Bitcoin Cash: Túl az első 2016 blockon

Azok közé tartozom, akik kevést esélyt adtak volna még augusztus elején, hogy akár csak fél éven belül is de sikerülhet összehozni 2016 blockot a Bitcoin Cash láncon. Mint, ahogy azt a tegnap éjjel írt postban már jeleztem: nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat. Ma a kora reggeli órákban sikeresen befejezödött az óramű pontossággal beállított 2016 blockos period aminek hatására a bitcoin nodeok újraszámolták a nehézségi szintet (difficulty adjustment). Ennek megfelelően a korábbi 110 milliárdról 68 milliárdra csökkent a blockok nehézségi szint. @jimmysong kalkulációja szerint a következő 2016 block alig 4 nap alatt el fog készülni, amikor is maximum 400%-ra növekedhet a bitcoint protokoll szerint az újabb nehézségi szint. A blocklánc hosszát nézve valahol a 481824-es block körül fog megtörténni, hogy már NEM a Legacy bitcoin blocklánc lesz a leghosszabb blocklánc. Őrületes tempóval készülnek az újabb Bitcoin Cash blockok az elmúlt két órában átlagosan 1-3 percenként készült egy újabb block.

Ezzel párhuzamosan a Bitcoin (legacy) lácon folyamatosan csökken az új blockkok száma. Az elmúlt 3 órában alig 14 block készült harminc helyett.

Árfolyamok: BTCUSD: $4099, BCHUSD: $780, BCHBTC: 0.1901

Bookmark the permalink.

17 Comments

  1. Lesz innen egyáltalán visszaút?

    Tényleg elképzelhető, hogy egy korszerűbb, előremutatóbb lánc veszít egy sunyi, “csináljunk egyre nagyobb blokkokat az idők végezetéig” lánccal szemben?

    • Eddig nem az jött le az itteni írásokból, hogy a BCH technológiailag fejlettebb. Ideológiailag meg egy fertő.

        • Amit eddig látok:
          A BCH rövid távon egyértelműen nyerő.
          Hosszú távon vakvágány. Igaz, Satoshi nem így gondolta és lehet, hogy igaza is van. Mit árt az egyre nagyobb blokkméret, ha az infrastruktúra egyre olcsóbb? A gond ezzel az szerintem, hogy ami nem tud/akar fejlődni, az kihalásra van ítélve.

          Ezért ha előre megyünk végtelen időt, akkor a Bitcoin lesz a győztes.
          De van egy bökkenő. Ha a BCH – kihasználva jelenlegi vonzerejét – bedarálja a Bitcoint, hiába lenne győztes, háttérbe szorulhat.

          Amit a profik ilyenkor meg mernek csinálni – és ezt el is kezdték, látva az elemzéseket itt a blogon:
          BTC egy részét átlapátolják, kihasználva az emelkedő BCH-t.
          Majd – függően az eseményektől – visszaszállnak BTC-be.

          Közben a DASH megnyeri a csatát. Bár csak felületesen ismerem a DASH-t és használatát. Mintha most menekülővalutának használnák sokan.

          Még valami!

          Jelenleg azok pumpálják a BCH-t, akik tudják, hogy miről van szó. Akik évek óta itt vannak, érzelmileg is kötődnek Satoshi eszméjéhez. Fanatikusok, dacosak, eltökéltek.
          Igen ám, de folyamatosan jönnek az újak. Nyitnak az ETF-ek, a tőzsdék elkezdik felvenni a Bitcoint és ömleni fog – még jobban – a pénz a BTC-be.
          Ha a BCH nem képes nagyon gyorsan infrastruktúrát, ismertséget maga köré teremteni, akkor nem biztos, hogy ő győz.

          • Ha egy ilyen kaliberű manővert letudtak vezényelni grammra kimérve akkor feltételezhető hogy tudják hogy hosszútávon milyen irányba fejlesztenek….

          • Ebben teljesen egyet kell, hogy értsek. Tiszta és világos jövőképük lehet, amire azért óvatosan talán már következtetni is lehet. Ha lemegy a nagy “hadművelt”, akkor biztosan tisztulni fog a kép, de amit személy szerint valószínűsítek:
            – onchain scalability focus kiszervezett payment csatornákkal (lásd bitpay, shapeshift és az összes exchange), de semmi sidechain support
            – centralizált döntéshozatali fórum a fejlesztések kapcsán, valami olyasmit vizionálok mint amit Vitalik csinál az ETH kapcsán.
            – full SVP kliens support: Ez az ugye amit anno Satoshi beleképzelt az eredeti whitepaperbe arra az időre, amikorra a block nodeok már nem lesznek elérhetők halandó embereknek. SVP: simplified payment verification. Azaz olyan kliens ami megkapja a nodeoktól az utolsó blockot a mempoolt és a teljes UTXO listát, mindebből a teljes blockchain nélkül is el tudja dönteni, hogy egy tranzakció valid avagy sem.

  2. Jól gondolom?
    https://cash.coin.dance/blocks

    (1500 blocks behind the original chain)

    Ha ez eltűnik, átveszik a vezetést és ők lesznek a hosszabb lánc, akkor hivatalosan is őket fogják Bitcoinnak hívni?

    Ezt ki dönti el? Jár ez valami mással is a névcserén kívül?

    • szvsz ebben az esetben nem számít, hogy melyik lánc a hosszabb. a btc btc marad ez a fos bc. (.=x or h) meg marad ami: egy fostos altkojjjjin

  3. Közben folyamatosan ilyeneket lehet olvasni:

    “Wall Street Bear Tommy Lee Still Bullish on Bitcoin – $6,000 This Year”

    Most ezek az emberek vagy nem tudják, hogy mi zajlik éppen, vagy nagyon is tudják.

  4. Már eszméletlen ódon belassult a BTC, lassan fél óra 40-perc egy blokk 🙁

  5. Van egy hibám, Ledgeren van minden pénzem amit ott lehet tárolni… Ezzel beszoptam a BCH-nál is meg most a BTC-nél is… Most is már 53 perce volt az utolsó BTC blokk 🙁
    HW wallet olyan biztonságos, hogy még én sem férek hozzá, ha “pánikeladni” akarok. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy a HW wallet “pánikeladásra” vagy “pánikvásárlásra” alkalmatlan…

  6. A BCHUSD chart kezd csúnyulni, benne van egy 150-200 dolláros esés…

  7. Sziasztok!

    BCC-hez milyen megbízható telepíthető tárcát ajánlotok? Böngészős nem játszik. Az Electroncash-ről írtak rosszakat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *