OTC – Gyorstalpaló

randstockpic
Mindenek előtt, talán érdemes lenne tisztázni, hogy mi is ez az OTC. A szó az “Over the Counter” rövidítést fedi, ami röviden a tőzsdén kívüli értékpapír kereskedelmet nevezi. A legtöbb esetben a OTC értékpapírok mögött ugyanúgy tőzsdén kereskedett papírok vagy éppen kötvények, állampapírok állnak. Azonban a tőzsdékkel ellentétben az OTC piac lényegesen alul szabályozottabb. A hétköznapokban a legtöbben az OTC piaccal olyan termékek esetén találkozhatunk mint: nyugdíj előtakarékosság, életbiztosítással kombinált megtakarítási konstrukciók, egyéb unit-linked termékek. Mindezek mellett a legtöbb pénzintézet biztosít lehetőséget direkt értékpapír számlák nyitására, melyeken keresztül az ügyfelek szabadon válogathatnak a másodpiaci produktumok közül és összeállítva saját portfóliójukat várhatnák a nagy profitot. Sajnos, a legtöbb esetben a hangsúly a “várhatják”-on is marad. Meg annyiszor hallottam történet, az évek alatt alig néhány százalékot hozó és a szuperhozamokat generáló alapokat, ahol a kezelési költségek gyakorlatilag fel is emésztik a hozam nagy részét.


[commercial_break]

A POST JELENLEG ERŐSEN FÉLKÉSZ ÁLLAPOTBAN VAN! Mielőtt tovább haladnál kérlek ezt vedd figyelembe!

Ez történik, amikor a történetben résztvevő összes szereplőből hiányzik a legfontosabb tényező: a motiváció. Adott az alapkezelő, aki a legtöbb esetben (tisztelet, ama kevés igen jó nevű alapkezelőtől akik tesznek is valamit az alapjuk sikeréért!) egy még nagyobb pénzügyi szolgáltató alapjait viszontértékesíti (gondolom ismerős az “alapok alapja” fogalom); ott van a magát brókernek vagy éppen portfólió menedzsernek nevező köztes személy, aki jobb esetben talán valamilyen pénzügyi vagy éppen közgazdasági végzettséggel rendelkezik, rosszabb esetben az egész tudását egy három napos tanfolyamon szerezte és ezzel kezd el házalni; és persze ott van a legfontosabb játékos: az Ügyfél, aki elhiszi, hogy egy 6 oldalas kérdőív kitöltése után pontos képet kap a tanácsadója a kockázatviselési hajlandóságáról és 10 perc alatt el is készül az ideális portfólió javaslat, amire további fél órán belül már meg is köti a 20-30 éves szerződést. Ismerős a történet?

Pedig alapvetően nem törvényszerű, hogy a másodpiacra épülő termékekkel ne lehetne elérni kimagasló profitokat. Az OTC piacot pénzügyi szempontokból egyszerű embereknek találták ki, olyanoknak amilyen jómagam is vagyok. Általában napi egyszer van árfolyam jegyzés, a legtöbb alapkezelő transzparens a mögöttes termékekkel kapcsolatban (underlying prods) és gyakorlatilag minden fontosabb információ bárki számára könnyedén elérhető. A tőzsdékkel ellentétben a másodpiac igen lassú. Napi 5-10 perc ráfordított idő bőven elég, hogy képben maradj és meg tudd hozni a megfelelő döntéseket.

Ha most kezdesz barátkozni az OTC piaccal, akkor első és talán legfontosabb dolgod a megfelelő értékpapír/alapkezelő/szolgáltató kiválasztása. >>>>>>>>>

Ha már jelenleg is rendelkezel ilyen jellegű konstrukciókkal, akkor fontos, hogy képbe kerülj a termék működésével. Nagy pofára eséseket szoktak történni amikor a wannabe önjelölt pénzügyi guru belefut pl. egy olyan műveletbe, aminek a kezelési költségén be is bukja a 2-3 hónapos profitot. (Igen… saját élmény).  >>>> Legfontosabb szempontok a meglévő termék megértése kapcsán >>>>

Ha ismered pontosan a meglévő szolgáltatásod működését, tudod pl. hogy hányszor lehet ingyenesen átrendezni a portfoliót és, hogy minimum milyen profitok kellenek a kezelési költségek eltüntetéséhez, akkor elkezdhetsz gondolkodni azon, hogy valójában milyen is a kockázat viselési képességed és, hogy melyik konkrét alapok jöhetnek ez alapján szóba. (Fél év után úgysem azokat fogod már megjátszani, és mellé fogsz nyúlni néhányszor, de ez is része a tanulásnak)

Ami ezután jön: Na erről (is) szól ez a blog.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *