Zcash (ZEC) – praktikus tanácsok bányászathoz

Néhány éve követem a cryptocurrency bányász közösségeket és időszakosan bele-bele ugrok egy-egy konkrét coin farmolásába is. Most éppen a Zcash van a soron – akinek nem mond semmit a Zcash (ZEC), annak erről részletes cikk: [link], amivel kapcsolatban megosztanék néhány friss és nem annyira friss tapasztalatot.

Egyrészt a Zcash erősen ASIC mining ellen védett algoritmus, így várhatóan hosszú távon védett a folyamatos bányász erőforrás leértékelődéstől. Erről a témáról az előző cikkben már részletesen írtam, de gyakorlati szempontból azt prognosztizálom, hogy azok a bányász gépek, amik MA képesek profittal termelni, azok legalább egy évig képesek is lesznek ezt hozni. Optimális körülmények között ez akár még több ideig is fennállhat. A bányászati felezési idő a Zcash kapcsán is 4 év, hasonlóan a bitcoinhoz. (felezési idő: Az a pont amikortól már csak fele annyi jutalom jár egy block kibányászásáért). A jó hír, hogy a Zcash kapcsán még csak az első félévnél tartunk. 

Gyors kitekintés arról hogy mi is a bányászat: Ha most találkozol először ezzel a kifejezéssel, akkor minden bizonnyal értetlenül állsz az előtt, hogy mi is ez és miért is lehet ebből (crypto) pénzt keresni. A legtöbb crpyto pénz esetén maga a fizetőeszköz (legyen az akár bitcoin, LTC vagy akár Zcash) a bányász tevékenységért cserébe kerül ‘kifizetésre’ a bányászoknak. Ez az egyetlen módja annak, hogy új coin keletkezzen. Ezt kvázi fogadjátok úgy el mint a pénznyomtatást. A bányászok a munkájukért cserébe teljesen új addig ki nem adott cryptopénzt kapnak. A bányászat egy nagyon bonyolult számításigényes művelet, amit ráadásul egy algoritmus folyamatosan képes bonyolultabbá vagy éppen egyszerűbbé tenni, függően attól, hogy éppen mennyi aktív bányász van és mekkora sebeséggel tudnak bányászni. Ez az algoritmus szabályozza, hogy közel azonos ideig tartson egy block bányászata ma és egy év múlva is. A bányászat nem feltétlenül egy hobbi, amiért a munkaállomásunk erőforrásait csutkán kihajtva (crpyto) pénzt kapunk. Valójában ez a folyamat a tranzakciók hitelesítésében játszik szerepet. Nagyjából 2,5 percenként kerül kiadásra egy-egy újabb blokk, ami tartalmazza az éppen futó ZEC tranzakciókat is. Tehát a bányászok valójában a tranzakciók hitelesítésével foglalkoznak. A hitelesítés során kerül eldöntésre, hogy a Zcash blockchainből éppen utalni kíván darabka valóban a küldő tulajdonában van-e és jogosan rendelkezik felette. Ez kvázi azonos folyamat mint amit a bankod végez amikor egy utalásodnál elvégzi a fedezet vizsgálatot. Ahogy a bankszámlád teljes tartalmát nem tudod gyorsan elküldeni kétszer két különböző helyre (ezzel új pénzt generálva), ugyanígy nem tudod ezt eljátszani a blockchainben található Zcash coinokkal sem. Ezen folyamatot a bányászok biztosítják. 

Aki nekifog a saját szakállára bányászattal foglalkozni, az folyamatosan bele fog ütközni a niceHash nevű szolgáltatóba. Ez szó szerint annyira egyszerű mint a faék. Eldöntheted, hogy eladni vagy venni akarsz bányászati erőforrást. Az olvasó szempontjából eladók vagyunk, tehát kiértékesítjük a saját erőforrásainkat, amiért cserébe jutalmat kapunk. A jutalom viszont bitcoinban (BTC) kerül kifizetésre. Tehát hiába farmolsz Zcasht (ZEC), valójában BTC-ben kapod meg a kitermelt ZEC ellenértékét aktuális árfolyamon. Márpedig minden bizonnyal azért akarunk Zcash-t bányászni, mert abban látunk fantáziát és annak a jövőbeli felértékelődésére akarunk spekulálni.

[commercial_break]

Mi kell ahhoz, hogy belevágj a ZEC bányászatba:

  • Kell hozzá egy ZEC pénztárca. Magad is feltelepítheted a ZEC pénztárcát, azonban ezzel érdemes nagyon vigyázni. Hihetetlen mennyiségű bitcoin vált az elmúlt években örökre elérhetetlenné azért, mert desktop gépekre telepített pénztárcák alatt összehalt a hardver és mentés hiányában a wallet és annak tartalma örökre elérhetetlenné vált.
  • Másik megoldás, hogy valamilyen kereskedelmi platformnál regisztrálsz pénztárcát. Ahogy korábban is említettem és a Kraken.com-ot használom, de emellett számos más platform is rendelkezésre áll. Itt is érdemes alaposabban körülnézni, nem kevés platformról derült ki az elmúlt években, hogy vagy trehány módon kezelték a biztonságot és bebuktál az ügyfelek pénzeit, vagy akár eleve kétes módon kezelték azt és akár a rosszhiszeműség is feltételezhető.
  • Emellett persze ott van alternatívának a bányásztársaság által biztosított technikai ZEC számla ahova a kibányászott blokk jutalmának arányos részét kapot. Ez utóbbi az esetek nagy részében tényleg csak technikai számla, csak komoly megkötésekkel (értékhatár felett) tudsz róla kiutalni. Hamburgert nyilván nem erről fogsz vásárolni a sarki bitcoin hambisnál…
  • Ha megvan a ZEC számlád, akkor kell hozzá egy jó gép, ami képes profitot termelni. Ennek kiszámolásához csak keress rá a “ZEC mining calculator” szavakra googleben, vagy itt van egyből egy konkrét link egy profit kalkulátorhoz. A használata pofon egyszerű: megadod a gépedben lévő GPU várható bányászati hash rate-jét, azt, hogy a GPUnak mennyi a fogyasztása és, hogy mibe kerül nálad az áram ára. Alább egy konkrét példa nVidia GTX780Ti-re:

  • A meglévő géped hashing teljesítményének megállapításához, vagy kezdj el rajta bányászni és kiderül, vagy a következő wikipédia linket keresd ki a kártyádat: -link-
  • Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben a géped csak nagyon alacsony profitot tud termelni vagy akár a kitermelt ZEC mennyiségének aktuális értéke még az áramot sem tudja fedezni, akkor érdemes-e fejleszteni csak a bányászat miatt. Komplett új gépet venni magánszemélyként csak a bányászatra szerintem igen rizikós művelet, azonban ha az otthoni géped profitrátája lényegesen meg tud ugrani egy GPU (videókártya) cserével, akkor ennek az árát simán vissza tudja termelni a bányászat akár néhány hónap alatt. Nem beszélve arról, hogy van egy új videókártyád… 🙂 Minden ilyen jellegű kérdés kapcsán érdemes a profit kalkulátorokhoz fordulni.

Még egy nagyon fontos észrevétel: Május hónapot írunk amikor ezt a cikket írom. A cryptocurrency farmolás egy nagyon számítás igényes művelet, amihez a GPU/CPU üveghangon van hajtva. Az üveghangon hajtott GPU vagy CPU üveghangon hajtja a számítógéped hűtését. Ez egyrészt hangos, másrészt pedig sok hőt ad le. A nagy nyári melegben ez azt eredményezheti, hogy nem fog tudni teljes kapacitással üzemelni a bányász szoftver, ha nem megfelelő a hűtés. Ráadásul egy bányászattal foglalkozó gép mellett nem fogsz aludni a hő és a hang miatt. Ezeket érdemes figyelembe venni, ha bányászatra adod a fejed. Persze, ha van egy jó hűvös pince, ahova el tudod zárni a gépet és biztosított a szellőzés, akkor ez nem lehet gond. Az otthoni crypto currency farmolásra a legidálisabb időszak a késő őszi, téli időszak, amikor a számításigényes művelet során keletkező hőt nem kell további elemktromos áram felhasználással hűteni (légkondícionális, ventillálás), hanem gyakorlatilag felhasználható akár hőleadásra.

Oké, hírtelen ennyit az alapokról. A következő cikkben már egy konkrét ZEC mining folyamatot fogok bemutatni lépésről lépésre, azoknak akik nem tudják ezt megvárni és most bele akarnak ebbe vágni, azoknak egy szamárvezető:

  • Ha windowson akarsz mineolni, akkor: ZEC miner 0.3.3b klienst töltsd le.
  • Regisztrálj a suprnova.cc bányásztársaságnál egy accountot és készíts egy workert.
  • Legfrissebb videokártya driver! Ez az alap. Ha a videókártyádat lehet tuningolni, akkor keress valamilyen ésszerű és még hűtéssel kezelhető beállítást.
  • A ZEC miner suprnova.bat-ba írd be a szükséges paramétereket és már mehet is a mining.

Hajrá! Részletek hamarosan…

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. köszi kiprobálom, na meg még beruházok egy masik vgara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *