Őrület határán

Mivel jómagam csak 2013 év végén csatlakoztam a “kettyós bitkoin mániások” táborához, így nekem ez még csak a második testközelből végig nézhető Disbelief->Hope fázisom a kripto érában. Azt kell mondjam, kész csoda az a transzformáció amin a közösség végig ment az elmúlt néhány hétben. Számomra továbbra is a twitter az elsődleges számú hírforrás a crypto-space kapcsán és módszeresen dolgozom azon, hogy twitteren azokat az embereket kövessem akiknek a véleménye – szerintem – mérvadó lehet. Talán pont emiatt érezhetem úgy, hogy van egy relatív vegytiszta képem az általános hangulatról. Ezért is voltam iszonyatosan szkeptikus az elmúlt hetek szinte bámulatos árfolyam emelkedése kapcsán, hiszen ekkor ehhez még nem társult semmilyen komolyabb hurráoptimizmus. A hangulat azonban pillanatok alatt adaptálódott. A hosszú crypto-winterre oly jellemző depresszív hangulat után most újra mindenki a szép új jövőt sugározza. Mint nekünk ETF elhalasztás, mit nekünk az EKB újabb kriptopénz specifikus figyelmeztető kampánya, mint nekünk egy újabb szenátor, aki az USA dollár gyengülését látja a kriptopénzek mögött. A hurráoptimizmus szinte minden pillanatban tetten érhető.

Persze balgaság lenne komoly következtetést levonni a ‘zoknibábokkal’ teletűzdelt önmagából kifordított socialmedia alapján, még akkor is, ha az általam követett ‘celebek’ közül igen sokakkal volt lehetőségem az elmúlt két évben személyesen is találkozni, így van alapom az eldönteni, hogy kinek a szava ér is valamit. Ennél sokkal jobb és tisztább képet mutat a hazai közösség, különösen amikor egy olyan tét nélküli esemény miatt gyűlünk össze, mint pl tegnap a Bitcoin PizzaDay. A tegnap megtartott közösségi eseményen rengeteg régi arccal és nagyon sok új érdeklődővel volt lehetőségem találkozni, akiknek a szemében ugyanazt a csillogást láttam, pont úgy mint a 2017 nyarán megrendezett össznépi Bitcoin meetuppon, ami akkor egész véletlenül a Bálna Duna-parti teraszán lett megtartva.

A jelek szerint megtört a jég és túl vagyunk a crypto-winteren. A közösségi csatornákon újra pörög az élet, újra csordultig tele a Bitcoin mempool és már sokak készülnek az #altsareback hashtagekre is. Hogy a piac mennyit fejlődött az elmúlt bő másfél év alatt, mennyivel lesz a közösség okosabb, előrelátóbb, megfontoltabb és kockázatkezelőbb? Nos ennek kapcsán nincsenek illúzióim. Már készülődnek az újabb és újabb scammek… Itt a Bitconnect2.0, de ennél is nagyobb szemfényvesztésre készül az Ethereum csapata a Ethereum2.0 koncepcióval. Vitalik és barátai ezúttal is megváltják a világot és egy sokkal stabilabb, gyorsabb és kiszámíthatóbb táptalajt adnak a cryptopóniknak, macskáknak és egyéb cukiságoknak. Közben persze folyamatosan ostromolják a ETH-t annak nagy kihívói, mint pl a “mindenki a partnerem”-TRON, vagy a Cardano… és persze meg ne feledkezzünk a “mindösszesen csak 4 BR node-om van már csak, de azért még decentralizált vagyok” EOS-ról.

Közben a partvonalról csendben happolja el mindannyiuk elől a piacot a Binance, aki immáron saját blockchainjével csábítja magához a projekteket a többiektől, mely projektek olyan boostot kapnak az exchangetől, ami már önmagában is egyébként kimerítené a piac befolyásolást… ha ad1) ez bárkit is érdekelne ad2) nem egy olyan országba költözött volna a Binance, ami amúgy is az online szerencsejáték tilalmak megkerüléséből tartja fenn önmagát.

Hacsak nem jön valami oltári nagy pofára esés, akkor innentől cirka fél évet kell már csak várni arra, hogy megint a végtelenségig lehessen rajongani olyan altcoin projektekért, amik a következő crypto-winterben sorra fognak elvérezni (ahogy történt az elmúlt egy évben is…) mindannyiunk nagy bánatára és lehet majd megint szapulni a Bitcoint, hogy az mennyire lassú, drága, idejétmúlt és felesleges és majd milyen jól le fogja váltani az XYZ coin!

Persze mindennek meg van a másik oldala is. Hiszen senki ne gondolja azt, hogy a Bitcoin azért éli túl időről-időre a hype ciklusokat, mert… csak. Ennek megvan a maga oka és a Bitcoinnal egyre inkább megvan a maga kis érdekes szerepe. Ne feledjük el, hogy mi hívta életre… A világgazdasággal komoly gondok vannak, amit tovább tetéz a politikai populizmus. A modern politika egyre újabb és újabb eszközökhöz nyúl, melybe megjelenik az a fajta viselkedés, amit gyűjtőfogalomként csak trollkodásként szoktunk nevezni… Megjelenik a fenyegetőzés, a nyílt zsarolás, országok gazdasági ellehetetlenítése… ami persze mindig is fontos alapja volt, de az elmúlt évtizedekben ezt tudták elegánsan is intézni. Már ez lesüllyedt a twitter kontextus szintjéig. Kína és az USA között zajló szankció háború… mindeközben a teljes LatAm régió krízis, amiben éppen most Argentina készül csatlakozni a hitperinflálódó országok közé… És ha igazán őszinte akarok lenni, akkor akad itt a környékünkön is probléma bőven… Fura módon az emberben lassan már komolyan felmerül a kérdés: Tényleg eljutunk oda, hogy a világ legbékésebb és legnyugodtabb országa Oroszország lenne? Milyen érdekes…

Mindezek fényében talán nem is annyira kéne meglepődnünk azon, hogy a Bitcoin túlélt egy újabb hype ciklust és most újult erővel segíti azokat, akik alternatív csatornákat keresnek a őrület határán lavírozó világunkban…

Bookmark the permalink.

16 Comments

  1. Csak én várok még egy lefele kört 3700 ig? Igaz már kevés rá az esély, átvitte a 200 hetes mozgóátlagot is és tartja, de valahogy nekem ez túl korainak tűnik még a bikapiachoz. Októbertól vártam volna kb. Volumen se az igazi még..

    • Azt vettem észre, hogy itt is akárcsak a forex illetve részvény piacon fordítva történnek a dolgok.
      Év elején nem gondoltam volna, hogy mostanra elérjük a 8k-t, inkább év végére tettem volna ezt.
      Most meg úgy vagyok, hogy a 10k-t se tartom irreálisnak, sőt ha fölé megy, akkor tényleg elszabadulhat a hype.
      Ami érdekes, hogy az altok alszanak, sehol sincsenek a BTC emelkedéséhez képest. Persze ha az aljhoz nézzük, akkor azok is szépen emelkedtek, de tavaly ilyenkor 8k-s BTC körül teljesen más szinten voltak az altok.
      Én jelenleg altokban vagyok, de egyre jobban afelé hajlok, hogy a legtutibb a BTC.
      Ha visszamennénk a 4k alatti szintre, szerintem azt vennék és nem 10-15 különböző altot.

      • Egyszer már be lett itt mutatva a fórumon, hogy hosszú távon a btc mindent lenyom, az altok meg arra jók, hogy rövid távon minél több btct szerezz. Egyet is értek vele.

        • fórum=blog

          • És mi van az 5-6 éves projektekkel? Monero, Ripple, Ethereum, XRP, Litecoin.
            Ezek azért elég szépen tartják magukat.
            Mi van ha kiszélesedik a kriptógazdaság és tényleg eláraszt minden szegmenst?
            A BTC ugyebár fizetési érme, de maga a blokklánc rengeteg mindenre használható.
            Nem véletlen azért, hogy Variance is saját altcoin fejleszt, annak ellenére, hogy BTC hívő.

          • Érdemes hatalmas különbséget tenni a coinok és tokenek között. Ennek a letisztázásáért immáron közel 2 éve vívok ádáz szélmalomharcot.

            A Bitcoin célja, hogy ÖNMAGÁBAN értéket képviseljen és digitális, határokon átívelő csereeszköz legyen. Mi adja a Bitcoin értékét? Az a rengeteg munka ami mögötte van… nem ez nem – csak – a bányászatra vonatkozik. Sokkal inkább arra a több ezer vállalkozásra és több százezer szakértőkre, aki ma már fulltime azon dolgozik, hogy a Bitcoinra és a teljes kriptogazdaságra építsen szolgáltatásokat. Ahogy egy nemzetállam valutája mögött a nemzetgazdaság teljesítméyne áll, ugyanúgy a Bitcoin mögött annak a kripto-gazdaságnak az össz teljesítménye áll, akik hasznosítják a technológiát. Ide sorolandó az összes exchange, wallet providerek, fizetésforgalmi elszámolók, API szolgáltatók, konferencia szervezők, tartalomgyártók és mindenki más, aki ezeknél magasabb szintű szolgáltatásokat fejleszt (immáron ide sorolandó is az elkészült INLOCK platform is).

            A tokenek célja, hogy valamilyen KONKRÉT szolgáltatáshoz nyújtsanak hozzáférést vagy a tulajdonosuk számára adjanak bizonyos jogosultságokat. A token jellemzően valamilyen fizikai világban létező árucikk vagy szolgáltatás esetleg jogosultság digitálisan leképzett kivonata. Semmivel sem másabb mint amit pl Mo-n csinál a KELER a dematerializált részvényekkel. Csak mindez nem egy centralizált nyilvántartóban történik.

            Ha a való világból akarnék egy példát hozni, akkor a Bitcoin a pénz, amiből megveszed a mozijegyet, vagyis annak a digitalizált lenyomatát, azaz tokent. A Mozijegy értéke relatív stabil a vetítés időpontjáig, ám az időponthoz közel akár lehet sokkal értékesebb is, ha a kínálat beszűkül… ám van egy pont amit követően a mozijegy token már semmit sem ér… Hiszen a filmet már levetítették.

            Ez az a különbség, amit nagyon sokan nem akarnak megérteni. Ezért nézem nagyon fura szemmel, amikor nekifog a közösség felemelni “mozijegyeket” vagy éppen “mozijegy gyártó automatákat”… esetleg “mozijegy papír gyártókat”, ahelyett, hogy valójában a pénzben látnánk az értéket, amiből megvesszük a mozijegyet. A legfurább az (nekem), amikor az emberek tokeneket akarnak értékátadást helyettesítő eszközként használni. Olyan ez mintha a sarki közértben az esti mozijeggyel szeretnél kenyeret venni és fennhangon tukmálnád a pénztárosra, hogy: “Ez sokkal jobb mint a pénz, mert ebből ma este elmehetsz megnézni az Evendzserzt! És már mennyivel jobb már ez!“. Az eseteknek egy részében akár be is jöhet, hiszen van rá egy kicsi esély, hogy a pultos egyébként tényleg el akart volna menni aznap este moziba…

          • Engem érdekelne a felsoroltak mellett a BAT, a Brave böngészővel karöltve.
            Vélemény? Ellen vélemény? Asszem még nem nagyon volt róla szó itt a blogon. 🙂

      • Szerintem abból ne vonj le semmit, hogy a tavalyi 8k-s BTC árfolyamon mi volt az altokkal. Tavalyi 8k-nál csökkenő trendben követték az altok a BTC-t, így fentebb is tudtak maradni, míg megint egy évvel korábban a 8k-t BTC árfolyam akkor már éven belül 800%-os emelkedést jelentett, ami szintén komoly eredmény volt akkor. A mostani 8k-s szint a 3200-as mélyponthoz képest még a 300%-ot sem éri el, ami persze így is bámulatos eredmény, de koránt sem annyira nagy, hogy tömegesen vonzzon be újabb befektetendő tőkét. Mindazonáltal a valós fundamentális háttérrel rendelkező altok már idén is szépen teljesítettek (sőt túl is tejesítették a BTC-t), lásd pl a BNB tokent, ami várhatón az új nagyipari tokengyár alapja is lesz köszönhetően a Binance agresszív terjeszkedésének.

        • Veszélyes játékszernek tartom ezt a BNB-t, személy szerint nagyon óvatosan nyúlnék hozzá. CZ-ék elég pofátlanul pump n dumpolják a launchpad tokeneket és a BNB-t, nem lepődnék meg ha szemet szúrna a hatóságoknak.

  2. pfpfpfpfppfpffff

    “a világ legbékésebb és legnyugodtabb országa Oroszország lenne?”

    azért ide épelméjü ember nem jut el, lévén az oroszok hobbija a tömeggyilkosság. csak a jelen pillanatban is háborúznak Ukrajnában, Szíríában, és néhány afrikai országban + próbálják hatalmon tartani a lassan Aszad szintjére süllyedö Madurót.

    • Ebben teljesen egyet értünk… A fene nagy világpolitikai átrendeződés mögött hátterében valahogy mindig előkerül Oroszország. És egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövő háborúit már nem rakétával és katonai haderővel kívánja megnyerni.

      • OP, az oracle problémáról nem fejtenéd ki esetleg a véleményed bővebben? nekem konkrétan úgy tűnik, hogy az egész a bitcoin alapjai ellen irányulnak, de a közösség nagyon vevőnek tűnik a koncepcióra

        • Általánosságban érted a felvetést? Tehát hogy a blockchain koncepcióba hogyan fér bele az Oracle services, vagy valamilyen konkrét implementációra/megoldásra gondolsz?

  3. Megint nyomtattak egy kis tethert..látszik is az árfolyamon..Az lenne a kérdésem Csaba, hogy szerinted ez meddig tartható fenn? El tudják-e kapni őket? Ha jól tudom kb. senki se illetékes.. Milyen hatása lenne a piacra? Kőkorszakba visszarepítené?

  4. jó volt a tali. végre láttam a bloggazdát is 🙂 viszont kriptotéllel kapcsolatban eszembe jut egy honvédségi agymenés:
    tavasz nem akkor van, amikor a nap elkezd sütni, a madarak csicseregnek, zöldülnek a fák, hanem amikor parancsba lejön.

    * * *

    úgyhogy mindenki vigyázzon, nehogy ráfázzon 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *