Grayscale: A feneketlen kút

Valószínűleg az olvasók egy részének teljesen tiszta, hogy mi is az a Grayscale. Azoknak akiknek ez esetleg nincs meg: A Grayscale egy egyesült államokbeli szolgáltató, aki un. Trust formában bocsát ügyfelei részére Bitcoin és egyéb kriptopénzekhez kapcsolódó csomagokat, melyek mögött fizikai kriptopénz letét található.

A Grayscale az amerikai tőzsdefelügyelet kontrollja alatt álló szolgáltató, akinek az összes trustját a felügyelet hagyta jóvá, mely jóváhagyás megteremti a lehetőséget arra, hogy intézményi befektetők úgy vásárolják magukat bele a Bitcoin és egyéb kriptopénzek (pl. Ethereum, ZCash, stb.) növekedési potenciáljába, hogy ezzel együtt nem kell nekik megvásárolni, birtokolni, kezelni az eszközöket. Ennek teljes terhét átvállalja a Grayscale, ráadásul a igen komoly bónuszokat is fizet ügyfeleinek az árfolyam növekedésen túl.

A Grayscale üzleti modellje, azonban nem feltétlenül csak arra alapszik, hogy átvállalja a letétkezelés technológiai részét ügyfeleitől. Ennél sokkal fontosabb, hogy konkrétan tőzsdén kereskedhető termékről beszélünk, amit például itthon szépen rá lehet rakni TBSZ-re, majd kiülve az adómentességi időablakot szépen lehet realizálni a hozamot… persze nem feltétlenül ez a legfontosabb oka a Grayscale sikerének, sokkal inkább az a tény, hogy tőzsdén kereskedett termék révén olyan intézményi szereplők is bevásárolhatnak, akiknek egyébként a működési alapévük tiltja, vagy korlátozza, hogy közvetlenül vásároljanak Bitcoint és egyéb kriptoeszközöket. Márpedig – főleg a tengerentúlon – nagyon sok olyan éhes intézményi szereplő van már (nyugdíjalapok, alapkezelők, hedgefundok), akik már úgy járnak a Grayscalehez $GBTC-t vásárolni, ahogy a kisnyugdíjas rohan reggel a boltba tejért.

Maga a szolgáltatás nem újkeletű, hiszen már 2017-ben is írtam arról, amikor éppen a ZCash Trustot kezdték bejegyezni:

Magam is sokszor hivatkoztam erre, de a csapból is az folyik, hogy az elmúlt hónapok bődületes árfolyam növekedése mögött az intézményi befektetők állnak. Ennek az egyik legkézzelfoghatóbb jelét egyébként pont a Grayscale prezentálja, hiszen folyamatosan publikálják az be- és kiáramló eszközállományukat. Ez alapján tudjuk, hogy december hónapban szinte folyamatosan több Bitcoint vásároltak, mint amennyit frissen kibányásztak.

Ez azonban koránt sem tekinthető a csúcsnak. Ha a konkrét számokat nézzük, akkor a helyzet eléggé azt mutatja, hogy az intézményi befektetők éhsége nem nagyon akar csillapodni:

Grayscale BTC growing

Csak az elmúlt 24 órában 16244 Bitcoint vásároltak. Amivel a cég által kezelt bitcoin értéke már meghaladja a 22 milliárd dollárt. Ezzel a cég az összes létező Bitcoin 3%-át már birtokolja.

Ha ez önmagában esetleg nem tűnne fontos információkat, akkor ráadásként megjegyezném, hogy a Grayscale ügyfelei a $GBTC megvásárlását követően 6 hónapig nem tudják eladni a magvásárolt eszközeiket. Ha pedig 6 hónap után sem adják el, akkor nagyon komoly bónuszt kapnak a tartásáért… ezzel az incentívával gondoskodik a Grayscale arról, hogy a legtöbb ügyfelének ez a termék egyirányú utca legyen. Tehát itt nem olyan ügyfelekről beszélünk, akik ki-be ugrálnak a Bitcoinba, hanem valóban hosszútávú befektetőkről.

Apró érdekesség a fentebbi ábra kapcsán: Látható, hogy december 21 és január 10 között semmit sem változott a Grayscale bitcoin mennyisége. Ennek oka egyáltalán nem az, hogy nem volt igény akkor a $GBTC-re és nem is az, hogy mindenki elment téli szünetre. Egyszerűen a Grayscale ebben az időablakban ideiglenesen felfüggesztette az új befektetések fogadását. Tehát az elmúlt néhány nap bődületes növekedése leginkább annak köszönhető, hogy nagyon sok intézményi befektető már tűkön ült, hogy mikor fog tudni végre beleugrani a digitális aranyba.

A jelenleg elérhető legfrissebb adatok szerint egyébként így néz ki a Grayscale teljes portfoliója:

Grayscale product sheet
forrás: https://twitter.com/Grayscale/status/1351647612248748032/photo/1

December eleje óta egyébként a Grayscale hatalmas energiát fektet abba, hogy a $GBTC mellett promótálja ügyfelei felé a másik igen népszerű termékek az $ETHE-t is, ami ugye az Ethereum Trust terméket fedi:

Mindezzel feltételezhetően jelentősen hozzájárulva, hogy a tegnapi napon az Ethereum árfolyama is újabb csúcsot ért el, ezzel beelőzve a 2018-as eddigi csúcsértéket.

Jogos kérdés lehet-e, hogy a Grayscale sikere el tudja-e repíteni a céget a Wall Street legnagyobb szereplői közé, hiszen a növekedési üteme alapján a Grayscale $BTC terméke a világ leggyorsabban növekedő befektetési terméke volt 2020-ban. Mely állítást konkrétan a cégtől származik:

GBTC fastest growing investment product

Ez a tendenciából azonban egyáltalán nem következik az, hogy a Grayscalenek ne lenne oka előre menekülni, hiszen a Trust típusú befektetések kötöttsége egyáltalán nem szimpatikus minden befektetőnek. Sokan azt gondolják, hogy a Grayscale csillaga hamar le fog áldozni, ha egyszer átmegy vége a SEC-et bármelyik Bitcoin ETF kezdeményezés.

Persze azt látni kell, hogy a zászló rövidtávon biztos, hogy a Grayscalenek áll. Hiszen a mai napon beiktatásra kerülő Biden rezsim és annak pénzügyminiszter jelöltje (Janet Yellen) egyáltalán nem tapsikol a Bitcoin száguldásának… hiszen pontosan tudják, hogy a gyengülő dollár egyik legnagyobb nyertese a Bitcoin, mint menekülővaluta. Yellen elmúlt néhány napos megszólalásai kapcsán két dolgot emelnék ki: “Yellen nem keresi a gyenge dollárt!” illetve: “Yellen asszony szerint aggasztó a Bitcoin kapcsán a terrorizmusfinanszírozás és a pénzmosás kockázata

Utóbbi kapcsán egyébként helyén én is aggódnék, hiszen ha ez az állítás igaz lenne, az kétségtelenül komoly gondot okozna az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának, mivel eddig erre a célra javarészt az U.S. dollárt használták.. Márpedig egy ilyen fontos use-case elveszítése tovább gyengítheti a dollárt is. Ami – Yellen asszonynak – biztos nem jó.

Janet Ellen egyébként már közel egy évtizede fontos szereplője a világgazdaság szétrohasztásának, illetve a Bitcoin térnyerésének. Utóbbihoz vicces módon komolyan asszisztált még 2017 nyarán FED elnökként:

Yellen asszonyról annyit érdemes tudni, hogy 2013 decemberében váltotta Ben Bernanke-t a FED elnöki székében. (Erről anno itt a blogon meg is emlékeztem). FED elnökként nem kis szerepet játszott abban, hogy a 2008-2010-es válságot követően beütött a modern monetáris politika eszméje és ennek oltárán a világ pénzpiacainak logikája lesüllyedt a Monopoly táblajáték logikájának szintjére: “Ha nincs elég pénz, akkor majd nyomtatunk!“… Amire akkoriban ugye a “monetáris lazítás” kifejezést volt szokás használni.

What if the bank runs out of money.

Illetve szintén fontos megjegyezni, hogy 2015-ben Yellen FED elnökként nyilatkozta azt, hogy már annyira fantasztikus lábakon áll a világgazdaság a monetáris lazításnak köszönhetően, hogy a “mi életünkben már nem várható újabb pénzügyi krízis“.

Kétségtelen tény, hogy mind közgazdásznak, mind jósnak csapnivaló, de a jelek szerint pénzügyminiszernek még jó lesz. A poszton egyébként Steven Mnuchin-t fogja váltani, ezzel folytatva azt a tradíciót, hogy az USA pénzügyminiszterei konkrétan főállású bohócok:

Image: Steven Mnuchin, Louise Linton, Leonard Olijar

Lássuk be… ember (és felesége) még soha nem örült ennyire annak, hogy a nyakló nélküli pénznyomtatással szétrohasztja a saját gazdaságát. Meglátjuk hamarosan, hogy Janet Yellen milyen vidáman fog pózolni a kincstárban. Javaslom neki mintaként használni a Denver legendás pillanatát a Money Heist alábbi jelenetéből:

Denver from Money Heist

Ezekkel a kilátásokkal nem igazán várható, hogy összejönnek a Van Eck törekvése rövidtávon az ETF-re… ami azt jelenti, hogy relatív hosszú távon a Grayscale növekedési potenciálja garantált, ahogy azon további cégek-e is, akik szintén hosszútávon számolnak a Bitcoin növekedésével és közvetlenül pakolják át készpénzállományukat Bitcoinba. Ezen cégek listáját alább találjátok meg:

forrás: https://bitcointreasuries.org

Ezen cégek jelenleg az összes létező 5.79%-án ülnek. Mind az érintett tőzsdén jegyzett cégek száma, mind pedig az általuk birtokolt Bitcoin mennyiség napról napra növekszik… és ugye itt csak azokról a cégekről kapunk információt, akik tőzsdén jegyzettek, illetve bármilyen egyéb okból kötelezve vannak arra, hogy eszközállományukat a nagyközönség előtt felfedjék.

Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Grayscale® Litecoin Trust

    Market Price per Share* $295.00
    LTC Holdings per Share** $12.42
    Annual Fee 2.5%

    Egy ilyet max olyan kattint rá egy tbsz-re aki balek, vagy nem a saját pénzével szórakozik. Persze az is lehet hogy nem fedi a valóságot a saját honlapjuk, de akkor külön mókás a dolog.

    • A Trust/Befektetési jegy piacon azért nem példa nélküli, hogy a származtatott eszköz jelentős diszkonttal vagy éppen jelentős prémiummal vásárolható meg. Ezen azért ne lepődjünk meg. Bármelyik alapkezelő portfoliójából bármikor ki tudsz választani olyan terméket, ahol az eszköz és a mögöttes eszköz értéke/aránya jelentősen eltér. A Grayscalenél is van ilyen. Erre jó példa az általad is jelzett Litecoin Trust. Az alábbi oldalon bármikor megnézheted (https://www.bybt.com/Grayscale), hogy az egyes Grayscale eszközosztályokban mennyi a premium/discount arány éppen illetve, hogy az adott mögöttes termékből mennyivel is rendelkezik a Trust. Jelenleg közel 3 millió ETH-n, 1,25 millió LTC-n és majd 650k BTC-n ülnek. Az ETH kapcsán egyébként december eleje óta private placement zajlik, ami miatt nem lehet bevásárolni az alapba, ott várhatóan hamarosan egy jelentős ugrás lesz, ahogy újra megnyitják az alapot a publikum felé is.

      Annak általában jó oka van, hogy ha valaki Grayscale Trustot vásárol, erre talán a legjobb példa az, hogy nem tud mást vásárolni. Lásd itthon TBSZ-re egyelőre igen limitáltan tudsz vásárolni kriptót. Meg tudod ezt tenni a Grayscale alapokkal, illetve a VanEck féle ETN-t tudsz még TBSZ-re venni és szerintem kb ennyi is a kínálat. Abban teljesen igazad van, hogy perpillanat hatalmas a prémium szint a Litecoin Trust kapcsán, ám ha visszanézted az alap teljesítményét akkor láthatod, hogy pont ugyanúgy alakul az árfolyama, ahogy a Litecoinnak. Szóval az elmúlt néhány hónapban nem tettek rossz lóra azok az intézményi szereplők, akik Litecoin helyett Grayscale féle LTCN-t vásároltak. A aug/szept kibocsátási árhoz képest éppen most 880% nyereségben vannak. Ugyanezen időszakban a mögöttes termék: Litecoin árfolyama 225%-ot növekedett. Szóval nem… nem hiszem, hogy annyira balek lenne az aki egy ilyen terméket TBSZ-re rak…

  2. né, az MTGOX is ott van. ez vajh, még mindig a zárolt stex-szel bűvészkedő csődkezelő?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *