagyon szépen teljesítettek megint az egyes régiók: Japán zárva volt ma és mivel Kína szokatlanul szépen teljesített ezért összességében az MSCI Ázsia kosár +0,37%-ban zárt. Európa szépen teljesített köszönhetően többek között annak, hogy az IMF szokatlanul optimistán nyilatkozott az Európai régi kilátásairól, egész napos emelkedés után +0,72%-on zárt a piac. Amerikai piacokat még mindig a Fed gazdaságélénkítő programjának visszafogása tartja ópium mámorban. A DOW továbbra is napról-napra döntögeti az all-time index rekordokat. Az arany továbbra is szabadesésben távolodik az 1200 dolláros ártól lefelé, ami szintén a piaci optimizmus egyik erős jele. Az egyéb biztató jeleket még naphosszat lehetne sorolni, de beszéljenek helyettem azok akik értik is amit beszélnek velem ellentétben:

  • AAII Sentiment Survey eheti eredménye: 47.5% Bullish, 27.5% Neutral, 25.1% Bearish. Ami különösen érdekes, hogy a medve piacot várók aránya nem csökkent, ellenben az eddigi hezitáló semleges szavazók 6,2%-a állt át az emelkedést várók oldalára.
  • A VIX index (SPX Volatility Index) szintén megpihenni látszik a 13 pontos nyugalmi határon.

Jelenlegi portfólióm: 42% kötvény kombó, 14% alacsony kockázatú magas pénzpiaci kitettségű termék, 40% magas kockázatú részvény termékek vegyesen (öko és ázsia túlsúlyos), plusz ismerkedés jelleggel van 5%-om nyersanyag alapban. Ha lemennek az ünnepek és némileg korrigálnak az árak, akkor még likvidálom a kötvény kombó kitettségem felét amit átpakolok szintén valamelyik szimpatikus részvény alapba. Meglátjuk mi lesz belőle. Mindenesetre az újévi fogadalmaim egyike biztosan ez lesz: jövőre kevésbé fogok mérgezett egér módjára ki-be ugrálni az alapokba. Lassú víz partot most.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *