Gyorsuló bányászgép és egy kis piaci körkép

Az előző postban már beszámoltam, hogy milyen eredményeket sikerült elérnem egy csúcskategóriás GPU-val. Ehét hétfő óta a GPU zökkenőmentesen termel, sőt azóta kapott magának 3 kistestvért is, három darab GTX1060 formájába, jelenleg a masina így néz ki:

Nem szép, ellenben viszont legalább hatékony. A négy GPU össz teljesítménye: 1580 és 1620 Sol/s között mozog. A kártyákat “alap” OC profillal hajtom, de rendesen túlhúzva már sikerült elérnem velük az 1700 Sol/s-es zCash (ZEC) termelést is. Persze nem célom, hogy 3 hónap alatt kivégezzem a kártyákat, ezért megelégszem az átlag 1600 Sol/s-es sebességgel is. Eddig (3 nap alatt) kerek negyed ZEC-et sikerült kibányásznia a gépnek. A mostani teljesítményén hetente fog kitermelni kb 1 ZEC-et, ami alapján a gép még az éppen gyengélkedő zCash árfolyam mellett is aktívan hozza a tervezett megtérülési rátát.

Apropó gyengélkedő zCash árfolyam…

Erről azért talán érdemes egy kicsit beszélni, nézzük mi is történt az elmúlt 3 napban:

Az árfolyam május 8-án késő este érte el a 100 euró feletti szintet, majd onnan egészen 79-ig bezuhant. Azóta lényegi oldalazgatással 89-90 euro közötti szinten mozog. Aki minimálisan is olvas gazdasági sajtót, annak minden bizonnyal nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a zCash nagytestvére a bitcoin (BTC) az elmúlt három napban brutális szárnyalásba kezdett:

Ennek oka kettős: egyrészt gyanúsan kifulladt a ‘Trump vonat’ és az amerikai tőzsdék folyamatos oldalazása miatt igen sok kockázati befektető újra elkezdte hintáztatni a cryptocurrency piacot, másrészt pedig erre rájátszva igen sok befektetési guru lenyilatkozta pozitív vízióit a bitcoin árfolyama kapcsán. A pszichológiai hatás beindult és az árfolyamot folyamatosan húzzák fele az ügyletek. Az altcoinokban (pl. zCash) pozícióban lévő befektetők akár minimális veszteségeket is realizálva zárják a pozíciókat és pakolják át a pénzt BTC-be, hogy meglovagolják ott a felfutást. Csak az elmúlt 4 napban 1433-ról 1711 USD-ig szaladt az árfolyam. Ez a majd 17%-os hozam eléggé hektikussá teszi most az egész altcoin piacot.

[commercial_break]

Saját post ajánló a bányászat témában: Ha nagyon nem mond semmit neked a crypto pénz (ZEC, bitcoin, ETH, LTC, DASH  vagy bármi egyéb) bányászat folyamata, de érdekel, akkor a következő postomban erről részletesebb leírást találsz: Zcash (ZEC) – praktikus tanácsok bányászathoz


A Zcash témával foglalkozó cikksorozat első részében a bitcoin mellett létező alternatív coinok térhódításáról írtam. Ha érdekel, hogy mik ezek az alternatív coinok és mi milyen módon védettek az ASIC mining ellen, akkor olvasd el ezt a cikket: Zcash (ZEC) – újra bányászunk!


Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Azt írtad, hogy a kátyákat a gyár OC profillal hajtod, hogy nehogy hamar tönkremenjenek.

    Ezekszerint nem érdemes pl. msi afterburnerrel overclockolni a kártyákat 24/7 folyamatos “bányászathoz”?

    Ha a voltage-ot nem bántom, sőt, leveszem egy kicsit, mondjuk 5-10%-kkal, vajon mi rossz történhet?

    • Overclocking kapcsán nem szívesen nyilatkoznék, mivel nem örülnék, ha az én instrukcióim alapján valaki hanyat vágná a saját kártyáit. Nagy általánosságban azt tudom elmondani, hogy a kártyák voltage beállításait nem igazán érdemes módosítani, se felfelé, se lefelé, ezt bízzuk a kártyára. A kártya gpu és memória órajelét érdemes felhúzni arra a szintre ahol még stabilan működik és innentől a TDP%-ot finomhangolni, hogy elérje a kártya a legjobb Efficiency értéket (W/sol/s). Jellemzően egyébként nem azzal ölöd meg a kártyát, ha overclockolod, sokkal inkább azzal, hogy:
      – nem kap a kártya megfelelő hűtést a rosszul beállított ventilátor profil valamint az elégtelen légmozgás/hűtés/szellőzés miatt.
      – a túlhúzott kártya reseteli magát, de a miner program újracsatlakozik rá és folyamatosan túlhúzott állapotban hajtja, mire a kártya újra reseteli magát…
      – vacak táp vagy vacak riser okozhat még gondot. Ez utóbbi különösen akkor lehet gond amikor nekifognak két molex korbácsról megtáplálni 3-4 riseren keresztül 3-4 GPU-t, ami miatt folyamatosan ingadozik a GPU-k teljesítménye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *