Ethereum 35% korrekció: mekkora a baj?

Aki a héten közelebbről szemlélte az Ethereum árfolyamát (mert mondjuk pozícióban ragadt, vagy éppen bányássza), annak minden bizonnyal nem kifejezetten teltek vidáman a napjai. A június 12-én beállított 404,99 USD-s all-time-high szinthez képes mára lassú döglődés közepette egészen $264-ig zuhant az árfolyam. A lassú vergődés során lényegében minden olyan szintet kiütött, amelyek a korábbi árfolyam fordulópontok alapján logikus támaszok lehettek volna, tehát azt biztosan elmondhatjuk, hogy nem egy sima erőgyűjtő visszakorrekcióról beszélünk.

Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis mi a helyzet? Eljött a nagy lufi vége, kipukkadt és visszakorrigál az árfolyam a ‘reális’ értékre (legyen is az akármennyi)? Nos a válasz természetesen a részletekben rejlik. Itt a blogon is már sokat részleteztem az Ethereum fundamentális értékét. Bár sokan az ETH-t csak egyfajta bitcoin alternatívaként kezelik, azonban az Ethereum ennél sokkal több. Gyakorlatilag a crpyto valuta evolúció egy nagyon fontos lépcsőjét alapozta meg 3 éve, amikor létrehozták azáltal, hogy definiált keretet adott a digitális pénzből történő részvény kibocsátásnak (ICO, crowdsale) és a felek között létrejövő digitális szerződéseknek (smart contracting). A most bekövetkezett korrekció mögött ezen fundamentális értékkel szemben keletkezett bizalomvesztés áll.

Nem ez az első eset a történelemben, amikor az Ethereum hálózata komolyabb reputáció veszteséget szenvedett el. Ismeretes a híres ‘DAO firm’ story, ami az Ethereum első nagy dobása lett volna arra, hogy smart contracton keresztül létrehozza a saját decentralizált cégét mely később a közösségi vagyon megfelelő startuppokba történő irányíátást felügyelte volna. A DAO firm ICO-ja 2016 májusában indult és a hírverés akkor az árfolyamot a korábbi átlag 10 USD-ről egészen 21,4 USD-ig röpítette, míg nem kiderült, hogy nagy baj van a DAO firm smart contractjával, ami miatt konkrétan egy hacker elkezdte kipakolni a DAO-ban lévő pénzeket, mely ellen akkor már semmit nem tehettek. A “recursive call bug” segítségével a támadó közel 3,6 millió Étert lopott el, ráadásul publikálta is a módszert, ami miatt félő volt, hogy több rosszhiszemű támadó is követni fogja a példáját. Az esemény hatására az Éter árfolyama több mint 50%-ot zuhant, majd a helyzet kezelésére egyetlen megoldásként jelentkező hard-fork miatt (ami ugye lényegében a módosíthatatlan és szent blockchain visszamenőleges módosítását jelentette) tovább zuhant az árfolyam. Egy bő hónap alatt majd 70%-ot zuhant az árfolyam.

A mostani eset sokban hasonlít, bár itt – egyelőre még… – nem merült fel semmilyen hardfork ötlet és a jelek szerint nem is lesz ilyesmi. Magáról a történetről ódákat lehetne zengeni, kezdve a gas-power modell hibáitól egészen a kapzsi bányász társaságok rosszhiszemű hozzáállásáig; helyette álljon itt egy ábra a MyEtherWallet jóvoltából, amiből azt gondolom tökéletesen kiderül, hogy mi is a gond és miért is veszélyes a magas gas-powerrel ‘túlárazott’ token kibocsátás:

Túl az ábrán néhány konkrétum:

  • A héten két nagyobb ICO kibocsátás is történt (STATUS és CIVIC), melyek nemcsak, hogy roppant sikeresek voltak, de nagyon rövid idő alatt brutálisan sok tokent osztottak ki. Ezen tokenekhez kapcsolódó smart-contractok ráadásul olyan magas gas-powerrel futottak, hogy lényegében az ICO-k alatt szinten lehetetlen volt Ethereumot utalni, hiszen minden bányász a smart contractok hitelesítésével foglalkozott.
  • A bedugult hálózatban a csúcs pillanatában 14.000-et is meghaladta a várakozó tranzakciók száma. A helyezet azóta inkább csak normalizálódott, hiszen a kibocsátások most is folyamatban vannak és majd egy hét elteltével még mindig 2000 felett vannak a várakozó tranzakciók száma. Perpillanat a várakozó tranzakciók között akad jónéhány ami immáron 2,5 órája vár arra, hogy a bányászok ‘kiszedjék a medencéből’.

Látható, hogy a történet még nem ért véget. Ráadásul sokat rontott a helyzetet a GDAX tőzsde bukfence is, ami során sikerült összehozniuk azt, hogy egy pillanatra kiütödött lényegében az összes Ethereum stoploss, melynek eredményeként a leleményes daytraderek 1-10 dolláros sávban is tudtak Ethereumot vásárolni, mindezt úgy, hogy ekkor egyébként még $330 körül volt 1 Éter piaci ára. (Azóta egyébként a GDAX bejelentette, hogy kárpótolja a veszteseket valamilyen módon, de mivel nem vagyok érintett az ügyben ezért ennél jobban nem mentem bele).

Elértük már az szakadék alját? Minden bizonnyal még nem. Amíg 2000 körül áll a pending transaction szám és akár 2 órát is igénybe vehet egy-egy utalás, addig biztosan nem fog visszajöttni a befektetők kedve és bizalma. Megoldás lehet persze valamilyen módon kezelni a smart-contractok és token kibocsátások terhelését. Erre is van perpillanat több próbálkozás is, előkerült pl. a TokenDrop. Ennek lényege, hogy a token kibocsátáskor nem kerül elküldésre a token az Ethereum hálózaton keresztül a tulajdonosnak, helyette létrehozásra került egy ‘egyszer használatos pénztárca’, amiben létrejön a token, amihez egyedüli hozzáférést annak jogos tulajdonosa kap. Aki persze onnan majd átutalja magának a token-t később a saját walletjébe, de ezzel legalább az ICO pillanatában nem keletkezik akkora generális terhelés ami hanyat vágná az egész hálózatot. Ez a megoldás nyilván nem fog 1-2 hét alatt implementálódni.

[commercial_break]

Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy ha ez ekkora gond, akkor miért nem javítják/módosítják a szükséges kódokat. Itt ugyanaz a probléma áll elő, ami alapjaiban okozza a gondot az összes decentralizált üzleti modellnél. Nevezetesen, hogy mivel nincs centralizált felügyelet, így nem lehet egy helyen ‘javítani’ a problémát. V. Buterin (alias Mr. Ethereum) már kitalálta, hogy miként lehet a problémát kezelni a gas limit emelésével, azonban ennek alkalmazása már nem az ő döntése. Az Ethereum hálózat gyakorlatilag kb 60 node szerver adja, melyek közösen konszenzus alapján futtatják az Ethereum kódját. Ezen módosítani csak akkor lehet, ha az összes node elfogadja azt. Márpedig a nodeok nagy része a nagyobb bányász társaságok kezében van. Jelenleg két olyan nagy bányásztársaság van (dwarfpool és f2pool), akik egyelőre nem végezték el a szükséges módosítást a gas limit kapcsán, ha megteszik ezt, akkor azzal komoly lélegzetvételt adnak az Ethereum hálózatnak és jó időre kezelődnének az ICO-k/tokenek által okozott hasonló terhelések is. Ez egyben azt is jelentené, hogy újra beindulhat az Ethereum fundamentális vérkeringése és tovább folytatódhat az Ethereum menetelése.

#update: Mire befejeztem a cikket az ETHUSD árfolyama már elérte a $255 értéket, ezzel behúzva a 37%-os bukó szintet. A jelek szerint egyelőre esze ágában sincs megállni, mivel mire befejezem ezt a mondatot, már 250 dollárnál tartunk…

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Üdv!

    Nagyszerű crypto-cikkek és elemzések, gratulálok. Nem is gondoltam, hogy magyar nyelven ilyen magas színvonalú, up-to-date elemzések elérhetők mindarról a még mindig ‘underground’ gazdasági és szociális revolúcióról, ami a szemünk előtt zajlik. Érdeklődéssel követem a további bejegyzéseket a jövőben. Nagyra becsülöm a bemutatkozóban leírt személyes stratégiát, a mining-ba fektetett pénzt, energiát, és a szemléletet.
    További jó munkát!
    Üdvözlettel,
    Görög Balázs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *