Bitcoin: ebből a Tetherből komoly gond lehet…

Megközelítőleg egy hónapja jajveszékelek a Tether ($USDT) miatt, minek kapcsán egyre több turpisság kezd napvilágot látni. A Tether és a Bitfinex tőzsde közötti összefüggés eddig nem került hivatalosan megerősítésre, bár tény, hogy mind a CEO, mind pedig az iFinex CFO pozíciója között látszik némi átfedés, utóbbi egyébként hivatalosan igazgatói széket foglal el a Tether.to-ban. Konkrétumok nélkül sajnos nehéz mit kezdeni a pletykákkal, de tény, hogy az elmúlt évben a Tether pénzügyi auditjai finoman szólva is, de hiányosak. A fedezetként lerakott vagyon kapcsán csak ködös utalások találhatók a pénzügyi jelentésekben. Összességében elmondható, hogy a Tether mögötti valós háttér erősen megkérdőjelezhető.

A pénzügyi jelentések helyett beszéljen az alábbi ábra:

clickre nagyítható, forrás: twitter

Az ábra a teljes ezévi Tether kibocsátást (pontosabban annak ütemezését) tartalmazza.

Na de mi is pontosan az a Tether? ($USDT): A Tether egy fiathelyettesítő 1:1-ben az USD (US dollár) devizához kötött cryptodeviza, ami ugyanúgy blockchainnel rendelkezik, mint minden más – normális – cryptodeviza, így a ledgere teljesen publikus, amiből nyomon lehet követni annak volumenét, stb. Az USDT, mint fiathelyettesítő eszköz egyfajta gyors menekülő- és transfer money. Menekülő, akkor amikor a befektetők recessziót várnak a cryptopiacokon és inkább fiatba akarnak menekülni, de nem akarják annak magas banki költségeit elszenvedni. Transferre pontosan ugyanezen okból kifolyólag használják, hiszen a Tetherben árfolyamkockázat nélkül lehet fiat pénzt tárolni és utalni a saját walletek és az exchangek között. A Tether garanciáját az adja, hogy minden egyes kinyomtatott Tether mögött a Tether.to cég garantálja (ezen okból a Tether teljesen centralizált!) azt, hogy letétbe helyez egy dollárt, így ha a befektető szeretné a Tetherét átváltani USD-re, akkor ezt elvileg szabadon megteheti. Az utóbbi hónapokban ezen elv kapcsán igen komoly kételyek merültek fel.

Az ábrából az olvasható ki, hogy minden esetben olyankor keletkezik nagy mennyiségű Tether, amikor éppen gond van a Bitcoin árfolyamával. Ez egyébként egy teljesen normális folyamat is lehetne, hiszen jellemzően ilyen pillanatokban történik jelentősebb vagyonkivonás a cryptopiacokról, tehát jogos lehet a feltételezés, hogy ilyenkor fordulnak a befektetők a Tether felé. A probléma azonban az, hogy elvileg a Tethernek cirkulálnia kellene a gazdaságban, tehát amikor egy befektető azt kivonja menekülő jelleggel, akkor azt később vissza kellene pumpálnia, ami miatt indokolatlan lenne, hogy minden egyes “recesszió” után újabb mennyiségű pénzt nyomtassanak. Ennél is zavarbaejtőbb, hogy az új Tether kibocsátás folyamatosan növekszik az egyes recessziós szakaszokban. Szeptemberben a “krízismenedzsmenthez” még elég volt 120 millió dollár, majd novemberben erre már 230 millió dollár kellett (eddig).

Az ördög ráadásul a részletekben van. Egy-egy időszakot részletesebben vizsgálva sokszor látható, hogy a Tether pumpák előtti pénznyomtatás egyébként teljesen nyugodt időszakokban zajlott le. Ráadásul ezen pumpák a legtöbb esetben direktben a Bitfinexen jelentek meg és onnan terjedtek szét.

Összességében magam sem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy a Tether az eleve rossz és gonosz, mindenesetre a cryptoközösségben egyre inkább erősödik az a gondolat, hogy a Tether és a Bitfinex egy fedezet nélküli árfolyamspekulációt hajt végre, amit nyilván addig tudnak csak menedzselni, amíg a befektetők nem hajtanak végre egy komolyabb vagyonkivonást. Ha a Bitfinex a Tethert valóban arra használja, hogy ezzel manipulálja a cryptopiacokat és folyamatosan ennek segítségével rángatja ki a Bitcoin árfolyamát a zuhanó szakaszokból… nos, akkor itt hamarosan komolyabb baj lehet…

Függetlenül attól, hogy ez most egy fraud, vagy teljesen normális piaci nyerészkedés, javasolnám mindenkinek a következő óvintézkedéseket:

  • Ha egy mód van rá, akkor Tetherben csak nagyon rövid ideig tartsatok pénzt. Semmiképpen ne használjátok tartós értékmegőrzésre!
  • A Bitfinex tőzsde a tűzzel játszik. Egyszer a Bitfinexen már megtörtént (még 2016-ban), hogy “uhh feltörtek bennünket és elloptak sok-sok bitcoint”. Ezt követően persze a Bitfinex megtérítette a befektetők kárát (többé, kevésbé). Ennek fényében erősen javasolt kerülni a Bitfinexet és pláne nem használni walletként.
  • A történet sok hasonlóságot kezd mutatni a MtGox 2014-es bedőléséhez!
[commercial_break]

És ha már az exchangek walletként használata szóba került, akkor az örök igazság:

Ui: Azt csak így a végére említeném meg, hogy ha bedől akár a Tether, akár a iBinex (Bitfinex), akkor egy jó időre elbúcsúzhatunk a cryptodevizáktól… Szóval mindannyiunk közös érdekében csak reménykedni merek abban, hogy ez az egész csak a közösség szokásos vehemens reakciója egy egyébként teljesen normális piaci hatásra.

Bookmark the permalink.

39 Comments

  1. Ez nem jó hír. Van kb. 15 féle altom. Egy pici része bitfinexen is. Mindegyiket cuccoljam walletba? És ha beindul a dominó? Majd nem tudok menekülni sem, mert nem trade-en csücsülnek. Uhhh, dilemma. Persze a privát kulcs az privát kulcs.

    • valoban nem a legjobb ha áttesszük a criptót walletba, sztem a legkisebb rossz ha exchangen van/marad a criptó és low limit orders-t állitani hogy váltsa át fiatba

    • A céget és a tőzsdéket piaci manipulációval és Tether formájában történő készpénz felhasználásával vádolják harmadik felekkel szembeni tartozások fedezésére. Például 2019 áprilisában a Bitfinex tőzsdét azzal vádolták, hogy a Tether tartalékaiból fedezte a 850 millió dolláros veszteséget a Cyrpto Capital fizetési szolgáltató javára. Bárhogy is legyen, érdemes felismerni, hogy most az egész kriptoipar túl nagy jelenség ahhoz, hogy kudarcot valljon; elfoglalta a helyét az életünkben, és nem tart sehova, hanem csak lendületet vesz a tradecrypto.com kriptográfiai hírek szerint. A Tetherrel vagy anélkül a kriptográfia az internethez hasonlóan tovább fog fejlődni. Most a kriptoszféra egy mozdony, amely gyorsan lendületet kap, és amelyet már nem lehet megállítani

  2. Ahhoz, hogy a Bitfinex valakinek Tethert adjon el, cserébe kapnia is kellene valamit, nem? A semmire adja?
    Ha jön egy vásárló, aki a Bitfinexre hoz crypto pénzt (pl. Bitcoint) és eladja, akkor kap érte valami mást. Pl. Litecoint vagy éppen tethert.
    Az, hogy mögötte a bankban valóban ott van-e az igazi usa dollár, más kérdés.
    De amikor tőzsdére kerül az USDT, akkor azt nem ingyen osztogatják szét.
    Hanem valamiért cserébe. Tehát itt én itt nem értem ezt a “tether a semmiből” dolgot.

    Egyébként igen. Nagyon aggasztó az, hogy nem átlátható a tether. Ha nincs rejtegetni valójuk, akkor nem titkolnának semmit.

    Én hatalmas buktát sejtek és bizony a pénzem egy részét hazautaltam Magyarországra. Ez részben a Bitcoin Cash támadása miatt történt. Egyszerűen megingott a bizalmam. Ha minden a terv szerint zajlott volna le, akkor most egy romhalmazon ülnénk, nem pedig 100 milliárdos Bitcoinon.
    Ez egyszerűen rémisztő.
    Amit itt írsz a cikkeidben, amit olvasni máshol, abból kirajzolódik, hogy egy szándékos csapdát rejtettek el a Segwit2x kódban és arra játszottak, hogy nem fog működni, ami bedöntheti a legacy és a 2x láncot is. A Cash pedig felemelkedik.
    Aug 1 óta nem kötelezően van az embereknek BCH-ja, sokan csak BTC-t vesznek.

    Ezt a pumpát máskor is simán meg tudják játszani. Lehet, hogy pont most csiszolják a Binance hardvereit, szoftverét a következő nagy rohamhoz.
    A Core egy nagy nulla a kommunikáció tekintetében. Legalább valami komoly sajtótájékoztatót tarthatnának az ilyen események előtt. Odacsődíteni a fél világ sajtóját. Ehelyett csak nagy nehezen jut el hír azokhoz, akik követik őket, miközben a Bitcoin Cash médiaúthenger robog tovább. A pump and dump részből egyelőre a pump valósult meg, a Cash maradt ezer felett. Innen mehetnek tovább legközelebb.

    Egyszerűen nem merek mostantól úgy tekinteni a Bitcoinra, mint értékőrző eszköz.
    A Cash pedig bűnözők játszótere.
    Hatóság sehol, miért is lenne, hiszen mindenki tudja, hogy ez a vadnyugat.

    Volt 2015 óta egy szép felívelés, ami idén még jobban felpörgött.
    Sokan százezer, millió dolláros bitcoint jósolnak röpke pár éven belül. Zakatol a HODL mozgalom, de ha a sötét tervekbe nem csúszik hiba, akkor nagyon csúnyán járhatott volna az egész kriptovilág. Mert a Bitcoin összeomlását nem csak a BTC árfolyama érezte volna meg, az biztos.

    • Az teljesen komoly, hogy csak egy elbukott szabotázs miatt nem volt flip? Azaz ha működik a terv akkor tényleg elértéktelenedett volna $137bn (vagy akár az altokkal $200+bn) vázi azonnal, mert leáll a legacy lánc (és a B2X is)? Ha ez igaz akkor itt tényleg csak idő kérdése egy nagyobb válság.

      A magam részéről az opciós kereskedés megjelenése miatt lassan beszivárgó profi trader-terminátoroktól félek, mert azok csak a maximális profitban hisznek, és semennyire nem érdekli őket hogy ki Satoshi és mit gondol(t).

      így amellett, hogy oké, nem tartunk exchange-en vagyonokat, de ha valami übernagy para elindul és esetleg el is csíped még az elején, akkor is mire belépsz az excange-re (amennyiben az elérhető) és likvidálod a 15-20 különböző cryptot, már kb elkezdeni is fölösleges lesz.
      ezzel ki hogy van?

  3. @Cryptopresence Pontosan ugyanígy jártam. Ha közönséges bűnözők mozgatják az árakat, akkor nincs miről beszélni.

    Pár napja én is nagyon komolyan gondolkozom rajta, hogy leszállok erről a vonatról.

    Másik dolog: Egy kicsit továbbgondoltam Variance “összeesküvés-elmélet” cikkét. Ugye, mint kiderült, Jihan Wu nem hajtott végre 180 fokos fordulatot, hanem egy kétszínű nyilatkozatot tett az ominózus tweetjében.

    Azért is volt meglepő, mert az emberbe bele van programozva a bizalom: nem feltételezzük, hogy a másik ember hazudik, hanem ‘alapból’ úgy gondoljuk, hogy igazat mond és csak később gondolkozunk, nyomozunk, hogy tényleg igazat mondott-e.

    Ugyanezen analógia mentén ugye a bankok elutasították a cryptopénzeket, mert igenis veszélyt jelenthetnek a hatalémukra. De láss csodát, az utóbbi időben -bizonyos bankok, vagy pénzügyi körök- hirtelen lehetőséget látnak pont a Bitcoin-ban. (…nem feltételezzük, hogy hazugság/színjáték…)

    Mekkora crach kellne ahhoz, hogy az emberek véleményét megváltoztassák, egy olyan irányba, hogy igen, mégis szükségünk van a bankokra…?

    “…ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj az élére…”
    – (nem pontos idézet, de nem én találtam ki)

  4. És simán el tudom képzelni, hogy a Tether mögött nagyon is van fedezet. A cégvezetők hong-kong-i illetve olasz kötődéseit elnézve el is tudom képzelni, kik bocsájtják ezt rendelkezésükre, és miért akarják, hogy ezek a források csak ‘ködös utalások’ maradjanak.
    Nade, mindez teljesen komolytalan, biztosan csak sok La piovra-t néztem.

  5. Jó cikk, Csaba, köszönjük! Az összeesküvés-elméleteket pedig szeretjük,
    mert ez az élet sava-borsa, úh. csak bátran, a jövőben is 🙂

    Egyébként én a múlt hétvégén (pont a cikkben írtak miatt is) sokkal nagyobb esést vártam, de még így is döbbenetes volt, ami történt. Igaz, az sem volt kevésbé furcsa, ahogy az egész pillanatokon belül visszakapaszkodott hétfőn. Fura, nagyon fura az egész, és ha lesz határidős kereskedés is, a nagyok egyáltalán nem biztos, hogy nem azzal kezdik a kereskedést, hogy előtte – amennyire lehet – beverik azt (ugyan minek vegyenek ATH-n meg valamit, ha lehet olcsóbban, nemde?)
    Egy egészséges, normálisabban lecsorgó korrekcióra szükség lenne, hogy stabilabbnak hihessük ezeket a szinteket. Ezek a pillanatnyi rángatózások nem azok, pláne, ha ilyen okokból történnek meg…

    Akkor most kezdhetem elölről ,hogy melyik tőzsdére is menjek… Ugyan hasonló okokból korábban én is erősen vacilláltam a Btifinex-en, mivel még ennek a felülete, kínálata, stb. tetszett legjobban eddig, itt kezdtem meg pár napja a regisztrációs folyamatot (bár még nem töltöttem fel a doksikat). Ezek fényében viszont inkább letennék róla.

    Melyiket tudjátok javasolni? Valami olyan kellene, amelyiknek normális (profi) a grafikonjelzője is. (A Bitstampről azt olvastam, hogy az utalásai költségei magasak. Talán a Bittrex tetszik még. Szóval, ha már tőzsde, mégiscsak az amcsikban bízhatunk? :)).

      • Köszi, minden használható infónak örülök! 🙂 Egyébként nem keserítesz el, olvasgattam hasonlókat én is a CryptoCompare-n pl., nem is ok nélkül vagyok tanácstalan. Egyelőre forexbrókereken keresztül figyelem az eseményeket, tehát “származtatott” termékeken keresztül /pl. cfd-k/ próbálom lekereskedni, ha adódik valami ziccer, na de ezek a brókerek is tudod, hogy milyenek, nem egy életbiztosítás egyik sem …:)
        Ugyanakkor lassan már illene egy-két devizából ténylegesen is beszereznem valamennyit, szóval nézegetem, nézegetem a tőzsdéket, és gyűjtöm az infókat, de elég lassan haladok, mert //osan egy rakás tennivalóm is lenne a mellékszálakon: a korábban már általam idézett Gesell-könyvem tanulmányozása, általános tőzsdei v. éppen technikai ismereteim bővítése, stb, szóval van dolog, de jó ez a pezsgés. 🙂 Na de majd most, hogy lett pár nap szabim, talán utolérem magam (szerintem nem, fog sikerülni, majd csak a karácsonyi ünnepekre, de sebaj 🙂
        A Bitfinex-en befejezem azért majd a regemet a napokban, azt tervezem, aztán készenlétben helyezek némi pénzmagot (persze csak szolidan)..

  6. A Tether manipulálná a Bitcoin piacot ?? Ugye ezt írtad “..rángatja ki a Bitcoin árfolyamát a zuhanó szakaszokból..”
    Egy hete 5400 dollár körül volt az alja a BTC nek utánna a mai nappal bezáróan több mint 20 milliárd dollár tőke áramlott be a Bitcoin piacára..
    Sejted mire akarok célozni ,nem ?

    • A piac befolyásolás nem azt jelenti hogy betolsz 20 milliárdot egy termékbe, hanem azt hogy a megfelelő pillanatban annyit pumpálsz be amivel trended tudsz fordítani. Egy olyan piacon mint a Bitcoin erre bőven elég a 20 milliárd töredéke is.

  7. Úgy véled, hogy egy napi 4-8 milliárd $ forgalmú piacot tartósan trendfordítani lehet 100 m$-al?

    • A forgalom nem jelent semmit, mivel szabályozatlan piac. A tulajdonosok saját magukkal is köthetnek üzletet, Ergó a forgalom akkora, amekkorát nem szégyelnek odatrükközni.
      Amúgy meg pont most láthattad, hogy az a 2-3 majom ( vagy bálna) is képes 30% körüli mozgásokat előidézni néhány nap alatt ha úgy tartja kedve.

      3 eshetőség van amire jobb készülni szerintem:
      1. Ha borul a tether mert kiderül, hogy ponzi vagy fedezetlen – bitfinex p2p margin lendingel évi 30% körüli hozamot lehet kapni, elképzelhető, hogy az egész lending platform nem más,mint egy sima pilótajáték.
      2. Jön az fbi és megtalálja/zárolja a bankszámlákat, amiket senki se tud, hogy hol vannak – hiszen lehet hogy ez az egész egy hatalmas pénzmosoda, láttunk már ilyet (BTCEE vagy mi volt a neve pl.?)
      3.Lelépnek a tulajok a pénzzel – ismételten “meghackelik” a “cold” walletet, láttunk már ilyet pont a bitfinexnél.

      Én nem tartanék pénzt olyan tőzsdén, ahol van tether, hiszen nemtudhatod, hogy a háttérben mennyire kuszák a tulajdonosi viszonyok.

      • A forgalom némi költséggel is jár, vagy mindegyik piac költségmentes?

        • Ha költségmentesen tudsz kötni, vagy csak a kötés után fizetsz jutalékot, akkor költségmentes. Ki tud költségmentesen kötni? Aki nagy tételben ad el/vesz és/vagy egyedileg meg tud állapodni az adott tőzsdével. Lásd bitfinex-tether.io.

  8. Itt lehet találni több bejegyzést is az egész Bitfinex, Tether, Ponzi, stb. témárkól:
    https://medium.com/@bitfinexed

    Wash trading, margin lending, meg ilyenekről ír, semmit nem értek az egészből, de még így is ijesztő.

    • Szerintem 1200BTC elég lehet a kritikus pillanatokban, tompitani az esést, vagy épp nagyobbat létrehozni, vagy nagyobb aht-t, már azon se lepődnék meg, ha valakik meghatározzák a főbb irányokat. Engem az érdekelne hogy a theternek honnan van bevétele alaphelyzetben ebből. Úgy látom ma megint lett pár m

  9. Totál ambivalens érzéseim vannak.
    Igen, egyreszrol ott a sok HODL meg a millie USD-s BTC víziók, most jonnek az intezmenyi befekteteok + tomegek… a bitcoin unstoppable stb..
    Masik oldalon meg ott van, hogy egy maroknyi csoport (BCH) csak egy technikai issue + a nagy BTC mempool miatt nem tudta bedonteni a nagy oreg BTC-t. Most meg a tether okozhat akar nagyobb problemat.

    Mintha a hatterben mindig lenne valaki(k) aki(k) fenntrol belenyul, es a BTC megy tovabb. De meddig?

    Hitemet azert nem vesztem, nem szallok ki a bulibol, sot meg decemerben tolok bele, de résen kell lenni. Kiszolgaltatott erzesem van, de lehet ez is reszem a BTC evolucionak!?

  10. Délután a Cointelegraph is írt róla. (biztos olvasták a blogod :D) A Bitfinex hamarosan reagál. Bár twitteren már alaptalan vádakról, meg FUD-ról, meg támadásról beszél.

  11. van benne valami:

    coindesk.com 1 day price chart:

    $7083 Thu 9 Nov 23:50 UTC
    $7319 Fri 10 Nov 01:00 UTC
    $7100 Fri 10 Nov 10:00 UTC
    A sharp vertical rise in 1hr 10 min.
    A slow drop in 9 hr. back to where it started at $7100.

    The above prices from the 1 day chart illustrates a typical pattern of the “pump-and-dumb” by the very powerful players. How do they do it?

    Say this player has a fund of $100 million (just hypothetical figures). He computes the average rate of transaction for the recent past, say 1 day, to be X BTC/hr. He buys $100 million of BTC evenly at rate 20X BTC/hr. The price would shoot up vertical. After completing buying his $100 million BTC, he sells all the acquired BTC, but at a reduced rate of 2X BTC/hr evenly, unloading all BTC and getting back his $100 million – he takes no risk keeping any BTC. In a rising market, such as before the news about the cancellation of the Segwit2x hard fork, he would find that after unloading all the BTC, he makes a profit, say $25 million.

    The reason for the $25 million is simple human psychology. After the steep rise in price, every bid/offer thereafter will have a higher market price expectation. New first time buyers would be pulled along and buy at such pumped-up prices. That’s how the $25 million of profit is almost guaranteed .

  12. élőben figyeltem én is , számomra az jön le ebből hogy a BCH erős,A 8ezres szintnél alig csökkent a BCH, , viszomt kicsit visszaesett 8ezerről és a BCH felugrott.

  13. Én nem ebben látom a legnagyobb kockázatot. Tegyük fel, hogy akik egy éve fiatukat kriptaira váltották elértek kb tízszeres eredményt, azok csak a befektetett tőkéjüket váltják vissza a tőzsdéken. Erre talán még lesz a tőzsdéknek elég tőkéjük. De ha az új belépők fiatja a jövőben nem fedezi a kivétet, akkor vagy nem lesz lehetőség fiatra váltani sehol, vagy tőzsde bedőlések várhatók. Vagy nagyon nem jól látom át az egész szitut és remélem ez az igaz.

    • Miért kellene a tőzsdének tőke? Ott a befektetők adogatják egymásnak a pénzeket. Legfeljebb zuhan egy nagyobbat az árfolyam.

  14. Borul a bili…Nem egy nyugodt időszak ez.

  15. Oké, értem én, hogy a támadó címéről indított USDT nem felvehető USD-ben, bár ez is szembemegy az általános crypto gondolkodással. Sút a Tetherével is, mert ezzel USDT-t von ki a piacról.(Nekem kicsit olyan, mintha most a pump zseton kifehéredne ott a semmiben…)

    De ki bizonyítja be teszem azt évek múlva, hogy valaki nem jóhiszeműen jutott hozzá erről a címről a századik hop után a pénzhez?

    • Az egész story sántít… aki tethert holdolt az eddig sem volt biztonságban, innentől hivatalosan is van háttértörténet arra, hogy miért is nincs lefedezve az összes tether.

  16. Neo-val mi van? ennyire kiüttötte a tether? valami hétfői nagy bejelentés elmaradt annyit tudok, Érdemes még ebbe fektetni?

  17. Érdemes lehet követni twitteren @Bitfinexed accot. Elég meredek dolgok derülnek ki.
    A Cex.io és Bitfinex (és Tether) összefonodások.
    https://twitter.com/Bitfinexed/status/933107655173951488
    Elég erős dominóhatás lehet, ha valamelyik borul..

  18. Bitfinexen van BTCEUR. Régen is volt? Ez igazi EUR vagy EURT? Megnézném hogy lett több EURT, de pont nem működik az oldal. https://wallet.tether.to/transparency

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *