MCGA project: Status update!

A mai napon sikerült komoly előrelépéseket eszközölni az MCGA kampány előkészítése kapcsán. Mivel ígértem a folyamatos transzparens jelzést, ezért röviden be is számolnék a fejleményekről:

 • Átléptünk az eredetileg tervezett finanszírozási cél 300%-át! Gyakorlatilag 24 óra alatt a hazai cryptopénz-közösség összedobta 18 óriásplakáthely egy hónapos bérletére elégséges vagyont. Köszönjük!!!
 • Párhuzamosan ezzel sikerül is letárgyalnunk az újabb plakáthelyeket. A kihelyezés időzítése: első ütemben (ez várhatóan a következő hét vége) a korábban már említett 6 plakáthelyre kerülnek ki az üzeneteink, és rá egy hétre újabb 12 plakát fogja várni a gyanútlan járókelőket.
 • A második adagban sikerül néhány frekventáltabb metróállomás felületet is megszereznünk.
 • Ezzel párhuzamosan egész nap lázas kreatív munka folyt. A Bitcoin Budapest csapatának önként jelentkezőivel kiegészülve 34 ember több száz lehetséges ötletet vetett fel és vizsgált meg. Ezek kiértékelése és letisztítása még most is zajlik. Azt viszont már most el tudom mondani, hogy több különböző tartalommal találkozhattok majd az utcákon.
 • Kiválasztásra került a beígért mikrosite domain neve is, melynek regisztrációja már el is kezdődött.

Az anyagi jellegű támogatás mellett nagyon sokan jeleztétek, hogy bármilyen más téren (kreatív, design, ötletelés, webhosting, stb.) is szívesen segítenétek. Mivel eléggé az utolsó pillanatban kezdtünk bele a kampány előkészítésébe, így most kifejezetten pörgetni kell a munkát, hogy minden időre elkészüljön. Éppen ezért kevésbé van most lehetőségünk élni az összes felajánlással, azt viszont megígérhetem, hogy ha lesz legközelebbi kampány (márpedig lesz…), akkor szélesebb körben tesszük lehetővé a közreműködéseteket. További konkrétumok hamarosan!

Bookmark the permalink.

13 Comments

 1. Szia Csaba! Designban én is szívesen segítek. Most utazom Máltára (ahol nem mellékesen blockchain konferencia is lesz), mailben elérhető leszek. Szép napot!

 2. Kedves Csaba!

  Ha majd lesz időd, LN-el kapcsolatban írd meg azt a cikket. Nagyon bosszantó látni a mempool folyamatos szemetelését. Nem hiszem el, hogy ennyire egyenletesek lennének a legolcsóbb tranzakciók. Ez továbbra is egy szándékos támadás. A nov. eleji flippening kísérletből gondolom jó sok pénzük lett, azt “adják most vissza a közösségnek”. Etikátlan magatartás.

  Van-e rövid távon remény az olcsó, gyors használatra? Kallos Péter említett a legutóbbi videójában pár ígéretes fejlesztést. Ha ezek megvalósulnak, végleg le lehetne zárni a BCH-val való versenyt.

  • Esetleg egy publikus Trello board-ot össze lehetne pattintani a várakozó, folyamatban lévő és elkészült ötletekről, így jobban lehetne követni az eseményeket. Egy infó oszlopban meg vezethetnéd a kiadásokat, stb. így tényleg transzparens lenne a történet nem csak új poszt esetén. Van jó mobilappjuk is, nem lehet akadály az élő frissítés.

  • Hopsz, bocs, ez a posztra komment, nem neked reply, elnyomtam 😀

 3. üdv
  azzal kezdeném ,hogy nem igazán szoktam véleményt mondani ..de

  talán jobb lenne valamilyen jó “Ügy” mőgé beállni ( lenne hozzá médiatámogatás), hatékonyabb ,mint a plakátolás és lenne haszna ..valakik vagy valami számára ..
  a példa : Vegán támogatása hurrikán idején ..egy pillanatban több tizen ,talán százan
  segitették őt rigjeikkel..hátha most is müködne ( lásd a radio 1-es Balázs is kapisgálja a kriptovilágot ) ..csak kellene egy stratégia ..és ugrana rá a média

 4. Lesz mit mesélni az unokáknak… Volt az a játékpénz annó 2017ben aminek a népszerüsitésére pénzt gyüjtöttem a blogomon. Azok a régi szép idők

  • Azért remélem, hogy tartogat még a jövő néhány ennél is izgalmasabb témát az unalmas téli estékre a kandallónál a karosszékben ülve…

 5. Egy haverom helyett elmentem egy bank által szervezett előadásra, amit egy befektettési stratégiával foglalkozó ember tartott úgy, hogy kb. 7 éve foglalkozik a BTC-vel. Ebből 6 év 11 hónapot nyugodtan letagadhatott volna! 🙁

 6. Nem akarok ünneprontó lenni ,de nagyon fura érzésem van ezzel a kampánnyal kapcsolatban… olyan, mintha – önbeteljesítő lépésként – pont a tankönyvek szerinti utolsó fázisba lépne ezzel az akcióval az egész őrület, ami a szemünk előtt zajlik.
  Nyilván nem a magyarországi folyamatok fognak kihatni az egészre, ne úgy értsétek :)), de valahol jelképes mozzanat lesz ez, ahogy megjelennek majd a plakátokon…úgy érzem.

  Igen, tudom, hogy pl. már egy Indiában is évek óta használják a legnagyobb természetességgel, stb. ,de akkor is.
  Hiszen pontosan tudjátok ti is, hogy melyik szakaszt jelöli az a “mániában”, “amikor már az utca embere is arról beszél, hogy mi a tuti befektetés…” , hááát…, abból sok jó még nem sült ki eddig szerintem. – Értem, hogy ti pont nem ezt akarjátok tudatosítani az emberekben, de … leginkább ez fog átmenni.

  Persze ettől még évekig eltarthat ez az őrület (a dotcom lufi is vagy 4 évig fújódott, és, ha ezt az évet tartjuk a kriptók köztudatba robbanásának, ennek is lehetnek még évei), de fájdalmas lesz a kijózanodás, már annak, aki erre az egész életét, vagyonát ráteszi.

  Nem akarok a levegőbe beszélni, készülök egy komolyabb jegyzettel Csaba, abból a könyvből, amit már egy korábbi posztodnál is említettem, és szívesen megosztom majd veletek, mert jó gondolatébresztőnek, vitatémának, filózásra, egyáltalán Mondjuk, ha ennyi időm lesz, jó, ha februárra elkészül egyáltalán :D, de katasztrofálisnak tartom a szituációt elsősorban amiatt, mert:

  a) az infósok nem biztos , hogy értik a pénzügyi részét (hatásában, mechanizmusában)
  b) a pénzügyes területen járatosak pedig nem biztos, hogy értik az infós részét
  c) ugyanakkor mindkét oldalról ezerrel promózzák ezt az “új pénzügyi világot”.

  Ebből igazi robbanóelegy lehet…

  • Egy jó cikk a “lufi – nem lufi” témában:
   https://decentralize.today/dont-fall-for-the-hype-why-bitcoin-s-10-000-price-doesn-t-reflect-its-true-value-6b42a59fce0a

   A lényege: Sokszor fog még összeomlani az árfolyam, míg eljutunk a célba. De eljutunk, mert nem lufi. 🙂

  • Magamhoz írom, de Szenes hozzászólására reagálva fűzném még a mondanivalómhoz, hogy ez a másik ijesztő jel: amikor már egy bank szervezésében is megjelenik ez az egész, “mert nem akar lemaradni”, ez pedig nyilván azt a benyomást kelti az átlag felhasználóban / ügyfélben, hogy ez biztos “komoly dolog” – miközben valójában kevesen néznek mögé annak, amiről beszélnek, kevesen ásnak bele mélységében, csak “csatornázzák” a már-már túlcsorduló infómennyiséget, és próbálnak felülni a hullámokra.

   Őszintén mondom, áldja az eget, aki jó pillanatban szállt be, és még kevésből megúszta, egy óriási lehetőséget sikerült meglovagolnia, kapott egy ziccert az életében, amivel extrém rövid idő alatt milliomossá válhatott.
   Mindenki másnak – köztük magamnak 🙂 – , aki még úgy ahogy ésszel (értsd: a kockázatok tudatában, stb.), de valahogy próbál valamit csippenteni ebből a hype-ból, azoknak azt kívánom, hogy sikerüljön, bár a parabolikus görbére nézve van, hogy az az érzésem, hogy erre már csak hónapjaink vannak 😀

   Nem bírok szabadulni a tudattól ugyanis, hogy:
   1) Jelenleg kvázi magánpénz-kibocsátást magasztalunk az egekbe, mint zseniális új megoldást, miközben – tudom, hogy unortodox leszek – , de állítom: csak és kizárólag a jegybankok által kibocsátott pénz az “igazi pénz”, és hosszútávon ez fog nyerni. Most arról nem szeretnék értekezni, hogy ennek is vannak hibái, sőt, de…, de mégis.
   Szóval azt mondom, hogy a pénz tárolása, küldése, a pénzrendszer működtetése – AKÁR – lehet decentralizált – és akár anonim – miért ne? DE a KIBOCSÁTÁS NEM, biztosan nem, mert még egyszer: az magánpénz kibocsátás, ami első hallásra piszok jó, hogy kvázi neked és nekem is lehet, másodjára viszont akkor oda jutunk ,hogy bárkinek lehet, és az egész eljut a vásárlói pontok, kuponok v. egy sima elszámolási egység szintjére. Minthogy szerintem nem is ér többet jelenleg ennél az egész – tartunk vagy 1300 coin-nál? Oké, a BTC a fő, de …ma-gán-pénz-rend-szer.

   2) fix darabszámú pénz sosem lehet jó egy gazdaságnak, mert képesnek kell a mennyiséget dinamikusan változtatni. Tévhit, hogy a fix” az tuti, és az jó, mert nem fog inflálódni. ( Amúgy is azt rebesgetik, hogy ha szükséges, tovább is osztható bármelyik). Nem tudom, mi az igaz, de a pénz akkor jó , ha – unortodox leszek – NEM TÖKÉLETES. Látható hiszen, hogy pl. közömbösek vagyunk a pénz anyagával kapcsolatban ( azt sem tudjuk mi van egy bankjegyen, nem is vizsgálgatjuk, pedig még hamis is lehet, nem igaz? És már a fiatok is jobbára csak digitális jelek egy elektronikus számlán, kártyán… stb ) Eddig még pipa a kriptóknak is – látjuk ,hogy működhet, mert nem az “anyag”, a közvetítő közeg a lényeg, hanem amit megtestesít. De nem jó, hogy fix, nem jó, hogy magánpénz.

   3) Állítom, hogy: MEGTAKARÍTÁSI ESZKÖZ nem lehet egyben jó CSEREESZKÖZ és fordítva. Ezzel a jelenlegi pénzrendszer is küzd (dehogy küzd, mert nem is beszélnek róla, nem is hívják fel rá a figyelmet) – de a problémák többsége ebből adódik, hogy a jelenlegi pénznek előjogai vannak: korlátlanul felhalmozható, nem romlik, nem megy tönkre, szemben az árukkal ,a munkaerőddel, minden mással – a természettel. Ezért (is) kéred el érte a kamatot, mert elkérheted. (1 kiló krumplit mikor adnál úgy kölcsön, hogy 1,20-at kérsz vissza érte?)
   Beszélünk a fenntartható fejlődésről, miközben maga a pénzrendszerünk a legkevésbé az, könyörgöm. Nemhogy nem az, botrányosan szar és igazságtalan. És ez nem proli, nem szoci duma, pont, hogy nem is az a szint (Marx nem is említett egy szót sem a pénzről, nem is ok nélkül).
   És mivel felhalmozható a pénz, ezt , ahogy látjuk, meg is teszik, de ezzel egyúttal bizonyos ( földrajzi v. társadalmi értelemeben vett ) területeken pénzhiányos közeget létrehozva. Mert a nincstelen saját erőforrásait pazarolja , de a megtakarító MÁSÉT. Azzal, hogy elhalasztja a vásárlását (és elmarad a boltos bevétele, rárohad az áruja. Azzal, hogy kevesebb bért fizet a munkásának. Azzal, hogy kamatot vár el egy kölcsönért, egy befektetésért.).

   Ami értékes – azt nem cseréljük szívesen. Ami kevésbé az, vagy egyenrangúnak vélt, azt igen. (Az aranyalapú pénzrendszerek is ezért generáltak hatalmas válságokat – ahol ráadásul a pénzrendszert egy olyan nyersanyagra alapozták, amit úgy csak “találnak” – értjük az abszurditását? Ilyen értelemben a mai papírpénzrenszer még – biztos meglepő lehet a kijelentés egyeseknek – de sokkal jobb , mint az aranyalapú)
   Kik és hogyan válnak majd meg egy bitcoin-tól, ha az 10k, 100k, 1M?

   (Azt nem is fejtegetném, hogy jobb világot a jelenleginél ez biztos nem fog teremteni, hiszen egy olyan rendszerben, ahol a 21 millióból valakinek már közel 1 millió darabja van, az ugyanaz az aránytalanság, ha nem durvább, mint ami jelenleg a világban van )

  • Hova rohanjunk:) Egyébként kikerültek ma végre a plakátok és a microsite is működik, szóval kis türelmet és lesz róla post is 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *