Bitcoin: van itt fundamentális háttér?

Nagyon gyakran kerül elő a cryptocurrency-k kapcsán az a mondás, hogy nincs mögöttük semmilyen fundamentális háttér, tiszavirág életűek, csak aktuális hype hajtja őket és néhány év múlva már csak egy poros emlék lesz mindenki fejében, hogy egykor volt egy ilyen hóbort is. Persze ugyanezt mondták sokan már 4-6 éve is, és láss csodát, a bitcoin megütötte a 2700 dolláros határt május 25-én kora délután. Ezt követően jelentős korrekcióba kezdett és oldalazás mellett stabilan 2000 USD felett tudja tartani a piac az árfolyamát. Előttünk a nyár és ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a bitcoin, altcoin közösség is elmegy nyaralni. Persze addig még jó eséllyel lehet néhány komolyabb kitörés:

Bitcoin 1 órás chart 05.25-05.29 között. szélesedik az Ichimoku felhő!

A 35%-os korrekció bár komoly aggodalomra adhatna okot, de látható, hogy a rövid letörést stabilabb oldalazás követett és az Ichimoku felhő előrejelzése alapján jöhet a növekedés. Egyébként a május 25. csúcsot követően a számos nevesebb elemző egészen 1400 USD-ig várta a korrekciót. Persze mindez ellenére is lehetne a BTC-t (pláne az altcoinokat) lufihoz hasonlítani, hiszen mégis milyen fundamentális háttér áll már ezek mögött? Ugye lényegében csak egy blockchain amit egyedül a forgalom tart életben.

Egyrészt ne rohanjunk el azért a forgalom mellett, mint fundamentális tényező. Még akkor sem, ha egyébként nyilvánvalóan nem az. Május 25-én a vezető cryptocurrencyk napon belüli forgalma meghaladta a 4,3 milliárd USD-t, ezzel bár még nem tud csatlakozni az elitek klubbjához (NASDAQ, DJIA), de a legtöbb régiós tőzsdét már bőven túlszárnyalja. Jelenleg egyébként a teljes cryptocurrency piac teljes piaci kapitalizációja 70 milliárd USD körül van aktuális árfolyamon.

Fundamentális háttér szempontjából kifejezetten kiemelhető a teljes Pacific Ring, ahol egyre nagyobb az érdeklődés a coinok iránt. Sorra jelentik be az államok (Japán és legutóbbi éppen Ausztrália), hogy hivatalos, másodlagos fizetőeszközként kezelik a jövőben a bitcoint és eltörlik a kettős adózásról szóló rendeleteket. Indiában már olyan szinten kvázi elsődleges fizetőeszközként használják plédául az Ethereumot, hogy a kormány kötelezővé tette a lakosság kezében lévő cryptocoinok regisztrációját május 31-ig. Találgatások szerint a helyzet kezelése kapcsán felmerült a digitális fizetőeszközök illegalizálása is. Dél-Korea nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy a világ legnagyobb Ethereum és Bitcoin tőzsdéjét hozza létre, ezzel párhuzamosan nyílt tőzsdei jegyzésre bocsájtotta az Ethereum és Ethereum Classic coinokat ETF-en keresztül, amivel nem kicsit befolyásolta e két altcoin piaci értékét. Bőven adott ezzel lehetőséget nyerészkedni az arbitrázson.

Mindezek hátterében nem meglepő, hogy két hete már a CNBC is vezércikkben hívta fel a befektetők figyelmét az US-t érintő gazdasági és pénzügyi instabilitás kapcsán a tengerentúli részvényekre és a bitcoinra, amit nemes egyszerűséggel a digitális aranyként aposztrofáltak.

A fundamentális háttér szempontjából talán a legkiemelkedőbb idei évi akció a Consensus 2017 rendezvény volt, ahol a Bitcoin közösség képviselői (83% mining hashing power és potom 2 millió bitcoinnyi wallet bírtokos) hozta meg többet között a Segwit2Mb döntést, melyről már részlet cikket írtam a múlt héten. A rendezvényen egyébként számos egyéb fontos fundamentális döntés is született. Például a széles körű bitcoin ETF kibocsájtási lehetőség megteremtése. Szintén kiemelendő az RSK platform (Rootstock sidechain) hivatalos megjelenése is, ami a bitcoin blockchainre épülő smart contracting platformot hoz létre ezzel adva egy újabb fontos értéket a bitcoinnak. Ez utóbbi egyébként a már meglévő Ethereum alapú smart contracting platform kvázi koppintása, tehát itt kevésbé tudnak mellényúlni a fejlesztők. A smart contracting lényege annyi, hogy a szerződni akaró felek egy blockláncban hitelesítik a szerződésüket és annak feltételeit, amely ezt követően a blocklánc elválaszthatatlan része lesz, azt felrúgni, vitatni nem lehet, ahogy persze manipulálni sem. A RSK platform célja, hogy a smart contractinghez világos kereteket határozzon meg.

[commercial_break]
Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. off: ugy tunik a smart tickerek jobb oldalon megalltak mukodni 2015-ben…

    • Valóban 🙂 Már egy ideje gondolkodom, hogy rendbe rakjam a kódot ami miatt anno egyáltalán működtek, vagy kidobjam az egészet. Jelenleg készül egy újabb ticker board ami jobban passzol a blog aktuális témáihoz (coinok). Majd annak az előrehaladása fényében eldöntöm, hogy mi legyen a régi tickerrel.

  2. Köszi a cikket, nem hallottam erről a smart contract dologról eddig. Jól hangzik csak nehéz elképzelni, esetleg valami konkrét példa?

    • A smart contratokról készül egy részletesebb cikk hamarosan, de addig is néhány alapvetés: A smart contractok leprogramozott algoritmusok amik pontosan tartalmazzák, hogy mi kell ahhoz, hogy azt a felek megkössék, mi ennek a feltétele, hogyan néz ki a teljesülése és minek kell történnie, ha teljesül a kontraktus. Ez mind algoritmus, jellemzően peer-to-peer elven és közösségi hitelesítéssel.

      Néhány nagyon egyszerű példa erre: decentralizált ingatlan bérbeadás (airbnb nélkül), vagy kocsifuvarozás (uber nélkül). Ezeknek az értelme ugye az kimarad a közvetítő így kimarad a közvetítői díj is.

      Hasonló smart contractok állnak néhány közösségi finanszírozás mögött is, erre egy nagyon sajnálatos példa a “The DAO firm”. Erről majd részletek a téma kapcsán készüli cikkben. Mondanám, hogy vicces egy story, de ennek kapcsán szakadt szét az Etherium és az Ether Classic chain és egyébként alapjaiban rengette meg a bizalmas az egész smart contracting koncepcióban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *