Take it easy…

Az ember elmegy néhány napra nyaralni, megmászik 3 hegyre elegendő dimbet-dombot, naponta 5-10 percet rászán a twitter, reddit és egyéb források átnézésére és mit lát: Ömlik mindenhonnan a katasztrófázás, a félelemkeltés és minden más. Tisztára olyan ez az egész, mintha a bitcoin üzletben mindenki újszülött lenne. Tényleg az emberek nem éltek még a 2008-as pénzügyi válságnál? Kína banolja az ICO-kat, Kína mégsem banolja az ICO-kat, csak felfüggeszti azokat amíg nem dolgozza ki a megfelelő kereteket. Kína banolja a bitcoin exchangeket, áhh kacsa, mégsem kacsa, vagyis kicsit kacsa mert tényleg banolja, de csak a Yuan-crypto kereszteket, tehát akinek már van bitcoinja, az boldogan tradelheti, de a kapu bezárul, csak OTC-n keresztül tudnak innentől kínaiak újabb pénzt beemelni. És mint tudjuk a kínai nép törvénytisztelő és mindig betartja a vezérkar minden szent szavát. Nyilván ezért ugrott fel az átlag 16 millió Yuanról a heti localbitcoins.com statisztika 30 millióra… Majd jött a hétfő és csatlakoztak a konzervatív nyugati gazdasági médiák is. Wall Street Journal és a Bloomberg is vastag blokkban hozta le, hogy itt a bitcoin világ vége, kínai banolja a bitcoint, ja meg az exchangeket. A hab a tortán, hogy a JPMorgan vezére Jamie Dimon élő egyenesben kijelenti: “A Bitcoin egy csalás”. Legyek rossz indulatú? Vajon ez a kijelentés előtt a JPMorgan mekkora mennyiségben rakott be btc short pozíciót?

Hogy miért nyitotta ki a száját Dimon? Dimon és cége blockchain, cyptocurrency ellenes, utálják ezt a piacot mert nem értik? Meg a francokat. Kifejezetten blockchain párti a cég, saját enterprise belső blockchain rendszerük van, amihez nemrégen integrálták a Zk.Snarks algoritmust a Z.Cash-sel kötött megegyezés keretei között. Pontosan ismerik a technológiát és azt, hogy mi van mögötte. Nyilván emberünk besokallt attól, hogy egyre több korábban egyébként bitcoin szkeptikus wall-street guru is elkezdett nyitni a bitcoin felé. Valószínűleg az sem tetszett emberünknek, hogy a zerohedge által lehozott statisztikák szerint a nagyhalak körében végzett felmérésből kiderül: szerintük a legtöbben a bitcoin longolják.

Bull marketben longolj! Bear marketben: shortolj és gyártsd a rémhíreket és álhíreket, majd még többet shortolj!

És, hogy mindez ne legyen elég, ma jött az atomrakéta, egy újabb pletyka, ami úgy egyébként akár bele is férne az összképbe: A kínai szent nép bankja kiállít egy saját cryptocurrency-t, ami kb olyan mint az USDT, de a Yuanhoz van kötve, majd ezt követően megtiltja, hogy CNY-ből (Yuan) vásároljon bárki is Bitcoint, helyette csak a CNYT(?) használható. Miért jó ez? Azért mert így totálisan fogják tudni kontrollálni, hogy ki mikor miből mennyit vételezett. Ez a story teljesen beleillik a kínáról kialakult képbe és úgy egyébként egy tökéletes mintapéldája a kontra-produktív szabályozásnak. Nagyjából ez az egy apróság állhatott az elmúlt cirka két hetes kínai eredetű fud hadjárat hátterében. Kínai hatóságoknak eddig is nagyon szúrta a szemét a Bitcoin, mint pénzügyi forradalom. Nem véletlenül tiltották meg idén januárban a pénzügyi szektor számára a nyílt kereskedést. Most tovább folytatódik a hadjárat, bezárják a licenccel nem rendelkező tőzsdéket, amik újra nyitnak amint lesz licencük. Közben kvázi “persona non grata” flaget kap a Bitcoint a vöröseknél, ami helyett az ország hivatalosan rá lesz kényszerítve egy a PBoC által kibocsátott crypto valuta használatára.

[commercial_break]

A legjobb, hogy az egész előző bekezdés is valójában csak egy újabb pletyka, nyilván újra majd pénteken fog megszületni a hivatalos álláspont, hogy hétvégére megint agyonverjék az árfolyamot.

Ezzel elérték, hogy az amúgy is bear pályán lévő Bitcoint árfolyama$ 5000-ről lecsorogjon $4000 körülre, ahol látványosan kitart a támasz. Idén már nem lesz újra $5000 dollár a BTC? El kell könyvelnünk, hogy idén a BTC mindösszesen csak ‘szánalmas’ 400%-os hozamot tudott produkálni? Milyen szégyen. Ülj be bitcoin, egyes! (sarcasm)

És, hol van itt még a november? Hol van itt még a Segwit1x vs Segwit2x történet és a szent karácsonyi háború a “Bitcoin” név birtoklása felett? Lesz itt még bőven történés. A #HODL-erek pedig csak néznek ki a fejükből és nem igazán értik, hogy itt bárki is miért strapálja magát…

Pedig annyi jó dologról lehetne postot írni, már majdnem kész a Lightning Network technológiai bemutató cikk, közben a Japánok (GMO) 7nm-es technológiával készült asic chipekből építenek szuper bitcoin miner farmot, a Bitcoin Cash kapott néhány roppantul giga tranzakciót, amiben Bart Simpson módjára írták tele a blockchain tábláját vicces üzenetekkel, stb-stb.

Bookmark the permalink.

12 Comments

  1. … egy IOTA Tangle írást is kaphatnánk? 🙂

  2. Egyetértek. Gyönyörűen ellenáll a pletykáknak és a banki verbális intervencióknak, 10-15% esés/emelkedés benne van pakliban bármikor. Ez nem részvény, kötvény vagy dollár, így az okoskodó elemzőházak annyit tudnak mondani, hogy majd valamikor esetleg kipukkadhat. Vagy nem. Ilyet lehet mondani bármire ami még nem történt meg a történelemben. Hivatalból szerepelni kell, nagyokat mondani és védeni a saját házukat és a jövőjüket. 2008-at is ők csinálták, kb. ennyire érdemes a JP hülyeségeire hallgatni, akkor miért hallgattak? 2-3 kínai hír és 2 komolyabb beszólás együtt eredményezett 15% mínuszt. Erős kis bika ez.

  3. A már kiadott ico-knak pl NEO vajon mi lesz a sorsa? Az most egy dolog, hogy padló vannak, de ha huzamosabb a tiltás, akkor fel sem állhat onnan?
    Vagy van még valami esélye?

  4. Globális támadás indult meg a Bitcoin ellen. Lehet, hogy egyre jobban fog ez durvulni. Ahogy nagyobb lesz a tét, úgy fognak a bankárok hangosabban kiabálni és gyalázkodni.

  5. Annyit hozzátennék, hogy más úgy #HODL-ernek lenni ha év elején vettél, vagy adja isten tavaly, tehát az a “problémád”, hogy a 2k-n ($600on) vett BTC-d ment le 5k-ról 4kra, vagy ha mostanság szálltál be (pl jómagam), vettem az 5król esés után valahol 4.3 környékén, HODL mentalitással, de akkor is összeszorul a gyomrom mikor reggel blockfolio azt mutatja épp 3.9. Mert ha minden jól megy nem kell parázni, hosszútávra, 10k-ra (meg 100k-ra) apellálva vásároltam, de a kisördög mindig ott van, hogy mivan ha annyira ütik a btc-t, hogy nagyobb a baj. (azon egyáltalán nem parázok hogy jajj, miért nem 3.9-en vettem 4.3 helyett, az nemérdekel mert tényleg #HODL)

    • Teljesen igazad van, és valóban jómagam is bőven vettem 2500USD körül júniusban, majd 2 hónapot malmoztam a folyamatosan zuhanó árfolyam egy jó hónapig. ez egy ilyen biznisz.

    • ha 10% bukóban már gyomorgörcsöd van, akkor túl nagy a poziciód, csökkentsd, mert +-30% elmozdulás itt kb majdnem mindennapos.

  6. Anno úgy szólt a hír, hogy az LTC már nagyon közel van az atomic swap implementálásához Azóta csináltak is vmi próbát, ahol nem volt fee. Kb mennyi idő szokott ez lenni IT berkekben, hogy élesben is elinduljon egy ilyen teszt után? A hamarosan itt heteket vagy hónapokat jelent?

    • Inkább a hónapokra tippelnék. Jelenleg három népszerűbb lightning implementáció készül, ezek kereszt kompatibilitása egyelőre még nem tökéletes. Ez mindenképp előfeltétel.

  7. “Tisztára olyan ez az egész, mintha a bitcoin üzletben mindenki újszülött lenne. Tényleg az emberek nem éltek még a 2008-as pénzügyi válságnál?”

    Magam részéről ezt a jelenséget “társadalmi amnéziának” szoktam nevezni: a felgyorsult tempó és hírözön okán begyulladt és sajog a társadalom rövid távú memóriája, nem jut eszébe, hogy látott már olyat korábban: ha emlékeztetsz egy egyént pár hónappal/évvel ezelőtti fajsúlyos történésekre (PONT A JPM mondja ezt…?!), simán elszégyeli magát, jóváírja a pontodat. A tömeget azonban viszi magával a média, minden szabad figyelmet megragad és leköt. Ami így egyre kevésbé kap elég időt regenerálódni, felocsódni, gondolkodni… ennek részben az egyéni “digitális memóriakiterjesztés” is okozója szokott lenni. Nem nagyon kell már pl. számokat-szövegeket megjegyezni, régen sokkal jobb memóriája volt a szellemüket művelőknek.

    Ma még “veszélyezetett terhes” a kripto piacunk globális penetrációja, úgy teljességében. Ez a veszélyeztetés sokszor felmerül bennem az itteni beszélgetéseink kapcsán is, hogy amíg kevesen vagyunk, milyen gondolatokkal befolyásolunk folyamatokat… nem szabad lebecsülni a pillangóhatásokat, de egy blogot meg nem lehet jelszóval védeni… 🙂 úgy gondolom csak akkor fog tudni felnőni a kripto piac (toobigtofail állapotba), ha a régi rendszer kellően adaptálja, át tudja menteni a hatalma egy részét ide (ez történik JPM-nél, de OTP-nél is) és ennek van pozitív oldala is, viszont ennek kielemzésébe mélyen, csak a társadalom-kontrollt végző szervezetek mennek bele. Hiszen a láthatatlanságot kedvelő demagóg terrorizmus is valós veszélyforrás a társadalomra, nem csak az “élősködő közvetítők”, amiket legyőz a kripto forradalom.

    Ugyanakkor ott van az Omise, ami valós társadalmi problémát old meg az ottani geopolitikában (is), lehet, hogy a kriptók új “határvonalakat” fognak felrajzolni az országok térképére, így ha a kriptóvilágban akarsz élni, talán költözni is kell.

    Kicsit olyan ez a veszélyességi kérdés, mint a transzhumanizmus kapcsán az MI vs.ember vitakör, és a kimenetele is hasonló: aki hamarabb adaptálja, óriási (tisztességtelen?) előnyre tesz szert a később indulókkal szemben – ezt mindenki tudja. Csak nem mindenki néz szembe a saját, belső érzelmi ellentmondásaival. 🙂

  8. A pozitív oldalát kell nézni. Hagy keltsék csak a pánikot legalább ismét jönnek a jó kis long beszállók.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *