748 Sol/sec Zcash (equihash) teljesítmény egy GTX 1080 Ti kártyából

A korábbi Zcash cikkben már említettem, hogy egy eléggé ütött-kopott gamer géppel (4 éves szerzeményem) fogtam neki a Zcash bányászatnak. Hírtelen ötlettől vezérelve és némi költés/megtérülés számítás, plusz némi internetes utánajárás után úgy döntöttem, hogy megnézem mit lehet most kihozni a piacon elérhető legjobb nVidia asztali GPU-ból. Ez egyébként a Nvidia Geforce GTX 1080 Ti-ből a ROG STRIX verzió, amire rápakoltak 11Gb memóriát. A beruházás nem volt olcsó, ennyiből vetten anno a bitcoin ASIC minereimet is, viszont az előzetes kalkulációk alapján, ha tudja hozni a kártya az elvárásokat, akkor legkésőbb 4 hónapon belül visszatermeli a saját árát. Az eredményt már ellőttem a címben (748 Sol/s), de álljon itt akkor a screenshot is az első körös mérésekről:

Mint a screenshoton is látható ezt az érték az abszolút túlhúzon állapotában tudja biztosítani a kártya. Ez nem kifejezetten egészséges, valószínűleg rövid távon a kukában landolna a kártya (lásd 82-83C hőmérséklet). Ezért megelégedtem a gyári “OC” profillal, amin fixen hozza a kártya a 700Sol/sec-et 64-68C-os hőmérséklet mellet. Aktuális árfolyamon (102USD) havi 180USD bevételt tud termelni a kártya, így valóban teljesülni látszik a feltevésem, hogy kb 4 hónap alatt visszatermeli a kártya a teljes árát. Majd az idő előrehaladtával jelzem itt a blogon, hogy miként alakul a megtérülés.

[commercial_break]

Saját post ajánló a bányászat témában: Ha nagyon nem mond semmit neked a crypto pénz (ZEC, bitcoin vagy bármi egyéb) bányászat folyamata, de érdekel, akkor a következő postomban erről részletesebb leírást találsz: Zcash (ZEC) – praktikus tanácsok bányászathoz


A Zcash témával foglalkozó cikksorozat első részében a bitcoin mellett létező alternatív coinok térhódításáról írtam. Ha érdekel, hogy mik ezek az alternatív coinok és mi milyen módon védettek az ASIC mining ellen, akkor olvasd el ezt a cikket: Zcash (ZEC) – újra bányászunk!


Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Üdv!Ezt a havi 180 usd-t úgy számoltad hogy éjjel nappal 0-24-be megy a kártya?Csak mert nekem is ilyen kártyám van persze vizhűtéssel ami igy 35 fokon megy!És birja a tuningot is 2100 mhz-en teszteltem!Amúgy a 84 fok még nem lenne sok mert ref kártyának az az alap hőfok játék alatt!De én nem merném 0-24-be járatni mert nincs rá garanciám a vizhűtés miatt!

    • Ezt a havi 180 USD-t május elején számoltam és írtam, mára ez a szám már teljesen más, hiszen folyamatosan változik (jellemzően nő) a difficulty. Igen, 0-24-ben mennek a kártyák, máshogy nem is nagyon van értelme bányászni és nem, a 84 fok az egyáltalán nem jó, ahogy egyébként a 2100 mhz sem feltétlenül szerencsés. A bányászat nem arról szól, hogy üveghangon kihajtjuk a kártyát. A fenti cikk csak egy próbáról szól, de ez egyáltalán nem életszerű a valóságban. A kérdéses kártya 120%-os power limiten tudja hozni ezt a 740 sol/s értéket, ehhez képest 2000Mhz GPU-n 85%-os power limittel is tud simán termelni 680-690 sol/s-et. A különbség a megtermelt ZEC mennyiségében minimális, ellenben az elfogyasztott áramban igen jelentős.
      Ez a kártya a mai siralmas ZEC árfolyammal és az igen magas difficultyval havonta tisztán 132 dollárt termel.

  2. Aham megfogadom a tanácsodat és most énis csak 80 %-on hajtom a kártyámat kb igy is 660-680 sol/s-en megy havi szinten max 10-15 dollár veszteség zec-ben!Amúgy húzva volt hogy 800 sol/s is volt!Amúgy szerinted megéri csinálni ezt a zcash bányászatot?illetve megérné még mondjuk 2 db 1080 ti-re beruházni?Most ezen gondolkodok!

  3. Szoval, ha jol ertem, akkor leginkabb ugy erdemes a mining-ba bele kezdeni, hogy egy modern, komoly teljesitmenyu VGA kartyaval indulni, ha koltseghatekonyan akarom?
    Es akkor egy ilyen 1080 Ti kartyat bele lehet dugni valami olcsobb oreg alaplapba is, harmatos procival es eleinte akkor nem is kell 1000 W-os tap, eleg egy jo minosegu gyengebb is, ugye?
    Tehat, hogy a penzt elsosorban kartyaba fektetni, a tobbi kezdetben lehet oreg meg gyenge, csak a tap legyen jo minosegu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *