Passzív irodaház, megtapasztalva…

Az elmúlt években volt szerencsém nagyon sok ‘green’ filozófiában megihletett irodaházban járni, sőt büszke vagyok arra, hogy én is egy olyan irodaházban dolgozhatom, aminek a kialakítása során arra ügyeltek, hogy az irodaház alapterületével azonos mennyiségű zöld felületet alakítsanak ki az épületen belül, ezzel persze “hasznos irodaterületet” vesztettek el, de mégis egy sokkal élhetőbb környezetet varázsoltak, hiszen még az irodaház belső tereiben is van lehetőség az ablakokon kinézve gondos munkával ápolt kerteket látni. Na ezt az élményt sikerült a múlt heti brüsszeli látogatásom során überelni, amiről gondoltam írnék azért néhány gondolatot, csak hogy ne merüljön fel bárkiben is, hogy a nagy Elasticsearch és big data kalandozásom során megfeledkezem az ökolábnyom témakörről…

Különösebben nem szeretnék részleteket elárulni az adott irodaházból, bár a múlthét pénteken facebookra felrakott képem alapján nem nehéz szerintem kitalálni, hogy melyik épületről van szó. De talán nem is ez a lényeg, amit érdemes tudni: ez egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó csapat irodaháza aminek közvetlen szomszédságában van az adott pénzügyi vállalkozás egyik adatközpontja is. Innentől kezdve a passzív működés egyik fele már adott, hiszen az adatközpont kialakítása során megoldották, hogy a hőelvonás során keletkező meleglevegővel képesek fűteni az egyébként négy szintes irodaházat. A nyári meleg és a folyamatos friss levegő temperálása már sokkal izgalmasabb kérdés. Itt egy nagyon egyszerű trükkel élnek. Az egész épület anno le lett bontva alap szekezetig és a mai napig az épület nagy része gyakorlatilag nincs vakolva. Nyilván ez nem igaz a tárgyalókról, konyhákra, stb, de még az open officeként szolgáló terek falai sincsennek vakolva. Ez önmagában egyébként elég lehangolóan néz ki, de nagyon fontos a temperálás szempontjából. Az alapelv a következő: éjszaka szellőztetnek, ami miatt a betonfalak megszívják magukat a hidegebb levegővel és meg is tartják azt napközben is, hiszen nem éri őket direkt napfény.

Napközben ha szükségessé válik a hűtés, akkor kinyílni automatikusan a tetőablakok, kinyilnak a tárgyalók automatikus ajtajai (a fenti képeken látható hátsó ajtók, tehát a megbeszéléseket nem igazán zavarja ez), továbbá kinyilnak a bejáratnál erre a célra rendszeresített szellőztető ajótik is. Így kialakul egy természetes szellőztetés, amihez a levegő ráadásul átáramlik a képeken is látható zöld falakon, melyek mögött szintén beton van így a szellőzés kihúzza azokból is a hidegebb levegőt, ami összességében csökkenti az egész épület hőmérsékletét. A csupa zöld, növényekkel benőtt falak egyrészt jól néznek ki, másrészt mivel közvetlenül azok felett van a szellőzést biztosító automatikus tetőablakok, ezért gondoskodnak is arról, hogy természetesebb érzetű levegő ábramoljon be az épületbe.

Egyszerű megoldás, ami az év nagy részében kellemes hőmérsékletet biztosít. Részemről az épület és annak tervezői, kivitelezői érdemelnek egy nagy likeot 🙂

commercial break...

Bookmark the permalink.

Szólj hozzá: