CryptoGold: Újabb scam gyanús őrület a hazai piacon

Bár a mai napig szedi áldozatait a hazai piacon az Invia World, máris itt van az újabb ‘sárkányfű’ a CryptoGold nevű csodabányász platform.

A CryptoGold értékajánlata pofon egyszerű! Vegyél ma bányászkapacitást (gépet), amiért cserébe örök életig tartó mining powert kapsz. Ugye mennyire klasszikus? Persze, akik picit is ismerik a kriptobányászatot, azok már ezen a ponton látják, hogy mi itt a probléma. A hashing power vs. profitability nem egy egzakt arányszám, hiszen a kibányászott blokkok fix száma és a folyamatosan növekvő bányászkapacitás miatt, a meglévő erőforrások folyamatosan értéktelenednek el. A CryptoGold ezt a tényt felismerve alakította ki a saját üzleti modelljét, amely a következő módon (próbálja) garantálni a hosszútávú jövedelmezőséget: a megvásárolt hashing powerből megtermelt kriptopénznek csak az 50%-át adják oda napi elszámolással a felhasználónak a másik 50%-ot visszatartják hardverfejlesztésre. A cég hazai képviselőinek webcast prezentációs videóiban 1 Bitcoinos befektetésre 3 év alatt 3 db Bitcoin profitot ígérnek, ami lássuk be nem hangzik annyira rosszul… Már persze, ha fontosabb nekünk egy ígéret, mint a tények…

Az alábbi ábra mutatja a Bitcoin difficulty chartját az elmúlt két évben:

Nem kell nagy zseninek lenni ahhoz, hogy az ábráról leolvassa bárki: a Bitcoin (és egyéb kriptopénzek) bányászata igen komoly üzlet, amibe csak úgy ömlik a pénz és ezzel együtt arányosan növekszik a difficulty is. Hogy mi a konverziós ráta? 100%-nyi difficulty növekedés 50%-ban rontja átlagosan a profitabilitást. Ez logikus következménye a játékelmélet alapú profitelosztásnak.

A cég értékajánlata, hogy ezt a fajta folyamatos profitinflálódást kompenzálja azzal, hogy a saját profitunk 50%-át visszaforgatják hardverfejlesztésbe. Aki egy picit is konyít a kriptobányászathoz, az ezen a ponton ordít fel lelki fájdalmában, hiszen ha egy dolgot érdemes erről az iparágról tudni, az az, hogy a befektetett tőkét nagyon gyorsan vissza kell termelni hiszen az a difficulty miatt folyamatosan csökken. Tehát BÁRMI, ami a havi profitunkat csökkenti az drasztikusan tudja megnövelni az ROI-t. A kérdés innentől pofonegyszerű: vajon a CryptoGold feltalálta a digitális örökmozgót és megoldotta a bányászok legnagyobb problémáját?, Vajon, ha tényleg visszaforgatom a megtermelt vagyon felét és abból folyamatosan mining hardvert vásárolok, akkor ezzel hosszabb távon nagyobb profitot érhetek el? Vajon így tényleg lehet 1 Bitcoinból 2-3-at csinálni? NO WAI!

Számos szimulációt futtattam le, amikből folyamatosan az jött ki, hogy itt – sincs – semmi csoda. Ha még nagyon konzervatív difficulty adjustmenttel számolok (havi 20%) és azzal kalkulálok, hogy VALÓBAN az 50%-os visszaforgatott összeget 1/1-ben listaáron megvett bányászgépekbe forgatják vissza, akkor is a következő számok jönnek ki egy “5000$-os csomag” esetén:

Egy év alatt a hashing power 27%-kal nő a visszaforgatásnak köszönhetően és összesen 0.204 Bitcoint termelünk. Mindezt kicsit több mint fél bitcoinnyi befektetéssel

A második évben a visszaforgatásnak köszönhetően azonban már csak 3%-kal nő a hashing power és az összesített profit is mindösszesen csak 0.2210 BTC-re nő.

Így tünteti el a CryptoGold a befektetett Bitcoin felét 2-3 év alatt…

De persze a CryptoGold még ennyivel sem éri be, hiszen számtalan éhes szájat kell betömni, akik országról országra építik a saját networkjüket és adják el a “digitális aranyat”. A fenti kalkulációt úgy számoltam, hogy az 50%-os félrerakott jutalom egy az egyben megy a hardverfejlesztésben, ez viszont nem igaz. Ennek a 10-18%-a megy az MLM networkbe, tehát eleve ennyivel csökken a hardverfejlesztés. Ami egyébként nem olyan nagy krízis, hiszen eleve nem sokat javít a helyzeten ez a fajta hardverbe történő visszaforgatás. Ennyi erővel simán le is nyúlhatnák az egész összeget, bár tény, hogy így sokkal könnyebb marketingelni és egy laikus érdeklődő szemével ez legalább annyira logikusan bombaüzletnek tűnhet, mint amennyire bombaüzlet lassan már egy évtizede itthon a nyugdíjbiztosítás intézménye.

Mi mindezzel a probléma? Miért is mondom, hogy a CryptoGold lenyúlja a befektetés felét? (nem, egyébként ennél sokkal többet nyúl le, de erről picit később…). Vegyük azt a lehetőséget, hogy valaki most ma megvásárol egy korrekt cloud mining szolgáltatást. Mondjuk 5000 dollárért 40k TH/s SHA256d 2-3 éves kontraktust (ez egy kb. standard csomag, a Genesisnél is ekörül jönne ki a számla). A fenti kalkulációba betöltve ezt az eshetőséget a profit egy év után 0,369BTC, a második év végén pedig ez már akár a 0.39 BTC-t is elérheti.

 Ebből is látszik, hogy a legtöbb cloud mining megoldás már eleve sokkal rosszabbul termel mintha simán kriptopénzt vennél… Na az Invia World és a CryptoGold szolgáltatásai még ezeken is nyerészkedve növelik tovább a gyanútlan “passzív milliomos”-palánta veszteségeit…

Persze ezen annyira azért ne lepődjünk meg. Tény, hogy egy cloudmining képes lehet jelentősen listaár alatt megszerezni a mining hardvereket, sőt megfelelő lokációval akár az áram is jelentősen olcsóbb lehet… De ezen tényezők sajnos a gyakorlatban elporladnak a marketingköltségek vagy éppen az MLM network jutalékrendszerek oltárán.

De apropó MLM jutalékrendszer… 3500 dollárért 18.200 GH/s SHA256d??? Ez vajon hogy jön ki? 14TH/s-es S9+ ára 1300 dollár. Ha hozzáveszünk 3 évnyi áramszámlát is, akkor is megáll az egésznek az ára valahol 2500 dollár körül. Hogy akkor mi kerül ezen további 1000 dollárba? Ezt a fentiek fényében mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

Ui: A cikkbe szándékosan nem raktam be semmilyen linket… Véletlenül sem szeretném, hogy az én oldalamról kiindulva jutna el bárki is ehhez a szolgáltatáshoz… Mindettől függetlenül, minden meghivatkozott információ forrásával rendelkezem összegyűjtve, timestampelve, ha valaki esetleg mégis megkérdőjelezné ezeket. A CryptoGold két hazai networkerével is felvettem a kapcsolatot, akik sajnos a betanult szövegeken túlt semmilyen érdemi információt nem tudtak adni, de egyikük ettől függetlenül lelkesen hirdetik a facebookon, hogy:

 

Bookmark the permalink.

10 Comments

  1. És akkor a lelépünk szó nélkül aztán gyere utánam arra a nagyon apró szigetre ahova be vagyok jelentve variációt meg sem említetted..

  2. Egyébként van olyan cloud ami működhet? Mivel szerintem nagy árfolyamnönekedés előtt állunk mondjuk 5 éves távon biztosan, nehezen tudom elképzelni, hogy nem jobban megéri eleve BTC-t venni a befektetni szándékozóknak.

    • soha nem érheti meg. abból kell kiindulni, hogy ha X el tud adni egy szolgáltatást ami Y számára profitábilis, akkor X nem adná el, hanem magának végezné azt, amit elad.

      • Azért nem ilyen egyszerű, x nek nincs elég tőkéje y-ok nélkül. lásd ico-k.

        • Azért egy ilyen szolgáltatást elkezdeni eleve nem kis pénz. Valami számítási teljesítményt az elején mutatni kell legalább. A lényege, hogy a kockázatot átterhelik a későbbiekben a befektetőkre, a biztos profitért cserébe.
          Amúgy én is azt vallom, hogy jobb, ha magadnak bányászol, vagy egyszerűen veszel magadnak. Vagy mindkettő. Ebben az esetben biztosan nem vernek át, és te felelsz a “pénzedért”

  3. Megnéztem az árakat én is, pl. Zcash 320Hash/2000 dollár. Egy középkategóriás RX480/580, vagy egy jobb GTX 1060 teljesítménye. Jó kis cég ez na, a hülyének is megéri.

  4. A Cryptogold korábban indult, mint az InviaWorld. Már most több mint 100.000 ügyelük van é ski tudja még hányan csatlakoznak be.

  5. Sziasztok! Kérlek segítsetek megérteni, hogy ha a bányászás nem rentábilis, akkor hogyan fognak a cryptopénzek fennmaradni? (azt azért feltételezem, hogy egy felhőbányász cég még a jutalékokkal együtt is hatékonyabban bányászik, mint egy otthoni bányászgép. Vagy mégsem? )

    • A kripto bányászat már ma is vastagon profitábilis, sőt szerintem jó ideig még az is marad. Teljesen alaptalan, hogy a felhőbányászat hatékonyabb lenne mint az otthoni bányászgép. Azonos feltételek mellett a két alernatíva közel azonos hatékonysággal működik. A bányászat a nyers erőről szól (PoW esetén). Itt a hatékonyaságot max abban lehet mérni, hogy tud-e a felhőbányászcég nagyobb rendelkezésreállással, stabilabb internettel, hatékonyabb hűtéssel és főleg olcsóbb árammal funkcionálni. Ha igen, akkor és csak akkor tud hatékonyabb lenni, de ez a hatékonyság messze nem olyan mértékű, ami miatt az MLM network jutalékainak elvonása után is hatékonyabb tud maradni. Erre bődületes példa a CryptoGold, vagy az Invia World, de a BitClub Network is.

      Ha valakinek kivitelezhetetlen az otthoni mining bármilyen okból, de mégis szeretne részülni ebből az iparágból, az vagy keressen olyan céget, ami korrekt feltételek mellett üzelemtet neki bányászgépet (egyre több ilyen van itthon is), vagy pedig keressen egy hagyományos/normális cloudminer céget, ami nem nyeli le a profit nagy részét network jeligére. Ebből is van jónéhány

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *