NFH#2: A HODLER spekuláns?

Folytatom a megkezdett cikksorozatot. Az előző fejezetben közösen kitárgyaltuk a Bitcoin és a buborék témakörét. Most következzék a második fejezet: Vajon a HOLDER egy spekuláns?

Megmondom őszintén erre a kijelentésre csaptam leginkább a homlokomra. Ha a HODLER a spekuláns, akkor a daytrader az mi? Spekulánsabb Spekuláns? Persze érlelgetve némileg a fogalmakat kétségtelenül el lehet fogadni a HODLER spekuláns mivoltát, már persze ha eltekintünk a spekuláns fogalom valódi tartalmától. Nyilván érdemes tisztázni a HODLER és a spekuláns fogalmakat, ha ezekben konszenzus tud születni, akkor már sokkal könnyebb lesz eldönteni a két fogalom relációját.

Ki is a HODLER és mit is csinál?

A vizsgált “népcsoport” nevének eredete a HOLD, azaz megtartani szóra vezethető vissza. A betűcsere oka kettős, eredendően egy poénos bitcointalk cikkre vezethető vissza, de az idők során kapott egy másodlagos kifejtést is: “Hold On for Dear Life”. Ezen fogalom okán alakult ki a hodler kifejezés, ami azon emberekre utal, aki úgy száll be a Bitcoinba/kriptopiacba (avagy lényegében bármilyen más nem konvencionális assetbe), hogy nincs exitplanje. Csak annyit rak be, amennyit már nem akar viszontlátni később fiatban. A hodler nem vak, nem hülye és igen nagy tévedés, hogy a HODLER nem költ a vagyonából. Miért ne költenénk? Aki veszi magának a bátorságot, hogy picit beleássa magát a kripto-szubkultúra mélyebb bugyraiba az igen hamar találkozik azzal a ténnyel, hogy itt bizony már léteznek olyan tartalmak, amikor KIZÁRÓLAG bitcoinból lehet megvásárolni. Nyilván trendi dolog bitcoinból kifizetni egy cappuchinot Prágában a Bitcoin Coffeeben… tényleg az, magam is kipróbáltam, de egyre több olyan tartalom, projekt, ideológiai kezdeményezés létezik már, amit kizárólagosan kriptopénzből lehet elérni/támogatni.

Szóval ki a HODLER? A HODLER kripto-optimista (nem pedig kripto-anarchista!), aki a megtakarításainak egy részét kriptopénzekbe rakja, nyilván megpróbálja ezt ésszel tenni. A nagy értékű kriptopénzek mellett ha lehetősége engedi, akkor nyomot követ olyan új kezdeményezéseket is, amik lehetőség szerint SZÁMÁRA is hasznos termelnek, ezeket pl ICO fundrisingen keresztül támogatja. Nem kifejezetten érdekli az árfolyam, mert pontosan tudja, hogy jó helyen van a pénze és nem ül fel egy-egy alapvető FUD-nak. Másrészről viszont a HODLER tisztában van azzal is, hogy a kriptovagyonért csak saját maga felel, ezért folyamatosan elvégzi a házi feladatot (DYOR) és meghozza a szükséges döntéseket a vagyonának gyarapítása és/vagy értékállósága érdekében.

A számomra jó kripto-optimista a vagyonát Bitcoinban avagy esetleg egyéb kriptopénzben méri, nem pedig USD-ben, vagy bármilyen más fiat alapú pénzben. A HODLER hosszútávú célja a kriptovagyonának gyarapítása. Ezt jellemzően alacsony kockázatú ügyletekkel, folyamatos extra forrásbevonással és hosszabb távon realizálódó invesztíciókkal (pl. ígéretes ICO befektetések) éri el.

Na és ki a spekuláns?

Nem feltétlenül szeretnék etimológiai elemzést végezni a kifejezés kapcsán, szerintem senkinek nem kell bemutatni a spekuláns fogalmat. Inkább fókuszálnék a cikk szempontjából releváns tényezőkre:

  • A speki a vagyonát valamilyen nagyon likvid, jellemzően fiat alapú értékben méri.
  • Számára igenis fontos az árfolyam, de irreleváns az árfolyam tendenciájának iránya. Mindegy a piaci tendencia, lehet bull, lehet bear, mindkettő komoly profittal meglovagolható.
  • Vagyonának nagy részét – ha teheti – hot walleten tárolja a gyors reagálási lehetőség okán. Sőt, ezen accountokra nem ritkán “automaták” (robotok) vigyáznak, vagy minimum stop-loss orderek.

A spekuláns fő célja: a preferált pénznemében (mely általában valamilyen fiat pénznem) gyarapítsa a vagyonát a lehető legrövidebb idő alatt. Ennek érdekében magas kockázati mutatókkal játszik, amibe bőven belefér a rövidebb távú veszteségek realizálása is.

Szóval a HODLER == spekuláns?

Bár a két fogalom általam összegzett leírása egyértelműen ellentmond egymásnak, azonban tény, hogy a fogalmak tágabb értelmezése azért ad mégis némi teret az agyalásnak.

Példa okán vizsgáljuk meg azt, hogy vajon a HODLER a tevékenységével érdemben spekulál-e az árfolyam növekedésére? Mivel a kérdéses csoport a hosszútávú megtartás híve, ezért olyan vagyont zárol a saját cold-walletjein, ami ezáltal kikerül az adott fizetőeszköz cirkulációjából. Ha ez véges mennyiségben előálló (digitális) tárgy értékmérőként funkcionál és ezen véges mennyiségű tárgy egyre nagyobb része kerül tartósan zárolásra, akkor ez azt eredményezi, hogy a napi cirkulációban egyre kevesebb tárgy (kriptopénz) tud részt venni, ami ténylegesen árfelhajtó hatást tud generálni. Hiszen a kereslet-kínálat árfolyam befolyásoló hatásában fontos tényező a cirkulálódó vagyon mennyiség. A HODLER-ek úgy gyengítik a kínálat oldalt, hogy közben folyamatosan keresletet generálnak, ez pedig közvetetten piaci érték növekedést indukál. Persze ezen logikai következtetés azért tartalmaz egy igen komoly logikai bukfencet is. A HODL tevékenység csak abban az esetben eredményez közvetett árfolyamnövekedést, ha annak mértéke meghaladja az infláció mértékét. Márpedig a Bitcoinhoz hasonló kriptopénzek igen komoly inflációs mutatóval rendelkeznek köszönhetően a bányászattal.

Példaként kezelve a Bitcoint: ennek éves inflációs rátája jelenleg 4,3% körül mozog. A ráta azt mutatja, hogy az év elején létező bitcoinok mennyisége mennyivel fog gyarapodni az év végére. Ezen mutató a Bitcoin monetáris politikájának része, ami kimondja, hogy négyévente feleződik a bányászatért járó jutalom. A következő rewardfelezés 2020-ra várható. A HODLER-ek zsákolása direkt módon csak akkor okoz árfolyamnövekedést, ha az infláció során generált új coinok mennyiségét meghaladó mértékben lépnek be újabb hodlerek. Ez havonta 54.000 bitcoin felszippantását igényli, aminek piaci értéke havonta közel 600 millió dollár a mai árfolyam szinten. Tehát éves szinten 7 milliárd dollárt is meghaladó vásárlóerőt kell produkálni ahhoz, hogy fennmaradjon a jelenlegi equilibrium szint. Nyilvánvaló, hogy a képlet ennél némileg összetettebb, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy a bányászok a kitermelt coinok 100%-át azonnal a piacra öntik, sőt jogosan feltételezhető, hogy a nagyobb farmok a kitermelt coinok igen nagy részét ugyancsak HODLolják. Ráadásul az egyenletbe szintén illene belevonni a meglévő coinok cirkulációját és a valóban spekulatív esetleg vásárlási célú és csak money transferre használt coinokat is. De mindezektől függetlenül az biztosan kijelenthető, hogy a HODLing tevékenység árfolyamra történő kihatását sokban tompítja maga az infláció.

Nézzünk egy megint másik aspektust:

  • A HODLER hosszútávra rendezkedik be és egy olyan jövőképre apellál, amit rajta kívül az emberiségnek csak nagyon kicsi része ért és ismer még. Amennyiben jól “lóra tett”, akkor a korai invesztíciója hatalmas értéket képviselhet a jövőben. Ez tekinthető egyfajta spekulációnak? A válasz ebből az aspektusból kétségtelenül az: igen.
  • A spekuláns rövidtávban gondolkozik és olyan vagyontárgyat halmoz fel amit MA tud elkölteni, amiből MA lesz bónusza, amiből MA tudja megvenni az áhított vagyontárgyat.

Összegzés

Ha a szembeállított fogalmakat azok logikus értelmében vizsgáljuk, akkor egyértelműen igazolható, hogy a két fogalomnak semmi köze nincs egymáshoz. Ha viszont kissé eltávolodunk az alapfogalmaktól, akkor tetten érhető számos olyan tényező, ami arra utal, hogy a hosszútávú vagyonfelhalmozás és zárolás végső soron nem feltétlenül organikus módon erősíti az árfolyamot, amit fel lehet fogni egyfajta spekulációként. Függetlenül attól, hogy ez az egyes szereplők részéről tudatos vagy sem. Ez a fajta tevékenység végső soron gyengíti az árfolyam organikus mozgását, ami miatt kevésbé tud érvényesülni a volumenből (cirkuláció hiányából) fakadó korrekció, minek eredménye, hogy amikor valóban beszakad a piac, akkor viszont bődületes zuhanás következik be. (flash crash)

 

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Fura, hogy nem nagy itt a tolongás.

    Jó cikk. Gyakorlatilag egyet értek minden sorával, de szerintem hiányos.

    Én inkább három kategóriába sorolnám a kriptopénzbe fektetőket:

    1. Spekuláns
    2. Stupid HODLER
    3. Smart HODLER

    Az elsőt elég jól leírja a cikk, ahhoz nem is nagyon tennék hozzá semmit.

    A cikk többi része szerintem a Stupid HODLER-ről szól.

    “Példa okán vizsgáljuk meg azt, hogy vajon a HODLER a tevékenységével érdemben spekulál-e az árfolyam növekedésére? Mivel a kérdéses csoport a hosszútávú megtartás híve, ezért olyan vagyont zárol a saját cold-walletjein, ami ezáltal kikerül az adott fizetőeszköz cirkulációjából. Ha ez véges mennyiségben előálló (digitális) tárgy értékmérőként funkcionál és ezen véges mennyiségű tárgy egyre nagyobb része kerül tartósan zárolásra, akkor ez azt eredményezi, hogy a napi cirkulációban egyre kevesebb tárgy (kriptopénz) tud részt venni, ami ténylegesen árfelhajtó hatást tud generálni. Hiszen a kereslet-kínálat árfolyam befolyásoló hatásában fontos tényező a cirkulálódó vagyon mennyiség. A HODLER-ek úgy gyengítik a kínálat oldalt, hogy közben folyamatosan keresletet generálnak, ez pedig közvetetten piaci érték növekedést indukál.”

    A fentebb leírt HODLER (avagy befektető) ráül a bitjeire és várja, hogy a többiek érdeklődjenek iránta. Különös bizsergés fogja el amikor amikor a coinmarketcap-en 10-20-50 %-os áremelkedést lát a belépési árához képest, és búskomoran, szorongva telik a napja, ha vaskos mínuszok vannak a táblázatban, de persze rendületlenül bízik, hogy “jó lóra tett”.

    A baj az, hogy a tevékenységével mégis csak egy ponzi sémát üzemeltet, mert meglévő coin-jai számszaki értékét a többiek vásárlása növeli.
    Lényegében mindent megtesz azért (talán akaratlanul is) hogy coin-jai még csak véletlenül se váljanak PÉNZ-é ugyanis a cold wallet-jein deep freez állapotban tartja őket. Ez pont az ellenkezője annak amit szeretne. Ezért Stupid!
    Szerencsjáték zsetonokká degradálja le ezt a fantasztikus techológiát, és ezzel megfosztja ez ‘egyszeri embert’ ráeszméljen a benne rejlő lehetőségekre.

    A Smart HODLER persze ugyanúgy öncélú. De nem csak árfolyam növekedést szeretne látni, hanem értéknövekedést!

    Megérti, hogy a COIN-OK FORGALOMBA HELYEZÉSE AZ Ő FELADATA!! Nem másra vár.
    Megérti, hogy papír walleteken meg hw tárcákban tárolt bitekből soha nem lesz PÉNZ!

    Egy Smart HODLER nem kezd nevetséges síránkozásba, hogy pl. Charli Lee-nek ilyesmit kelljen írnia:
    http://digitalcash.hu/2017/08/17/mit-mondott-charlie-lee-litecoinrol/

    Inkább a kriptotőkéje egy meghatározott részét – pl. 15% – kifejezetten arra fordítja, hogy azzal a megmaradó 85% értékét növelje.

    Ezért ennek a 15% egy bizonyos hányadát meghirdeti eladásra (localbitcoins, vagy hasonló). Kínálatot tart fenn. Elérhetővé tesz, de nem közvetlen árfolyam haszon reményében teszi.

    Továbbá ha valamit elad, aminek az ára nem kennyérre kell, azt saját választott coin-jában hirdeti meg és csakis azt fogadja el annak ellenértékeként. Teszi azért, hogy a figyelem az adott coin-ra irányuljon és ezért hajlandó átmeneti veszteségeket is elkönyvelni.

    Az a coin amelyben a saját felhasználói sem hisznek, és nem HAZNÁLJÁK PÉNZként(!) SOHA nem fog PÉNZé válni és csak idő kérdése, hogy örökre eltűnjön a süllyesztőben, vagy valamilyen minimális eszmei értéken pislákoljon, nulla likviditással.

    A fentiek alól a Bitcoin már némiképp kivétel, mert fizetőeszközként is elfogadott itt-ott.
    ( De a Bitcoinnal meg más bajok vannak:
    https://smartereum.com/3681/90-of-the-mining-power-is-owned-by-16-miners-in-bitcoin-and-11-miners-in-ethereum-says-emin-gun-sirer-el33th4xor/ )

    Szóval hajrá SMART HODLER-ek, népszerűsítsétek a coin-otokat és hozzátok forgalomba!

    • Ez így van. A régi szép időkben még a bitcoin tulajdonosok egymást győzködték, hogy fizessenek vele, legyen igény az elfogadóhelyek kiépítésére-követeljék (hiszen nem ördöngőség, csak egy pénztárcát kell csinálni). Ezt az irányt sikerült eltéríteni egy szuper spekulációs eszköz létrehozására, ezzel megásva a sírját az ilyen pénznek.
      Csak egy kitérő: Egyik ismerősöm élelmiszert gyártott, amit persze szeretett volna jól felfuttatni. Kitaláltuk, hogy összefogunk és amerre járunk, mindenhol ezt fogjuk kérni, mert ez valami isteni jó. Mivel sikerült elég nagy csapatot baráti alapon összerakni, kimutatható eredménye volt a megrendelésekben. Bújtatott reklám akció volt. Sajnos a nagyok gyorsan letolták a polcokról, a tescoban meg hiában érdeklődtünk az árufeltöltőtől, hogy végre mikor lesz náluk is kapható 🙂
      Az, hogy elfogadják csak egy üzleti húzás, hiszen minden kereskedő lehajol minden forgalomnövekedésért. Ha ez kell, hát legyen, mégha úgy kell ez nekik, mint púp a hátukra. Az egyszerűség ellenére mégsem terjed rohamosan. Perszehogy nem, hiszen az embereknek eszük ágában sincs elkölteni, majd csak ha 1000 szerezett és ha már ezerszerezett, akkor megvárják a tíz ezerszerezést. A propaganda erről szól és meg van támogatva reklámokkal, meg mindenféle huncutsággal.
      Van egy kis olyan üzenete is, aki kriptoval fizet, az merész, bátor, modern és persze lázadó. Előfordulhat, hogy ez a jövő, de meggyőződésem, hogy a mostani kripto “fizeőeszközök” hamuján lehet csak ezt elérni….ha lehet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *