Magamról (/NOW)

Harmincas éveim végén járó blogger vagyok, cca. tíz éve bloggolok aktívan, bár eddig nagyon más témákban tettem ezt. Magamat leginkább informatikusnak tartom, azon belül is amivel legtöbbet foglalkoztam az az IT biztonságtechnika, a Bigdata (Elasticsearch, HDFS) és az alkalmazás performancia management; 2000 és 2007 között igen sok közöm volt kis hazánk egyik leghírhedtebb IT biztonsági vállalkozásának sikereihez.

/NOW:

Amivel most leginkább foglalkozom az a Machine Learning és a cryptocurrency mining. Amivel leginkább szeretnék foglalkozni, az ezen kettő témának (márhogy az ML és a Cryptocurrency) összehozatala egy nagy projektté. Persze még messze a cél, de sikerül komolyabb eredményeket felmutatni egy olyan automatizált platform elkészítése kapcsán, ami segíthet hasznos predikciókat készíteni. Addig is ‘mellékállásban’ készítem a saját altcoin GPU mining farmomat, ami perpillanat éppen így néz ki:

My GPU mining farm @2017.05.31

A képen egyébként 22 GPU van elrejtve, összesen 6000 Sol/s hashing powerrel, de már látható az előkészítés a bővítésnek, terveim szerint június végéig 40 GPU-ig szeretném felbővíteni a rendszert.

Technológiailag szeretek szemben úszni az árral. Bár mindenki a underclockolt ATI Radeon kártyákra esküszök én ezzel szemben – szerintem – sikeresen hoztam ki a legjobb hashing performanciát ZCash (ZEC) kapcsán az nVidia GTX 1060-as (3Gb OC) belépő szintű kártyákból. Stabil 310 Sol/sec teljesítmény 90-100W körüli fogyasztással.

A kibányászott coinokkal természetesen kereskedek is. Trading platformként a KRAKEN-t használom. Bár nem a legnagyobb forgalmú platform, de az egyik legrégebb óta stabilan működő tőzsde, amivel kapcsolatban ugyan időről időre felröppen a bennfentes kereskedés gyanúja, de még így is sokkal stabilabb (számomra) mint bármelyik szuper trendi tőzsde ami cryptocurrencyk százait teszi elérhetővé.

A KRAKEN konzervatív portfoliója miatt némileg limitált a számomra elérhető altcoin típusok mennyisége, de nincs okom panaszra, mindent elérek amivel valójában akarok is kereskedni. Személyes kedvenceim manapság a bitcoin mellett: ZCash (ZEC), Litecoin (LTC) és persze az Ethereum testvérek (ETH és ETC). Aktívan figyelem és várom a ZenCash megjelenését is és bevallom néha bele-bele nézek az XRP, REP és STEEM (STR)-be is, bár ez utóbbiak jellemzően inkább buktákkal végződnek, de összességében nincs okom panaszra. Én úgy kezelem, hogy játékpénzzel játszom… Törekszem rá, hogy ez a szellemiség meg is maradjon hosszútávon. A megtermelt (bányászat és kereskedelem) haszon egy az egybe megy bele a mining rigek bővítésébe. (így lesz a 22 GPU-ból 40…)

/IN GENERAL:


Néhány éve foglalkozom Bigdata alapú APM (performancia management) megoldással és ezen keresztül a bigdata koncepció témakörével: “My team is working on to build up an unstructural bigdata solution for application performance management (APM) on ELK technology stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana). Key targets: Preventive incidens and problem handling based on trend and behaviour analysis with machine-learning solution and better understand performance related processes, continous delivery, continous improvement of services and UX (User Experience), CX (Customer Experience) factors.” Mindennek leginkább az architekt oldala ami hozzám legközelebb áll.

Bár mai napig az informatika adja a kenyerem, de – ahogy szokott az lenni -, ahogy érik az ember úgy kezd nyitni a világ egyéb csodáira. Ennyit talán a munkáról, nézzük mi a helyzet azzal, amikor “pihenek”: önjelölt öko mániás, akit sokkal jobban érdekel az, hogy mennyivel olcsóbb lenne a világ, ha komolyan vennénk a megújuló energiákat, mint az, hogy mekkora ökológiai lábnyomot is hagyok magam után, mindemellett az optimalizálás/egyszerűsítés avatatlan bajnoka, képes vagyok napokig szüttyögni valaminek a leprogramozásával, amivel azt követően napi 5-10 percet spórolok meg az életemből… egyszer biztos megtérül, persze nem nekem. Mindemellett meg technokrata aki meg van arról győződve, hogy nem kell ahhoz pénzügyi zseninek lenni, hogy néhány okos módszerrel, jól végiggondolt logikával és persze a technológiai/fundamentális elemzés nagyágyúival még az olyan alul szabályozott piacokon is szépen lehessen pénzt keresni, amitől egyébként a szakik óva intik az isten adta jó népet.

Ja és persze a bor. Családi vonalon érintett vagyok egy nagyobb borászatban. Ugyan a szakmához végképp nincs semmi közöm és nehezen tudnám magam elképzelni mint “borász”, de ettől még ez a vonal is érdekel és szívesen foglalkozok néhány dologgal a borászat körül és még szívesebben fogyasztom annak a végtermékét.

Hogy mi nem vagyok: nem vagyok pénzügyi szakember, nem vagyok portfólió mágus és biztosan tudom, hogy a saját vagyonomon kívül senkinek a pénzét nem szeretném gondozni. Nem szeretnék senkinek tuti tippeket adni a biztos meggazdagodás reményében, de a honlapon keresztül szívesen megosztom, hogy én mit teszek mindennek reményében.

Ha maradt volna még nyitott kérdés, elérhetőség: info@variance.hu

Csabai Csaba (blogger)

Ui: A mellékelt kép természetesen csak illusztráció. A googleben találtam a “majom gyerek biznicben” keresőszavak beírása után…

Szólj hozzá: